Jak tarta na szybko to tylko z użyciem gotowego ciasta francuskiego! Jest to proste danie, które nie może się nie udać. Wystarczy wyłożyć ciastem formę do tarty i przygotować składniki i sos do jej wypełnienia. Tarta na cieście francuskim to doskonały pomysł na pyszny i sycący posiłek, albo wytrawną, elegancką przekąskę.
Tarta na cieście francuskim – składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 papryka czerwona
- pół dużej cukinii
- 2 jajka
- kubek dużego jogurtu greckiego (400g)
- garść tartego sera żółtego (100g)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim formę do tarty delikatnie wysmarowaną odrobiną masła lub oleju. Brzegi ciasta zawiń na ścianki formy. Ciasto możesz delikatnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć, a następnie podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki, paprykę i cukinie dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej trochę oleju następnie wrzuć kolejno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i pokrojone warzywa. Delikatnie przysmaż warzywa przez kilka minut. Mają być lekko zarumienione i wciąż chrupkie, gdyż będą się jeszcze dopiekać w piekarniku.
- W miseczce przygotowujemy sos- wlej cały jogurt grecki, wbij do niego oba jajka, dodaj starty ser żółty i sól i pieprz. Następnie całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
- Na wierzch podpieczonego wcześniej ciasta w formie przekładamy przysmażone warzywa, rozkładając je równomiernie. Warzywa zalewamy dokładnie przygotowanym wcześniej sosem. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min. Po tym czasie nasza tarta na cieście francuskim z warzywami jest gotowa do podania! Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na drugi dzień.
Wskazówki:
- Gotowe ciasto francuskie jest łatwo dostępne w większości marketów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać ciasto samodzielnie w domu. Jest to jednak dość skomplikowany i wymagający rodzaj ciasta, a jego wykonanie jest czasochłonnym zajęciem. Jeśli zależy Ci na czasie wybierz wersję gotową ze sklepu.
- Przepis możesz dowolnie modyfikować- np. użyć innych warzyw, czy też urozmaicić tarte dodatkiem mięsnym takim jak smażony boczek czy kawałki kurczaka.
- Przy pierwszym pieczeniu warto ciasto obciążyć aby nie urosło nadto i żebyśmy mogli je później wypełnić farszem. Warto zaopatrzyć się w obciążniki ceramiczne do ciasta, lub można do tego celu użyć np. suchych ziaren fasoli.
- Do przygotowania tarty na cieście francuskim potrzebna będzie nam odpowiednia do tego celu forma. Możesz wybrać formę okrągłą, prostokątną lub kwadratową. Wykonaną z blachy, ceramiki, porcelany, silikonu czy też szkła. Najważniejsze to równomiernie rozłożyć ciasto i farsz.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Chleb pełnoziarnisty – przepis
- Pierogi ze szpinakiem i serem feta
- Ciasto marchewkowe fit. Najlepsze!
- Brownie z fasoli – przepis
- Kluski leniwe fit
- Placek z dyni – jak zrobić ciasto dyniowe w wersji FIT? Przepis na jesienny deser
Archiwum: marzec 2021
Witam.
Tarta powinna być pieczona z termoobiegiem czy Góra Dol?
U nas sos nie wpłynął między warzywa i zrobiła się gruba warstwa sosu z zalanymi warzywami?
Dzień dobry Pani Paulino,
zdecydowanie góra-dół. Na ostatnie kilka minut polecam termoobieg, aby tarta się ładnie zarumieniła 🙂
Dziękuję za przepis. Tarta z warzywami była pyszna.