Jaja po benedyktyńsku – jak zrobić jajko po benedyktyńsku? Przepis na śniadanie z jajkiem w koszulce

Jajka po benedyktyńsku to wspaniałe śniadanie, które składa się z opiekanej kanapki lub bułki z jajkiem w koszulce, bekonem lub szynką i sosem holenderskim. Istnieje kilka wersji pochodzenia tego dania, według których danie pojawiło się po raz pierwszy w Nowym Jorku (różne wersje mówią o różnych osobach, różnych imionach i różnych sytuacjach pojawiania się jajek po benedyktyńsku, ale wszyscy twierdzą, że pojawiło się w Nowym Jorku York). Mimo to danie często nazywane jest kuchnią francuską ze względu na to, że jajka po benedyktyńsku zaczęto gotować w najlepszych restauracjach w Paryżu.

Przygotuj najsmaczniejsze śniadanie, zafunduj sobie i swoim bliskim to wspaniałe danie. Ten przepis krok po kroku pomoże Ci przygotować najsmaczniejsze jajka po benedyktyńsku. Z podanej ilości składników uzyskuje się 2 porcje jajek po benedyktyńsku.

Składniki jajek po benedyktyńsku

  • jajka 2 szt.;
  • boczek (lub szynka) 2 plastry;
  • blaszany chleb (lub okrągłe bułeczki) 2 kromki;
  • ocet 1 łyżka łyżka;
  • sól.

Do sosu holenderskiego

  • żółtko jajka 1 szt.;
  • masło 50 gram;
  • wytrawne białe wino 1,5-2 łyżki. łyżki;
  • sok z cytryny 1 łyżeczka;
  • sól;

Gotowanie jajek po benedyktyńsku

Najpierw przygotuj sos holenderski. Sosu wystarczy na dwie porcje jajek po benedyktyńsku. Zmiękczone masło pokroić w kostkę. W małym rondelku lub garnku (najlepiej takim z grubym dnem, aby sos nie przywierał) umieścić żółtko, wlać białe wino i dodać 1 szczyptę soli.

Wszystko dobrze wymieszaj i umieść patelnię w kąpieli wodnej, tak aby dno dotykało wody, a woda nie powinna się zbytnio gotować. 

Następnie należy dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści i masa będzie gładka.

Należy podgrzewać sos, cały czas mieszając, aż zgęstnieje, mniej więcej tak jak na zdjęciu. Bardzo ważne jest, aby go nie przegrzać, w przeciwnym razie sos rozdzieli się na żółtko i roztopione masło. Aby tego uniknąć, możesz okresowo wyjmować patelnię z kąpieli wodnej, a następnie wkładać ją z powrotem, aby zapobiec przegrzaniu sosu. Gdy masa zgęstnieje, natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Zobacz też:  Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Kiedy sos nieco ostygnie, dodać sok z cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Sos holenderski jest gotowy.

Z dwóch kromek uformowanego chleba wykrawaj okrągłe grzanki za pomocą pierścienia do gotowania lub po prostu kubka. Nie musisz wycinać chleba, użyj całych kromek, ale kromki chleba wycięte w kółka będą wyglądały o wiele ładniej.

Lekko podsmaż grzanki z obu stron na patelni bez oleju. Następnie usmaż na patelni plastry boczku z obu stron.

Przygotuj jajka po benedyktyńsku

Do jajek Benedykta ugotować jajka bez skorupki (można też przygotować jajka sadzone). Nie wyjmuj jajek z lodówki przed czasem, im zimniejsze będą, tym zgrabniejszy kształt jajka uzyskasz.

Umyj dokładnie jajka i wbij każde z nich do osobnej miski lub miseczce tak, aby żółtko pozostało nienaruszone. Postaw na ogniu garnek z wodą, dopraw ją dość obficie solą i dodaj 1 łyżkę octu. Kiedy woda zacznie wrzeć i z dna zaczną wydobywać się bąbelki, delikatnie wlej jajko z miski do wody, obniżając miskę tak nisko, jak to możliwe. Im bardziej delikatnie wylejesz jajko, tym lepszy będzie jego kształt.

Kiedy już wlejemy jajko do wody i opadnie ono na dno, można za pomocą łyżki dopasować białko bliżej żółtka. Nadmiar białka możesz zebrać i wyrzucić lub zjeść osobno. Możesz również wbić jajko wprost do zagotowanej wody. Niektórym pomaga zrobienie wiru w garnku z gotującą się wodą, przed wbiciem jajka.

Ważne jest, aby nie gotować wody zbyt mocno, w przeciwnym razie białka mogą się rozpaść w bulgoczącej wodzie. Gotuj jajka średnio przez 3-4 minut, w zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć żółtko. W ciągu 2 minut żółtko będzie jeszcze dość rzadkie, jakie zobaczysz na naszych zdjęciach, po 5 minutach będzie miało miękką, kremową konsystencję.

Gotowe jajka wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Jeśli jajka nie są bardzo równe, pokrój je trochę, aż uzyskasz piękny kształt. Teraz wszystkie przygotowania dobiegły końca, pozostaje zebrać nasze kanapki. Na talerz połóż smażone pieczywo, na wierzchu plaster bekonu, połóż na nim jajko i polej naszą kanapkę z sosem holenderskim, opcjonalnie posypując ją szczypiorkiem i doprawiając pieprzem.

Zobacz też:  Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Jajka po benedyktyńsku gotowe. Można je posypać ziołami i czarnym pieprzem, co nie tylko ozdobi danie, ale także poprawi jego smak. Jajka po benedyktyńsku powinny być spożywane na ciepło, więc podawaj je tuż przed wystygnięciem. Smacznego.



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2021

Dodaj komentarz