Ocet jabłkowy – poznaj jego wyjątkowe właściwości

Ocet jabłkowy jest znany już od tysięcy lat. Powstaje podczas fermentacji jabłek wskutek działania drożdży i bakterii octowych. Swoje szerokie zastosowanie znalazł zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i w medycynie. Ocet ten jest mętny i ma żółtą barwę. W smaku natomiast jest kwaśny i posiada zapach jabłek.

Zastosowania octu jabłkowego

Ocet ten doskonale sprawdza się w formie napoju rozcieńczonego z wodą, a także jako dodatek do wielu potraw, stąd też jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można marynować nim mięso czy ryby, a nasze potrawy zyskają przy tym szereg właściwości zdrowotnych. Ocet jabłkowy znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Można z niego zrobić domowy tonik do twarzy, czy też płukanki do włosów. W przypadku występowania łagodnego trądziku stanowi naturalny lek, który oczyszcza pory i rozpuszcza sebum. Kolejnym bardzo popularnym zastosowaniem jest medycyna. Obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości przeciwbakteryjne, a także obniża cholesterol. 

Właściwości octu jabłkowego

Ocet ten posiada szereg właściwości zdrowotnych:

  • reguluje poziomu cukru we krwi, więc powinien zagościć w diecie osób, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością. Zmniejsza on stężenie glukozy we krwi, za co odpowiada przede wszystkim zawarty w nim kwas octowy;
  • ocet jabłkowy może być także pomocny przy problemach trawiennych. Wiele osób sięga po niego, gdy zmagają się ze zgagą i refluksem. Ocet może przywrócić odpowiednie PH żołądka;
  • właściwości antybakteryjne i antyseptyczne octu wspomagają leczenie między innymi infekcji górnych dróg oddechowych, skóry, brodawek czy grzybicy. Warto zastosować okłady z octu jabłkowego na skaleczenia, dzięki czemu będą się szybciej goić;
  • wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszenie wchłaniania ilości tłuszczu. Powoduje także uczucie sytości, dzięki czemu ograniczymy spożycie zbyt dużej ilości jedzenia;
  • regularne spożywanie octu jabłkowego może pozytywnie wpłynąć na obniżanie cholesterolu we krwi. 
Zobacz też:  Przegląd czasopism kulinarnych

Jak widać, właściwości octu jabłkowego znajdują zastosowanie w wielu aspektach życia. Warto więc włączyć jego spożywanie do naszej codziennej diety i cieszyć się jego zdrowotnymi efektami. 

Jak stosować ocet jabłkowy?

W przypadku, gdy chcemy stosować ocet od wewnątrz, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nie należy pić nierozcieńczonego octu, gdyż może podrażniać śluzówkę, uszkodzić szkliwo czy obciążyć układ trawienny. Nie należy go pić także w zbyt dużych ilościach. Optymalnie będzie rozcieńczenie 1 lub 2 łyżek ze szklanką wody i picie go między posiłkami, lub na czczo. 

Oprócz takiego dostarczania octu do organizmu warto przygotowywać z nim marynaty do mięs, czy sosy sałatkowe. Jeśli natomiast mamy problemy skórne, warto przygotować domowe okłady, które dadzą świetne efekty na skórę. W tym celu należy zmieszać ocet z wodą w proporcjach 1:3 i tak przygotowaną mieszanką przecierać skórę raz lub dwa razy dziennie. Można również wzbogacić octem maseczki do twarzy. 

Jak widać, ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na wiele aspektów związanych z naszym zdrowiem. Warto więc wprowadzić go do swojej diety, by zacząć korzystać z jego dobrodziejstw, a także stworzyć domowe kosmetyki, które będą świetną i naturalną alternatywą dla drogeryjnych produktów. 

Artykuł promocyjny



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz