Fit sernik na zimno z owocami – pyszny przepis!

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. To całkowicie zrozumiałe. Co jednak w przypadku gdy dbamy o linię i zależy nam na tym by nie pochłaniać zbyt wielu pustych kalorii? Czy musimy rezygnować z przyjemności? Jak się okazuje, niekoniecznie. Istnieje bowiem wiele przepisów na fit ciasta, które są niezwykle łatwe … Dowiedz się więcej

Pierogi wigilijne – przepis

pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne to jedna z najbardziej czasochłonnych potraw. Jednak większość z nas bez nich nie wyobraża sobie celebracji świąt Bożego Narodzenia. Bardzo ważne jest dokładne przygotowanie zarówno ciasta, jak i farszu. Jak zrobić doskonałe pierogi wigilijne?

Karp po żydowsku, że palce lizać

Karp po żydowsku, że palce lizać

Już we wczesnym chrześcijaństwie ryby były symbolem duchowości, stąd ich obecność na świątecznej, postnej, wieczerzy poprzedzającej Boże Narodzenie jest jak najbardziej uzasadniona. Przez wieki danie twórczo modyfikowano, stało się ono tradycyjną potrawą Żydów w Europie – Wschodniej, jest też popularne w kuchni polskiej.

Jaja po benedyktyńsku – jak zrobić jajko po benedyktyńsku? Przepis na śniadanie z jajkiem w koszulce

jaja po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku to wspaniałe śniadanie, które składa się z opiekanej kanapki lub bułki z jajkiem w koszulce, bekonem lub szynką i sosem holenderskim. Istnieje kilka wersji pochodzenia tego dania, według których danie pojawiło się po raz pierwszy w Nowym Jorku (różne wersje mówią o różnych osobach, różnych imionach i różnych sytuacjach pojawiania się jajek po benedyktyńsku, ale wszyscy twierdzą, że pojawiło się w Nowym Jorku York). Mimo to danie często nazywane jest kuchnią francuską ze względu na to, że jajka po benedyktyńsku zaczęto gotować w najlepszych restauracjach w Paryżu.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wyjątkowa delikatność mięsa w połączeniu z różnorodnością przypraw i wyrazistym sosem pomidorowym z pewnością spodoba się całej rodzinie.

Smażony karp wigilijny – przepis

Karp wigilijny

Na ziemiach polskich karp wigilijny pojawił się w XII wieku dzięki czeskim cystersom. Wówczas ryba ta była hodowana w stawach przyklasztornych w dolinie Baryczy. Karp był doskonałą alternatywą dla mięsa podczas wielu postnych dni w kalendarzu mnichów, ponieważ przez około 180 dni w roku, mieli oni zakaz jedzenia mięsa. Nieprzestrzeganie tego zakazu było surowo karane. Co ciekawe, to właśnie Cystersi spod Milicza założyli w Polsce pierwsze stawy hodowlane karpia.

Kapuśniak z białej kapusty

kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak stanowi bardzo ciekawe urozmaicenie domowego jadłospisu. Jak go zrobić, aby całość pysznie ze sobą współgrała i rozpieszczała kubki smakowe oraz podniebienie? Sprawdź nasz przepis!

Likier jajeczny – thermomix

likier jajeczny thermomix

Prawdopodobnie każdy spotkał się kiedyś z alkoholem, którego nazwa brzmi likier jajeczny. Popularny adwokat na stałe wpisał się w różnego rodzaju uroczystości, takie jak rodzinne biesiadowanie. Dzięki naszemu przepisowi wykonasz idealny likier z użyciem Thermomixa.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Oto łatwy przepis na pyszne ciasto, które nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać składniki mokre i suche, dodać pokrojoną czekoladę i gruszki. Przepis zawiera wiele praktycznych rad, które pomagają uniknąć zakalca.

Ciasto pleśniak na dużą blachę – przepis

ciasto pleśniak na dużą blachę

Teściowa zapowiedziała się z wizytą a do kawy masz tylko paluszki? Twoje dziecko musi przynieść ciasto na kiermasz w szkole i obawiasz się, że wyjdzie zakalec? Mam niezawodny przepis na pyszny placek, który zawsze się udaje i pysznie smakuje.