Pomysły na mrożone owoce zimą

Kiedy za oknem pojawia się śnieg, a temperatury sięgają wartości ujemnych, miło jest wrócić do smaków lata. Co prawda, trudno wtedy kupić świeże warzywa i owoce typowe dla ciepłych miesięcy, ale przecież można je znaleźć w sklepowych zamrażarkach! Sprawdź, jak wykorzystać mrożone owoce zimą, aby cieszyły smakiem i zachowały swoje najlepsze wartości!

Dlaczego warto jeść mrożone owoce w zimie?

Zimą w sklepach królują głównie owoce cytrusowe: mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty. Większość z nas uwielbia je jeść na świeżo, a ich smak i zapach kojarzy nam się ze świąteczną atmosferą. Nie oznacza to jednak, że nie tęsknimy za smakami lata, a cytrusy, mimo zawartości cennych witamin i minerałów nie są w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Wiśnie, śliwki, maliny, jagody czy truskawki są bogate w liczne pierwiastki, taniny, błonnik i antyoksydanty, które są niezbędne w diecie każdego z nas i wspierają odporność organizmu. Dlatego warto zdecydować się na spożywanie tych owoców również w miesiącach zimowych, kiedy ryzyko zachorowania na choroby wywołane przez wirusy jest wyższe. Oczywiście trudno jest znaleźć je w sklepach w postaci świeżej (chociaż jest to możliwe), niemniej jednak wystarczy zawędrować w alejkę z produktami głęboko mrożonymi. Tam zazwyczaj znajdziemy spory wybór mrożonych owoców różnych gatunków, od tych rodzimych, po tropikalne (np. mango, ananas).

mrożone maliny, jagody, figi, wiśnie i gruszki

Czy mrożenie owoców wpływa na ich wartości odżywcze?

Wiele osób odczuwa niechęć do mrożonych warzyw i owoców, uważając je za niepełnowartościowe. Oczywiście to MIT!

Mrożone owoce zazwyczaj są poddawane procesowi zamrażania w momencie, w którym są w najlepszym stanie. Stosowane obecnie metody sprawiają, że składniki mineralne, witaminy czy naturalne barwniki i cukry zawarte w owocach niemal nie ulegają zmianom. Dlatego proces mrożenia obecnie uważa się za najefektywniejszy sposób utrwalania świeżych produktów. Mrożonki są tak samo wartościowe, jak świeże owoce, które przecież także mogą stracić swoją jakość podczas transportu, czy długotrwałego przechowywania. Ponadto hodowla owoców w nienaturalnych dla nich warunkach wymaga stosowania sporej ilości pestycydów, które również prowadzą do obniżenia wartości odżywczej.

Zobacz też:  Jak prawidłowa dieta wpływa na wydajność w pracy umysłowej?

Jak rozmrażać owoce?

Należy pamiętać, aby rozmrażać owoce, przekładając je w szczelnym woreczku do lodówki bądź wkładając do miski z zimną wodą. Nie robimy tego w temperaturze pokojowej ani polewając wrzątkiem, ponieważ mogą stracić swoje walory.

Mrożone owoce — przepisy idealne na zimę!

Poniżej znajdziesz pomysły, jak wykorzystać pełne witamin mrożone owoce do przygotowania potraw i deserów idealnych na zimową aurę! 😉

aromatyczne ciasto z wykorzystaniem mrożonych owoców

Ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami

Składniki:

  • pół szklanki cukru,
  • dwa duże jajka,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • pół kilograma mąki,
  • 50 gramów drożdży,
  • 1/3 kostki masła,
  • ulubione mrożone owoce (np. śliwki, wiśnie lub borówki),
  • kruszonka (rozetrzyj dwie łyżki chłodnego masła z dwiema łyżkami cukru i dwiema kopiatymi łyżkami mąki).

