Jak ugotować jajko na miękko?

jak ugotować jajko na miękko

Jajka królują na naszych stołach podczas każdego śniadania. Można je podawać w rożnej postaci, jednak wszyscy uwielbiają jajko na miękko. Przyrządzenie go nie jest jednak takie proste, dlatego też przygotowaliśmy ten poradnik.

Gotowanie żurku – jak ugotować żurek?

jak ugotować żurek

Żurek to pyszna, zdrowa zupa, którą z łatwością można zrobić w domu. Potrzebujemy do niej kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką lub możemy bez problemu kupić oraz trochę czasu, żeby ugotowały się ziemniaki i połączyły wszystkie składniki. Zatem do dzieła.

Jak ugotować młodą kapustę?

jak ugotować młodą kapustę

Spożywanie kapusty, jak innych warzyw, ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Dostarcza potrzebnych witamin i minerałów, jednak by wszystkie te wartości odżywcze były zachowane, trzeba wiedzieć, jak ją ugotować. Istnieje na to kilka sposobów.

Gotowanie buraków – jak ugotować buraki?

Jak ugotować buraki

Buraki charakteryzują się przyjemnym smakiem i posiadają liczne walory zdrowotne. Dlatego warto włączyć je do diety. Można spożywać je na surowo oraz po obróbce termicznej. Wystarczy odpowiednio je oczyścić, a następnie gotować w wodzie aż do miękkości.

Gotowanie bobu – jak ugotować bób?

jak ugotować bób

Sezon na bób jest bardzo krótki, bo rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do końca sierpnia, dlatego też należy się spieszyć jeśli chce się go zjeść. Jak wiadomo, najsmaczniejsze nasiona tej rośliny są na samym początku lipca. Oprócz walorów smakowych ma też właściwości zdrowotne.

Jak ugotować ryż na sypko?

Jak ugotować ryż na sypko

Sukces w gotowaniu ryżu na sypko zależy od kilku czynników. Należy wybrać odpowiednią odmianę ryżu, ustalić odpowiednie proporcje ryżu i wody oraz właściwie przygotować ziarno przed gotowaniem. Nie bez znaczenia jest również wybór garnka.  

Gotowanie brokułów – jak ugotować brokuły?

jak ugotować brokuł

Brokuł to warzywo które staje się coraz popularniejszym widokiem na Polskich stołach. Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych oraz zawierania dużej ilości witaminy A, K oraz C. W jego zielonych różyczkach znajdziemy także dużą ilość błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz antyoksydantów, znanych z zapobiegania starzeniu się organizmu. 

Gotowanie golonki – jak ugotować golonkę?

Jak ugotować golonkę wieprzową

Gotowana golonka wieprzowa to tradycyjne danie kuchni polskiej. Poza walorami smakowymi warto nadmienić, że kolagen zawarty w golonce oraz bogaty w minerały szpik kostny uwalniający swoje właściwości w trakcie gotowania, to niezwykle wartościowe produkty mające pozytywny wpływ na nasz zdrowie. Dodatkowym atutem tej pozycji kulinarnej jest prostota jej wykonania i stosunkowo nieduży koszt produktów. Zabierzmy się więc do pracy.

Gotowanie szparagów – jak ugotować szparagi?

jak ugotować szparagi

Szparagi często wprowadzane są do różnych potraw, gdyż nadają daniom dodatkowy smak. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę się zdecydujemy efekt, zawsze będzie podobny. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostaną ugotowane. Nie jest to oczywisty wybór, ponieważ istnieje wiele metod gotowania szparagów. Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca.