Ciasto czekoladowe z gruszkami

Oto łatwy przepis na pyszne ciasto, które nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać składniki mokre i suche, dodać pokrojoną czekoladę i gruszki. Przepis zawiera wiele praktycznych rad, które pomagają uniknąć zakalca.

Gdy nadchodzi jesień, w sklepach i na straganach pojawiają się dojrzałe gruszki. Można je wykorzystać do przyrządzenia różnych deserów. Jeden z pomysłów to szybkie ciasto z gruszkami na oleju. Intensywna słodycz gruszek i lekka gorycz czekolady to idealne połączenie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami świetnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, na pikniku lub po prostu jako słodki dodatek do codziennej kawy. Można je zabrać w pudełku do pracy lub szkoły. 

Potrzebne składniki

Ciasto czekoladowe z gruszkami można przyrządzić na bazie różnych rodzajów mąki: sprawdzi się nie tylko pszenna, ale także orkiszowa lub dobra mieszanka mąk bezglutenowych; lepiej za to unikać mąki żytniej. Kakao musi być ciemne, wysokiej jakości (nie należy używać kakaowego napoju rozpuszczalnego dla dzieci). Z olejem warto poeksperymentować: ciasto uda się zarówno z dodatkiem oleju rzepakowego, jak i słonecznikowego, ryżowego czy kokosowego. Aby wypiek był zdrowszy i mniej kaloryczny, można zamienić cukier na ksylitol. Gorzka czekolada powinna zawierać ok. 50-60 procent kakao – większa ilość może sprawić, że wypiek będzie za mało słodki. Jeśli ciasto będą jadły osoby uczulone na mleko krowie, należy użyć czekolady wegańskiej. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Lista składników:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao, 
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 gruszki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.

Przygotowanie ciasta

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, bez termoobiegu, w trybie góra-dół. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. Dodać cukier oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jaja i wlać olej. Do miski z sypkimi składnikami powoli wlać mieszankę jaj i oleju, zamieszać łyżką lub szpatułką kuchenną do połączenia się składników. Nie należy mieszać dłużej, ponieważ do ciasta może się dostać zbyt dużo powietrza, co grozi zakalcem. Gorzką czekoladę posiekać ostrym nożem na małe kawałki, dodać do ciasta.

Zobacz też:  Smoothie z malinami i szpinakiem

Przygotowanie gruszek

Następny etap to przygotowanie gruszek – najlepiej sprawdzą się odmiany konferencje lub klapsy. Powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe, aby nie rozpłynęły się w cieście. Gruszki należy umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Nie mogą one być za duże, ponieważ jest ryzyko, że puszczą zbyt wiele soku i ciasto się nie uda. Z kolei zbyt małe kawałki mogą zniknąć w trakcie pieczenia, bo szybko wyparuje z nich woda. Najlepszy sposób to pokroić gruszkę na ćwiartki, a każdą z nich przekroić jeszcze na trzy części, tak by każdy kawałek miał ok. 3 cm długości.

Pieczenie i podanie

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami będzie się dobrze prezentować w tortownicy o średnicy 24-26 cm lub w prostokątnej formie o wymiarach 18×27 cm. Blaszkę trzeba wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać całe ciasto z miski. Na wierzch wyłożyć pokrojone kawałki gruszek, lekko przycisnąć dłonią. 

Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Nie otwierać pieca bez potrzeby, aby ciasto nie opadło. By mieć pewność, że ciasto się upiekło, najlepiej wsadzić do środka drewniany patyczek lub wykałaczkę – jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie wilgotny i zabrudzony – trzeba poczekać jeszcze 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i odczekać pół godziny, dopiero wtedy wyjąć formę na zewnątrz.

Ciasto czekoladowe z gruszkami można posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. W temperaturze pokojowej przechowywać maksymalnie przez jedną dobę, później wsadzić do lodówki i zjeść w ciągu tygodnia. W razie potrzeby nadaje się również do zamrażania. 

Smacznego!

Dodaj komentarz