Czy belona jest zdrowa i jakie są jej właściwości?

Belona to specyficzna ryba morska, o kształcie wydłużonym, przypominająca węgorza. Szczęki ma natomiast łudząco podobne do dziobu ptaka. Posiada bardzo smaczne mięso, ale czy belona jest zdrowa?

Czytając ten artykuł, sprawdzisz nie tylko czy belona jest zdrowa, ale także, jaki jest jej znak szczególny i gdzie można ją spotkać.

Czy belona jest zdrowa dla organizmu człowieka?

Ryba belona, inaczej zwana belona pospolita, a z łaciny Belone belone jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm człowieka. Człowiek białko rybie przyswaja nawet w 97%, więc czy belona jest zdrowa? Z pewnością tak.

Białko mięsa rybiego podnosi znacząco metabolizm, dzięki czemu następuje szybsze tempo spalania tkanki tłuszczowej u człowieka. Po zjedzeniu ryby człowiek czuje długo sytość, nie sięgając po dodatkowe posiłki, łatwiej mu wtedy utrzymać figurę bez nadwagi. Białko jest również budulcem mięśni. Warto dodać, że belona jest rybą niskotłuszczową, co jest z pewnością korzystne dla zdrowia. Tłuszcze, które w niej występują, należą do wielonienasyconych z grupy omega 3, które działają wspomagająco na budowę błon komórkowych, jak i komórek tkanek nerwowych, ochraniających mózg, oczy i układ krążenia.

Ryba belona dostarcza do organizmu też witaminy jak choćby:

– witamina A;

– witamina D.

Gdzie występuje ryba belona?

Belona zamieszkuje wody pelagialne Oceanu Atlantyckiego oraz przyległych mu mórz:

– Morza Śródziemnego;

– Morza Czarnego;

– Morza Bałtyckiego;

– Morza Północnego.

Znane są jej trzy podgatunki:

Belone belone acus – zamieszkuje wody Morza Śródziemnego oraz łączące się z nim wody Oceanu Atlantyckiego;

Belone belone euxini – Morze Azowskie i Morze Czarne;

Belone belone belone – północno-wschodni Ocean Atlantycki.

Charakterystyka belony

Belona to belonokształtna ryba drapieżna z rodziny belonowatych. Jej cechą charakterystyczną jest mocno wydłużone ciało, płetwy, które są pozbawione promieni trwałych, przy czym pozostałe przesunięte są w kierunku ogona. Patrząc na młodsze osobniki, dostrzega się wyraźną różnicę, mianowicie ich górne szczęki są krótsze od dolnych. Boki ryby belony są srebrne, a jej grzbiet jest ciemnoniebieski, natomiast brzuch jest biały z żółtym połyskiem. Długość ciała waha się od 70 do 100 cm, a ważą około 1 kg. Ciekawostką jest, że ości belony są w kolorze zielonym, a to przez zawartość biliwerdyny.

Zobacz też:  Czy pasztet jest zdrowy? Co warto o nim wiedzieć?

Belony polują zazwyczaj tuż pod powierzchnią wody, pływają w stadach, a uciekając, potrafią wyskoczyć ponad jej powierzchnię. Będąc drapieżnikami odżywiają się:

– kałamarnicami;

– małymi rybami;

– skorupiakami;

– innymi małymi istotami morskimi.

Tarło belony 

Tarło u belony trwa od maja do czerwca, składa ikrę od 1000 do 35000 jaj o średnicy około 3 mm. Ikra posiada długie nici czepne, którymi przyczepia się do roślin i kamieni. Po 5 tygodniach wylęgają się larwy długości 13 mm.

Wiadomo już czy belona jest zdrowa, teraz czas najwyższy zaplanować pyszny posiłek z nią w roli głównej. Belona nie jest tłustą rybą, a smakować będzie najlepiej pieczona w folii z cytryną i ziołami, grillowana lub gotowana na parze, lub w winie. Smacznego!

Zobacz także:

    None Found
Ocena

Dodaj komentarz