Czy kuskus jest zdrowy? Czy ma wartości odżywcze?

Kasza kuskus cieszy się w Polsce coraz większą popularnością za sprawą swojego smaku i łatwości przyrządzania. Zastanawiasz się, czy kuskus jest zdrowy? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule!

Obecnie ciągle brakuje nam na wszystko czasu, dlatego szukamy sposobów na szybkie i łatwe w przygotowaniu posiłki. Jednym z nich jest kasza kuskus, która stanowi smaczne rozwiązanie, gotowe w zaledwie kilka minut. Czy kuskus jest zdrowy? Czy warto go włączyć do swojej diety?

Kuskus – co to jest?

Kasza kuskus była znana już około 3 tys. lat p.n.e. w Afryce. Obecnie jest popularna w wielu innych częściach świata. Jest podstawą kuchni marokańskiej. Jest także popularna w Algierii, Tunezji, Libii i Mauretanii. 

Kuskus podaje się nie tylko jako danie główne, ale także w sałatkach i jako dodatek do dań. Przez długi czas był wytwarzany ręcznie. Rozdrobnione ziarna pszenicy spryskiwano wodą, obtaczano w mące pszennej, a następnie suszono na słońcu. Gdy wyschły, kasza była gotowa do jedzenia. Obecnie kuskus produkuje się z pszenicy durum. Chociaż w teorii bliżej mu do makaronu, to jest kaszą.

Kuskus jest tradycyjnie podawany z gulaszem lub zupą i może być przyprawiany różnymi ziołami i przyprawami.

Czy kuskus jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze?

Kuskus jest doskonałym źródłem manganu i selenu, a także dobrym źródłem miedzi, fosforu i magnezu. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niacyny i witaminy B6. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób z cukrzycą. 

Można go przyrządzać z mąki pszennej lub białej. Kuskus z mąki pszennej zawiera więcej błonnika niż kuskus biały. Zwykle gotuje się go na parze lub w wodzie. Można go nawet smażyć lub piec.

Zobacz też:  Dodatek do mięs i nie tylko. Czy musztarda jest zdrowa?

Kuskus w diecie redukcyjnej? Jak najbardziej!

Kuskus jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a także stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu lub makaronu. Jest również bardzo uniwersalny – można do niego dodać warzywa, mięso lub sos, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. 

Ponieważ kuskus zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczny, stanowi doskonały wybór dla osób, które starają się schudnąć. Ponadto jest dobrym źródłem białka i węglowodanów złożonych, które pomagają utrzymać uczucie sytości i zadowolenia po posiłku. W 100 g kuskusu znajduje się 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 1 g tłuszczu.

Jeśli więc szukasz zdrowego i pysznego sposobu na uzupełnienie swojej diety redukcyjnej, będzie on świetnym rozwiązaniem. Teraz już nie musisz się zastanawiać, czy kuskus jest zdrowy!

Kuskus – zastosowanie w kuchni. Jak można wykorzystać ten uniwersalny produkt?

Kuskus jest wszechstronnym produktem spożywczym, który można stosować w sałatkach, zupach, daniach dodatkowych i daniach głównych. Te małe, okrągłe ziarenka są popularne w wielu kuchniach, w tym marokańskiej, algierskiej, tunezyjskiej i lewantyńskiej. 

Kuskus ma wielu zwolenników, chociaż nie brakuje też osób, które na jego smak reagują w niemal alergiczny sposób. Odpowiednio przygotowany będzie stanowił bardzo dobrą alternatywę dla ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Świetnie komponuje się z warzywami, dlatego często jest podstawą potraw bezmięsnych.

Ponadto można go słodzić i aromatyzować owocami i przyprawami, tworząc deser. Ze względu na swoją uniwersalność jest popularnym składnikiem wielu przepisów. 

Czy kuskus jest zdrowy? Jak najbardziej! Warto pamiętać, że ze wszystkich gatunków kasz ma najwięcej białka i węglowodanów. Warto włączyć ten cenny składnik do codziennej diety, ponieważ ma wiele wartości odżywczych i w szybki sposób pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek!



Zobacz także:
Zobacz też:  Czy rosół z kaczki jest zdrowy? Najpopularniejsza polska zupa pod lupą!
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz