Karp po żydowsku, że palce lizać

Już we wczesnym chrześcijaństwie ryby były symbolem duchowości, stąd ich obecność na świątecznej, postnej, wieczerzy poprzedzającej Boże Narodzenie jest jak najbardziej uzasadniona. Przez wieki danie twórczo modyfikowano, stało się ono tradycyjną potrawą Żydów w Europie – Wschodniej, jest też popularne w kuchni polskiej.

Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niego Wigilii, karp po żydowsku musi zjawić się na stole, mają swoje ulubione przepisy na przygotowanie dania, bo tych jest bardzo wiele i można je wybierać.  Oto  przykłady przepisów na to smaczne danie.

Klasyczny karp po żydowsku z rodzynkami i cebulą

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg płatów karpia ( na 6 porcji)
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • 2 cebule,
  • 1 opakowanie przyprawy do karpia,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 goździki,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałów,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

  • Z umytych płatów karpia odcinamy płetwy i usuwamy wszystkie łuski. Pokrojone w porcje płaty posypujemy przyprawą do ryb.
  • Obraną cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na maśle z dodatkiem goździków, następnie wlewamy bulion, zagotowujemy, jeśli trzeba, to dosalamy.
  • Do tak przygotowanego buliony wkładamy porcje ryby, przykrywamy i małych ogniu gotujemy ok. 25 minut.
  • Ugotowane porcje ryby wyjmujemy na półmisek, a do pozostałego wywaru dodajemy rodzynki, płatki migdałów i sok z cytryny. Gotujemy kilka minut bez przykrycia, aż sos trochę odparuje. Następnie polewamy nim rybę na półmisku i dekorujemy natką pietruszki.

Krótko: Karp po żydowsku

SKŁADNIKI: 

  • 1 karp,
  • 5 cebul,
  • 60 g płatków migdałowych,
  • 60 g rodzynek namoczonych w wodzie,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól.

SKŁDNIKI WYWARU:

  • resztki po sprawieniu karpia takie jak głowa, płetwy,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 1,5 l wody.

 PRZYGOTOWANIE: 

  • Przygotowujemy najpierw posolony wywar z obranych i pokrojonych w kostkę warzyw, ziół i przypraw oraz z resztek po sprawieniu karpia. Całość gotujemy minimum dwie godziny, po czym powstały bulion odcedzamy przez gazę i dzielimy na dwie części.
  • Rodzynki i migdały namaczamy w wodzie.
  • Po oddzieleniu kręgosłupa i długich ości rybę dzielimy na dzwonka i w tej postaci gotujemy ją na wolnym ogniu przez 10-15 minut w jednej części bulionu. Do drugiej jego części dodajemy cebulę, dusimy to przez kwadrans, a pod koniec wsypujemy namoczone migdały i rodzynki.
  • Kiedy gotowane dzwonka zmienią kolor na biały, przekłady je na półmisek, a wywar pozostały z duszenia ryby łączymy z tym, gotowanym z cebulą i doprawiamy pieprzem. Jeśli wywaru jest zbyt dużo, nieco go odparowujemy.
  • Dzwonka na półmisku zalewamy powyższym wywarem, dekorujemy ugotowaną marchewką i zieloną pietruszką. 
Zobacz też:  Wygląda jak zwykły sernik, ale smakuje jak pianka! Sernik krówka – prosty i szybki przepis

 SMACZNEGO !

Karp po żydowsku w galarecie

Składniki: 

  • 1 karp,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 goździków,
  • 1 marchew,
  • pieprz, sól i masło.

PRZYGOTOWANIE: 

  • Sprawiamy rybę, głowa i ogon wykorzystana będzie do przygotowania wywaru ( jeżeli mamy do dyspozycji resztki po sprawieniu tylko jednego karpia, to później posłużymy się żelatyną).
  • Do 1 litra wody wkładamy rybi ogon, głowę, pokrojone w plastry 2 cebule i marchew, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut.
  • Tak przygotowany wywar odcedzamy i dzielimy na dwie półlitrowe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle wraz z goździkami, pozostałe dwie cebule i gotujemy do momentu, aż cebula stanie się miękka. W drugiej części wywaru gotujemy na wolnym ogniu rybę przez ok. 20 minut.
  • Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, wywary, ten gotowany z cebulą i ten pozostały z gotowania ryby, łączymy ze sobą i miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy sparzone migdały i rodzynki, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym wywarem zalewamy rybę i czekamy na ścięcie się galarety. Gdy to nastąpi, karp gotowy jest do podania na stół.

SMACZNEGO!



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2021

Dodaj komentarz