Ryba tołpyga – czy jest zdrowa i jakie ma właściwości?

Tołpyga to ryba należąca do rodziny karpiowatych, niemniej karpia przewyższa rozmiarem. Największy złowiony w Polsce osobnik ważył ponad 61 kg, taką rybę, nawet nie tak spektakularnych rozmiarów można jeść przez kilka dni, żywiąc całą rodzinę. Ryba tołpyga czy jest zdrowa jak rodzimy karp? 

Sprawdź w artykule poniżej – ryba tołpyga czy jest zdrowa, jakie są jej właściwości, występowanie i jak ją można przyrządzić.

Ryba tołpyga – czy jest zdrowa?

Ryba tołpyga – czy jest zdrowa? Warto zadać to pytanie, aby prawidłowo wprowadzać potrawy w diecie. Naukowcy wprawdzie wskazują, że ryby słodkowodne mają mniej właściwości odżywczych niż ryby morskie, nie znaczy to jednak, że powinno się je wykreślić z jadłospisu. Ryby słodkowodne to nadal doskonałe źródło kwasów omega 3, dzięki czemu lepiej działa układ krążenia. Są one również doskonałym dostawcą minerałów, takich jak:

– żelazo;

– selen;

– wapń;

oraz witamin:

– witamina B;

– witamina E;

– witamina A.

Jaki jest smak tołpygi?

Mięso tołpygi przypomina w smaku amura lub karpia, niemniej nie jest tak tłuste, jak u rodzimego karpia. Nie ma posmaku mułu, jaki występuje w przypadku karpia. Najlepiej ryby kupować prosto od rybaków, wybierając okazy większe, dzięki czemu masz szansę kupić rybę o niższej zawartości tłuszczu oraz posiadającą mniej ości. Jeżeli nie masz takiej możliwości, w sklepie wybieraj tołpygę z jaśniejszymi skrzelami i ze sprężysta i delikatną skórą.

Występowanie tołpygi

Tołpyga pochodzi z Chin oraz wschodniej Syberii, żyje w wodach wolno płynących, stojących i z występującym planktonem, który stanowi jej pożywienie. Jest gatunkiem introdukowanym w wielu krajach, w tym także w Polsce, w celu regulowania nadmiernego fitoplanktonu. 

Zobacz też:  Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?

W Polsce nie ma dla tołpygi warunków do rozmnażania, niemniej dzięki zarybianiu żyje w rzekach i zbiornikach wodnych. To bardzo szybka ryba, kiedy ich ławica przepływa pod powierzchnią wody, tworzą na jej powierzchni charakterystyczną falę.

Tołpyga w Polsce należy do jednego z największych gatunków ryb. W listopadzie 2021 roku na akwenie linowym w Januszkowicach została złowiona tołpyga albinos o wadze 53 kg, a kilka miesięcy wcześniej na rzece Odrze złowiono tołpygę z wagą 61,1 kg. 

Jaki jest wygląd tołpygi?

Tołpygę charakteryzuje bocznie wydłużone, spłaszczone ciało o słabym wygrzbieceniu i krępej budowie ciała. Cała tołpyga pokryta jest drobną łuską, ma niewielkie oczy i dużą głowę, tym samym spory otwór gębowy. Przeciętnie osiąga około 100 cm długości.

W jaki sposób można przyrządzić tołpygę?

Tołpygę tak jak i na przykład karpia można przyrządzić na wiele sposobów. Można ją usmażyć, upiec na grillu lub w piekarniku. Wychodzi z niej także bardzo dobra zupa rybna, warto spróbować. Pulpety rybne, jak i ryba zapiekana w śmietanie to również świetny pomysł na obiad z tołpygi.

Ryba tołpyga – czy jest zdrowa? Jak najbardziej, jednak osoby z nietolerancją na ryby powinny z niej zrezygnować. Jeśli zaś chodzi o tołpygę wędzoną, trzeba uważać, ponieważ podczas procesu wędzenia mogą uwalniać się związki rakotwórcze.



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz