Likier jajeczny – thermomix

Prawdopodobnie każdy spotkał się kiedyś z alkoholem, którego nazwa brzmi likier jajeczny. Popularny adwokat na stałe wpisał się w różnego rodzaju uroczystości, takie jak rodzinne biesiadowanie. Dzięki naszemu przepisowi wykonasz idealny likier z użyciem Thermomixa.

Potrzebne składniki

  • 6 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • jedna puszka skondesowanego mleka (około 250 mililitrów)
  • 250 mililitrów wódki

Już na starcie należy dodać, że przepisów na adwokat Thermomix jest naprawdę wiele. Niektórzy decydują się zmienić wódkę na biały rum, aby uzyskać bardziej aksamitny smak. Jest też teoria, aby zmieszać pół na pół wódkę z brandy. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i naszych kubków smakowych. Warto jednak zadbać o jakość składników. Gdy likier jest stworzony z ekologicznych jajek smakuję o wiele lepiej.

Przepis na likier jajeczny thermomix

Pierwszym krokiem do poprawnego wykonania adwokata jest przygotowanie wszystkich składników i założenie motylka.

Po tym do naczynia miksującego wkładamy

  • żółtka
  • cukier
  • cukier waniliowy

Wszystko razem podgrzewamy przez 5 minut w 70 stopniach przy obr.3.

Następnym krokiem jest dodanie wódki oraz skondensowanego mleka i ponowne podgrzanie w tych samych warunkach, to jest 5 minut/70’C /obr.3. I to już praktycznie wszystko.

Gdy thermomix skończy pracę i nasz likier jajeczny będzie gotowy, to przelewamy go do butelki i odstawiamy do ostygnięcia. Później można go śmiało włożyć do lodówki, bo adwokat thermomix najlepiej smakuje schłodzony.

Napój ten można oczywiście wykonać także samodzielnie, bez pomocy maszyny. Jednakże thermomix to znaczne ułatwienie w przygotowaniu produktu. Urządzenie samodzielnie gotuje i miesza składniki, dzięki czemu mamy pewność, że za każdym razem wyjdzie idealnie. Samodzielnie przygotowanie jest dużo bardziej skomplikowane.

Konsystencja

Gdy likier jajeczny zadomowi się już w lodówce, to powinniśmy regularnie sprawdzać jego konsystencje. Tego typu napój alkoholowy ma tendencje do gęstnienia. Ten problem można rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszym jest dolanie odrobiny czystej wódki i wymieszanie wszystkiego razem w butelce.

Zobacz też:  Makaron ze szpinakiem i jajkiem - przepis

Co prawda skutecznie poradzi to sobie z gęstnieniem, ale może nieco zmienić sam smak napoju. Stanie się on mocniejszy, bardziej alkoholowy. Drugi sposób jest prostszy, wystarczy raz na jakiś czas wyciągnąć butelkę z lodówki i mocną nią wstrząsnąć przed spożyciem.

Smak

Likier jajeczny thermomix jest wręcz bliźniaczo podobny do produktów sprzedawanych w sklepach. Ma nawet dość istotną zaletę, ponieważ możemy samodzielnie ingerować w przepis i dopracować go tak, aby idealnie współgrał z naszymi kubkami smakowymi. Wspominaliśmy już o możliwości użycia innych alkoholi, ale to nie wszystko. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak likieru możemy dodać kakao lub kawę rozpuszczalną. Może się także zdarzyć, że nie będą potrzebne Ci żadne dodatki, aby zachwycić się smakiem adwokata w czystej postaci.

Ma on postać puszystej i gęstej cieczy, która doskonale łączy się z aksamitnym, kremowym smakiem. Likier jajeczny jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie idealnie wyważony. Zawarty jest w nim zdrowy kompromis pomiędzy odpowiednią zawartością alkoholu, a słodyczą. Jego intensywny kolor sugeruje, że do produkcji użyte były jakieś barwniki, ale prawdą jest fakt, iż to świeże żółtka jaj kurzych nadają tak wyjątkowy wygląd. Najczęściej likier jajeczny jest podawany wraz z lodami lub kawą. Adwokat jest także składnikiem wielu popularnych drinków, między innymi Bombardino, który jest bardzo popularny we Włoszech.

Historia

Z pewnością zastanawiasz się skąd adwokat przywędrował do Polski. Okazuję się, że jest to tradycyjny holenderski przysmak. Sama nazwa Advocaat, to w języku niderlandzkim prawnik, ale także u nas używa się spolszczonej nazwy tego wyrazu. Dlaczego akurat tak nazwano ten napój? Prawnik to zawód, w którym trzeba dużo mówić i przemawiać publicznie, w skutek czego może cierpieć nasze gardło. Sam likier jajeczny był przez Holendrów nazywany prozdrowotnym środkiem smarującym gardło. Oryginalny przepis był zmieniany przez Niemców i Polaków, którzy odpowiednio dodawali brandy i wódki, by osiągnąć najlepszy możliwy smak.

Dodaj komentarz