Czy kawa zbożowa jest zdrowa i czy wszyscy mogą ją spożywać?

Kawa zbożowa wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, nadal podaję się ją dzieciom w przedszkolach. Mimo że z wiekiem zmienia się nieco swoje upodobania, kawa zbożowa nieustająco wśród dorosłych ma swoich zwolenników. Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Często dorośli wracają do spożywania kawy zbożowej. Z artykułu dowiesz się, czy kawa zbożowa jest zdrowa, jakie są jej właściwości oraz przeciwwskazania.

Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z garpelenmilosci.pl

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Na pewno tak, jest źródłem błonnika pokarmowego, wspomagając perystaltykę jelit. Kawa zbożowa jest napojem niskokalorycznym, chętnie stosowanym w dietach odchudzających, tym bardziej że zmniejsza poczucie głodu. W kawie zbożowej znajduje się sporo składników odżywczych jak choćby:

– cynk,

– żelazo;

– potas;

– fosfor;

– polifenole;

– witaminy z grupy B.

Dzięki polifenolom kawa zbożowa posiada działanie antyoksydacyjne. Z innych jej właściwości warto wymienić:

– łagodzenie podrażnień śluzówki;

– wspomaganie układu nerwowego;

– wspomaganie wydzielania żółci;

– wpływ na obniżenie złego cholesterolu.

Niektóre kawy zbożowe mają w swoim składzie cykorię, która posiada działanie probiotyczne, dzięki zawartości inuliny.

Czy kawa zbożowa ma wady?

Niestety okazuje się, że kawa zbożowa mająca tyle składników odżywczych ma również wady, o których nie sposób nie wspomnieć. Kawa zbożowa powstaje w procesie prażenia ziaren zbóż, do których dodawane są składniki wzbogacające jej smak, oraz te, które mają ją odróżniać od innych gatunków. Właśnie przez obróbkę termiczną kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny (IG). Będąc produktem zbożowym, zawiera też gluten, który nie dla wszystkich jest zdrowy. Osoby chorujące na celiakię nie mogą jej spożywać, jak i te z nietolerancją na gluten. Dla takich osób została przygotowana specjalna kawa bezglutenowa. 

Zobacz też:  Czy rabarbar jest zdrowy? Poznaj najważniejsze informacje na jego temat

Z czego powstaje kawa zbożowa?

Na efekt kawy zbożowej, który wypijasz, mają wpływ takie składniki, jak:

– jęczmień;

– żyto;

– pszenica;

– cykoria;

– burak cukrowy;

– karmel;

– łubin;

– kozieradka;

– suszone figi; 

– żołędzie;

– żeń–szeń;

– korzeń mniszka lekarskiego;

– wanilia;

– głóg;

– topinambur;

– echinacea;

– cynamon;

– szafran;

– gałka muszkatołowa;

– goździki;

– melisa.

Biorąc pod uwagę liczne składniki, z których powstaje kawa zbożowa, można liczyć na niewyczerpany potencjał smakowy. Kupując kawę zbożową, sprawdzaj etykiety, nie powinna zawierać sztucznych barwników i konserwantów, lepiej jednak rękę mieć na pulsie. Zdarza się, że dodatkowo kawa uzupełniana jest o magnez lub można w jej składzie znaleźć aromat cynamonowy, lub karmelowy.

Kawa zbożowa w odchudzaniu

Kawa zbożowa jest niskokaloryczna, w 100 ml napoju są jedynie 4 kcal, jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie można jej jednak traktować jak złoty środek w odchudzaniu. Z jednej strony kawa zbożowa poprawia trawienie i zmniejsza uczucie głodu, z drugiej zaś posiada wysoki indeks glikemiczny, który nie jest wskazany wśród osób borykających się z problemem nadwagi.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Zdecydowanie tak, ale nie dla wszystkich, o czym z pewnością należy pamiętać. Warto dodać, że zalecana jest kobietom w ciąży, ze względu na spore wartości odżywcze.



Zobacz także:
Zobacz też:  Czy ser żółty jest zdrowy? Sprawdź najważniejsze informacje o tej popularnej przekąsce i dodatku do dań czy kanapek!
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz