Wegańskie kokosanki z aquafaby – przepis

Chcesz przygotować coś co zaskoczy wszystkich twoich gości? Te kokosanki bez jajek są dla Ciebie! Ich bazą jest aquafaba- czyli woda która zostaje po odsączeniu ciecierzycy z puszki. Dzięki temu kokosanki te są nie tylko zaskakujące ale również bardzo tanie i w 100% wegańskie!

Składniki na około 12 sztuk:

  • 150g aquafaby- czyli wody z ciecierzycy z puszki lub ze słoika (tyle mniej więcej powinno zostać po odsączeniu ciecierzycy z 1 puszki)
  • 200g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru lub innego słodzika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • do smaku sok z cytryny, ekstrakt z wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
  • Tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180ºC
  2. Cieciorkę odsącz- aquafabę przelej do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę, podobnie jak ubija się białka jaj. To najważniejszy krok w wykonaniu naszych kokosanek, gdyż jeśli piana nie będzie dobrze ubita, nasze wegańskie kokosanki mogą rozpłynąć się w piecu. Ubijanie aquafaby przeważnie zajmuje odrobinę dłużej niż ubijanie białka jaj. Idealnie ubita piana powinna być sztywna i lśniąca, a po odwróceniu miski do góry dnem nie powinna drgnąć.
  3. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną po łyżce cały czas ubijając. To też dobry moment na dodanie wanilii czy cukru waniliowego jeśli zdecydowałeś się ich użyć.
  4. Kiedy piana jest idealnie gęsta dodaj wiórki kokosowe i bardzo delikatnie wymieszaj składniki razem, tak żeby piana nie opadła.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka- mogą mieć płaski i okrągły kształt lub być kuliste wielkości orzecha włoskiego.
  6. Piecz ciasteczka w 180ºC przez ok. 15 minut. Obserwuj swoje wegańskie kokosanki podczas pieczenia- jeśli zdecydowałeś się na płaski kształt brzegi mogą zacząć przypalać się szybciej. Ciasteczka są gotowe kiedy mają rumiany złoto- brązowy kolor.
  7. Jeśli chcesz zrobić polewę dla  swoich kokosanek, rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę a następnie polewaj nią ostudzone ciasteczka.
Zobacz też:  Tarta z ciasta francuskiego - przepis

Wskazówki odnośnie aqafaby:

Najważniejszym krokiem do sukcesu naszych wegańskich kokosanek jest idealne ubicie aqafaby. Jeśli twoja woda z puszki z cieciorką wydaje się zbyt rzadka, żeby mogła się ubić możesz ją delikatnie zredukować na wolnym ogniu a następnie schłodzić. Im lepiej schłodzona aqafaba tym lepiej będzie się ubijać. Nie pomijaj też etapu dodania szczypty soli, gdyż to również usprawnia proces ubijania. Z reguły też lepiej pracuje się z pianą po cieciorce ze słoika lub z puszki, więc jeśli po raz pierwszy eksperymentujesz z aqafabą, możesz zacząć od tego łatwiejszego wariantu. Nie poddawaj się jeśli w pierwszej chwili twoja piana nie wygląda na idealną- zwykle ubijanie aqafaby zajmuje odrobinę dłużej niż ubijanie białka jaja, jednak efekt końcowy powinien być praktycznie taki sam, zarówno wizualnie jak i smakowo.

 

Dodaj komentarz