Czy kasza jaglana jest zdrowa i jakie jest jej pochodzenie?

Kasza jaglana potocznie nazywana jaglanka nie jest produktem spożywczym, z którego często korzystamy w kuchni. Bardzo smaczna i do wykorzystania w wielu potrawach, ale czy kasza jaglana jest zdrowa?

Obojętnie jak się ją podaje, zawsze jej smak jest wyśmienity. Jeśli chcesz się przekonać, czy kasza jaglana jest zdrowa, przeczytaj ten artykuł.

Czy kasza jaglana jest zdrowa i skąd pochodzi?

Tradycja kaszy jaglanej w polskiej kuchni sięga już pewnie kilkaset lat, niewiele płodów rolnych dorównuje jej wartościami odżywczymi, chętniej sięga się jednak po ziemniaki, makaron lub ryż. W czasach, kiedy zaczyna wzrastać świadomość społeczna względem zdrowego odżywiania, powróciło pytanie – czy kasza jaglana jest zdrowa? Coraz więcej osób zaczyna rozważać wprowadzenie jej do jadłospisu i bardzo dobrze, ponieważ jaglanka w swym składzie ma bogactwo składników mineralnych i witamin.

Zapisy dotyczące chleba jaglanego znalazły się nawet w Starym Testamencie w Księdze Ezekiela. Do Europy proso przywędrowało z Chin, gdzie najprawdopodobniej było uprawiane jeszcze przed ryżem. Na północy Chin archeolodzy znaleźli magazyn, a w nim 50 ton jagłów, datowanych na 8 tysięcy lat p.n.e. Proso nie jest wymagające, dlatego też przyjęło się zarówno w Indiach, jak i w Afryce. Najstarszy zapis dotyczący prosa znaleziony został w chińskim dokumencie „Fan Shen Chih Shu” datowanym na 2800 rok p.n.e., zawierającym instrukcję, która opowiadała o przechowywaniu ziarna i wymieniała proso, jako jeden z pięciu świętych chińskich zbóż, obok soi, ryżu, pszenicy i żyta. W rejonie Morza Czarnego proso pojawiło się około 5000 roku p.n.e. i dopiero w XVI wieku jego sława zaczęła słabnąć, kiedy w Europie znalazła swoje miejsce kukurydza i ziemniaki.

Zobacz też:  Czy ksylitol jest zdrowy?

Bezglutenowa kasza jaglana

Właściwości kaszy jaglanej chętnie zostały przyjęte przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję na gluten. Stało się tak, dlatego że kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, a przy tym jest bardziej pożywna od kukurydzy lub ryżu białego. 

Kasza jaglana i jej składniki odżywcze

Składniki kaszy jaglanej, które wspomogą ludzki organizm to:

– witamina B6;

– kwas foliowy;

– witamina B2;

– witamina E;

– krzem;

– magnez;

– wapń;

– fosfor;

– żelazo;

– potas;

– antyoksydanty;

– lecytyna.

Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej?

Ze względu na niewielkie ilości goitrogenów zaburzających metabolizm jodu, nie powinny jej spożywać osoby chorujące na problemy związane z tarczycą. 

Już wiesz, czy kasza jaglana jest zdrowa, warto więc zastanowić się nad wykorzystaniem jej w codziennym jadłospisie, a można upiec z niej bezglutenowy chleb, przyrządzić jogurt, majonez, mleko oraz pierogi?



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz