Pierogi wigilijne – przepis

Pierogi wigilijne to jedna z najbardziej czasochłonnych potraw. Jednak większość z nas bez nich nie wyobraża sobie celebracji świąt Bożego Narodzenia. Bardzo ważne jest dokładne przygotowanie zarówno ciasta, jak i farszu. Jak zrobić doskonałe pierogi wigilijne?

Pierogi wigilijne – farsz

Farsz tradycyjnych pierogów wigilijnych oparty jest przede wszystkim na kapuście kiszonej i suszonych grzybkach. Produkty muszą być dobrej jakości i zostać zastosowane w odpowiednich ilościach. W innym przypadku smak jednego składnika będzie dominował nad drugim.
Do przygotowania farszu na pierogi wigilijne należy przygotować:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej;
  • 100 g suszonych grzybków;
  • 2 średnie cebule;
  • sól;
  • pieprz;
  • 3 łyżki oleju;
  • Inne przyprawy (opcjonalnie).

Kiszoną kapustę należy włożyć do dość dużego garnka. Następnie przykryć ją całkowicie wodą rozpocząć gotowanie (około 1 godziny). Jeżeli ktoś preferuje, może do niej dodać liść laurowy i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne.
Suszone grzyby trzeba przygotować około 12 godzin wcześniej. Najpierw je dokładnie wypłukać, a potem moczyć w wodzie. Można je zostawić na całą noc. Po tym czasie należy je wycisnąć. Grzyby można drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mięsa (na grubych oczkach).
Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Także można przepuścić ją przez maszynkę lub posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystko wrzucić do średniej wielkości miski. Dodać olej, pieprz, sól i precyzyjnie wymieszać. Dobrze jest odstawić farsz na pierogi wigilijne na godzinę, żeby kapusta kiszona oraz grzyby przeszły przyprawami i całość była bardziej spójna.

Pierogi wigilijne – ciasto

Wiele osób twierdzi, że ciasto na pierogi stanowi największe wyzwanie, ponieważ nadmiar lub zbyt mała ilość danego składnika może spowodować, że ciasto będzie się rozpadać lub nie będzie się kleić.
Należy przygotować:

  • 1 kg mąki, najlepiej pszennej;
  • 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody;
  • Opcjonalnie 1 jajko.
Zobacz też:  Pieróg kornwalijski - cornish pasty - przepis

Mąkę wysypać na stolnicę i stopniowo dodawać wodę. W międzyczasie można dodać także jajko. Żółtko sprawi, że ciasto na pierogi wigilijne będzie bardziej żółte. Zagniatać powoli ciasto do momentu, kiedy nie będzie przylegało do rąk. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. W następnym kroku należy rozwałkować ciasto. Nie powinno ono być zbyt opasłe. Optymalna grubość to 2 mm. Kółka można wycinać za pomocą specjalnej foremki do pierogów lub szklanki z ostrym brzegiem.
Jeśli w tym samym czasie przygotowywane będą także uszka, to do ich wycinania można użyć foremki lub większego kieliszka.

Pierogi wigilijne – lepienie, gotowanie, sposoby podania

Jeżeli farsz i ciasto na pierogi wigilijne zostały już przygotowane, to można przejść do lepienia pierogów wigilijnych. Przy produkcji większej ilości na pewno przyda się pomoc domowników. Na jedno kółko wystarczy łyżeczka farszu. Do uszek trzeba włożyć połowę mniej. Pierogi można sklejać ręcznie lub z pomocą foremki. Przede wszystkim trzeba pamiętać o dokładnym sklejeniu brzegów. W przeciwnym razie farsz będzie wypływał podczas gotowania.

Sklejone pierogi można odkładać na tacę lub stolnicę posypaną mąką. Następnie należy zagotować wodę w dużym garnku i dodać łyżkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, można rozpocząć gotowanie pierwszej porcji (ok. 10-12 sztuk). Już po kilku minutach pierwsze pierogi zaczną wypływać. Jednak wyjąć je można dopiero po około 5 minutach od wypłynięcia.
Pierogi należy umieszczać na oddzielnych naczyniach. Nie można kłaść jednego na drugim, ponieważ będą się sklejać. Do woreczka lub pojemnika na żywność wolno je wkładać po wystygnięciu. Nie zaszkodzi też delikatnie skropić je olejem.

Tak przygotowane pierogi wigilijne można zamrozić i wyjąć na kilka godzin przed podaniem. Najlepiej smakują po podsmażeniu na niewielkiej ilości oleju. Jako dodatek świetnie sprawdza się podsmażona cebulka.
Pierogi wigilijne z tego przepisu na pewno szybko znikną ze świątecznego stołu, lepiej więc przygotować większą ilość. W razie potrzeby można podwoić liczbę składników.

Zobacz też:  Kapuśniak z białej kapusty

Zobacz także:

Dodaj komentarz