Wykonanie:

Lekko podgrzej mleko, następnie rozpuść w nim drożdże i dodaj dwie kopiate łyżki mąki. Pozostaw w wysokim naczyniu do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przesiej do dużej misy resztę mąki. Jajka zmiksuj z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. Połącz rozczyn drożdżowy i jaja z mąką. Delikatnie wymieszaj całość, a kiedy składniki się połączą, wlej wystudzone masło. Wyrabiaj kilka minut i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na minimum godzinę. Uwaga, ciasto może wyjść lepkie i ciągnące. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do wyłożonej papierem formy. Wyrównaj jego powierzchnię, a następnie gęsto powciskaj na wierzch zamrożone owoce i posyp kruszonką. Odstaw na kolejne pół godziny. Następnie piecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia. Gotowe! Pyszne ciasto o smaku lata w środku zimy!

Tropikalne smoothie z mrożonymi owocami

Składniki:

  • 1 duży banan,
  • szklanka ulubionego mleka roślinnego,
  • kilka kostek mrożonego mango i ananasa,
  • opcjonalnie: pół szklanki mleka kokosowego, wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

Na początku wsyp do kielicha blendera mrożone owoce i włącz tryb rozkruszania. Kiedy będą rozdrobnione, dodaj mleko i banana. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zwilż brzeg szklanki wodą i przyłóż do wysypanych na talerzyk wiórków kokosowych. Następnie przelej porcję smoothie do szklanki i udekoruj kawałkiem ananasa. Gotowe!

Zobacz też:  Kolor wina - od czego zależy i czym się charakteryzuje?
smoothie z owoców tropikalnych

Pancakes z mrożonymi jagodami

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • duże jajko,
  • półtorej szklanki mąki,
  • 50 gramów masła,
  • dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mrożone borówki (garść),
  • cukier (wedle uznania),
  • łyżka oleju.

Przygotowanie:

Rozmroź borówki. Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp cukier, mąkę i proszek, a następnie wbij jajko i dodaj masło. Zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż okrągłe placuszki o grubości około centymetra, aż z obu stron zyskają złoty kolor. Ciasto przewraca się na drugą stronę, kiedy na surowej powierzchni pojawią się charakterystyczne dziurki. Gotowe pancakes można zjeść z jogurtem lub syropem klonowym!

danie z mrożonymi owocami poddanymi obróbce termicznej

Nocna owsianka z mrożonymi owocami

Składniki:

  • płatki owsiane (ok. 5 łyżek),
  • mleko (może być roślinne),
  • masło orzechowe (2 łyżeczki),
  • nasiona chia (łyżeczka),
  • garść ulubionych mrożonych owoców (najlepiej borówek, truskawek lub wiśni).

Wykonanie:

Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane pomieszane z nasionami chia i zalewamy je na równo mlekiem. Następnie dodajemy na wierzch warstwę masła orzechowego i na to owoce. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin, aż płatki napęcznieją. Gotowe!

przykład potrawy z mrożonek

Inne pomysły na wykorzystanie mrożonych owoców w zimie

Istnieje wiele pysznych dań i deserów z wykorzystaniem mrożonych owoców. Oprócz powyższych propozycji wykonamy z nich smaczne:

  • kompoty (owoce wystarczy zalać wrzątkiem i zagotować),
  • dżemy (należy rozgotować pod przykryciem owoce z dodatkiem cukru, aż zostanie gęsta konfitura),
  • sorbety (zmiksuj mrożone owoce z cukrem),
  • pierogi (skleja się je bez rozmrażania owoców),
  • nalewki (zamrożone owoce zalej alkoholem i odstaw na minimum 2 tygodnie).

Ciekawym pomysłem może być wykorzystanie mrożonek zamiast kostek lodu do świątecznych i sylwestrowych drinków. W tej roli świetnie sprawdzą się porzeczki, borówki i truskawki.

mrożone owoce w drinkach

Podsumowanie — Mrożone owoce zimą

Owoce mrożone są świetną alternatywą dla produktów świeżych. Dzięki nim możemy cieszyć się pysznymi daniami i deserami o każdej porze roku. Warto zdecydować się na mrożone owoce, ponieważ są równie pełnowartościowe, co świeże. Znajdziemy w nich bogactwo witamin i minerałów, które wzmocnią naszą odporność w zimie!

Zobacz też:  Alkohole do posiłku. Z czym parować gin, a z czym wódkę?


Zobacz także:

Dodaj komentarz