Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Czarna rzepa jak jeść

Czarna rzepa to rodzaj warzywa korzeniowego, które jest powszechnie spotykane w kuchni azjatyckiej. Ma czarną lub ciemnofioletową skórkę. Do jakich potraw pasuje czarna rzepa? Jak jeść ten cenny składnik kulinarny?  W ostatnich latach czarna rzepa stała się bardziej popularna w krajach zachodnich, gdzie jest ceniona za swój wyjątkowy smak i wygląd. Jeśli chodzi o smak, … Dowiedz się więcej

Płatki owsiane – jak jeść i z czym warto je łączyć?

płatki owsiane jak jeść

Płatki owsiane najczęściej produkuje się z owsa, ale mogą być również produkowane z innych ziaren takich jak pszenica, żyto lub jęczmień. Mają one orzechowy smak i chrupiącą teksturę. Interesują cię płatki owsiane? Jak jeść ten popularny produkt? Płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w regulacji trawienia i zapobiega zaparciom. Dodatkowo zawierają beta-glukan, rodzaj … Dowiedz się więcej

Kumkwat – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

Kumkwat jak jeść

Kumkwaty mają owalny lub kulisty kształt, a ich wielkość waha się od szerokości kciuka do szerokości piłki golfowej. Nazwa tego owocu pochodzi od kantońskiego słowa oznaczającego „złotą pomarańczę”. Do jakich przepisów pasuje kumkwat? Jak jeść ten owoc? Kumkwaty są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminę A, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, wapń, potas, magnez, … Dowiedz się więcej

Jak jeść pomelo? Podpowiadamy!

Jak jeść pomelo

Pomelo jest największym przedstawicielem rodziny cytrusów i może dorastać do wielkości arbuza. Jak jeść pomelo? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej! Pomelo to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, flawonoidy, limonen oraz błonnik, który pomaga regulować trawienie i obniżać poziom cholesterolu. Owoc ten jest niskokaloryczny i … Dowiedz się więcej

Imbir – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

imbir jak jeść

Imbir to popularna przyprawa o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej. Jego świeży, ostry smak jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Do jakich przepisów dodaje się imbir? Jak jeść ten produkt? Imbir to korzeń, który jest popularny w zastosowaniach kulinarnych ze względu na swój ostry, lekko pikantny smak. Jest również ceniony ze względu na swoje … Dowiedz się więcej

Świeża żurawina – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Świeża żurawina jak jeść

Żurawina jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który rośnie na terenach bagiennych. Była używana jako tradycyjny lek przez rdzennych Amerykanów. Czy w codziennej diecie powinna się znaleźć świeża żurawina? Jak jeść ten owoc?  Żurawina jest cennym źródłem błonnika i węglowodanów. Stanowi też cenne źródło witamin A, C, E i K oraz potasu, fosforu, manganu, żelaza, taniny … Dowiedz się więcej

Jak jeść bób? Podpowiadamy!

Jak jeść bób

Bób ma grubą skórkę, która otacza kremowo-białe wnętrze. W Indiach nasiona bobu są często używane w curry i innych pikantnych potrawach. W Chinach są często smażone z czosnkiem i imbirem. Jak jeść bób? Świeży bób jest dobrym źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Jest również dobrym źródłem błonnika i białka. Suszony bób jest … Dowiedz się więcej

Paluszki surimi – jak jeść i z jakimi produktami je podawać?

paluszki surimi jak jeść

Surimi to mielone, rozdrobnione mięso ryby. Potrawa ta pochodzi z Azji Wschodniej. Obecnie surimi jest powszechnie stosowane w sushi. Jesteś ciekaw, z czym się spożywa paluszki surimi? Jak jeść tę ciekawą azjatycką potrawę? Czytaj dalej! Paluszki surimi są doskonałym źródłem białka. Dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również kilka minerałów … Dowiedz się więcej

Jak jeść ananasa? Podpowiadamy!

Jak jeść ananasa

Ananas to owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jego miąższ jest kremowobiały lub złocisty i usiany małymi, czarnymi nasionami. Jak jeść ananasa? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Wyjaśniamy! Ananas to pyszny, egzotyczny owoc, który zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jest doskonałym źródłem witaminy C, manganu i błonnika. Zawiera również niewielkie ilości innych witamin i … Dowiedz się więcej

Jak jeść siemię lniane? Podpowiadamy!

Jak jeść siemię lniane

Chociaż siemię lniane jest stosunkowo nowe dla świata zachodniego, było używane od wieków w kulturach wschodnich. Są to małe, brązowe nasiona, które są często używane w wypiekach lub jako suplement diety. Jak jeść siemię lniane? Siemię lniane jest dobrym roślinnym źródłem kwasu alfa-linolenowego, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym omega-3, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć. … Dowiedz się więcej