Pigwa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

pigwa jak jeść

Pigwa to owoc blisko spokrewniony z jabłkami i gruszkami. Ma cierpki, soczysty miąższ i twardy, biały rdzeń. Zastanawiasz się, jak w kuchni może ci się przydać pigwa? Jak jeść ten owoc? Do jakich potraw pasuje? Odpowiedzi poniżej! Pigwa jest owocem uprawianym od tysięcy lat. Dokładne pochodzenie pigwy nie jest znane, ale uważa się, że pochodzi … Dowiedz się więcej

Jak jeść grejpfruta? Podpowiadamy!

Jak jeść grejpfruta

Grejpfrut to owoc, który można spożywać na surowo lub w postaci soku, a także używać do produkcji marmolady i galaretki. Grejpfruty są zwykle dostępne przez cały rok, ale ich szczyt przypada na okres od grudnia do kwietnia. Jak jeść grejpfruta?  Grejpfrut to pożywny owoc, który wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Jest dobrym źródłem witamin A i … Dowiedz się więcej

Mini kiwi – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

mini kiwi jak jeść

Mini kiwi jest wielkości winogrona i ma gładką, jadalną skórkę. Jest zazwyczaj dostępne w sklepach od października do maja. Chcesz wiedzieć, czym się charakteryzuje mini kiwi? Jak jeść ten wartościowy smakołyk? Mini kiwi to pyszne i pożywne owoce, które kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Są dobrym źródłem witaminy C i potasu. Zastanawiasz się, jak … Dowiedz się więcej

Jak jeść raka? Podpowiadamy!

Jak jeść raka

Raki są jedną z najstarszych grup zwierząt na Ziemi, a ich skamieniałości sięgają okresu triasu. Występują one w siedliskach słodkowodnych na całym świecie, a są nawet gatunki, które żyją w wodzie słonawej. Jak jeść raka? Raki są ważnym źródłem pożywienia dla wielu zwierząt, w tym ryb, ptaków i ssaków. Są to również popularne owoce morza … Dowiedz się więcej

Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Czarna rzepa jak jeść

Czarna rzepa to rodzaj warzywa korzeniowego, które jest powszechnie spotykane w kuchni azjatyckiej. Ma czarną lub ciemnofioletową skórkę. Do jakich potraw pasuje czarna rzepa? Jak jeść ten cenny składnik kulinarny?  W ostatnich latach czarna rzepa stała się bardziej popularna w krajach zachodnich, gdzie jest ceniona za swój wyjątkowy smak i wygląd. Jeśli chodzi o smak, … Dowiedz się więcej

Płatki owsiane – jak jeść i z czym warto je łączyć?

płatki owsiane jak jeść

Płatki owsiane najczęściej produkuje się z owsa, ale mogą być również produkowane z innych ziaren takich jak pszenica, żyto lub jęczmień. Mają one orzechowy smak i chrupiącą teksturę. Interesują cię płatki owsiane? Jak jeść ten popularny produkt? Płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w regulacji trawienia i zapobiega zaparciom. Dodatkowo zawierają beta-glukan, rodzaj … Dowiedz się więcej

Kumkwat – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

Kumkwat jak jeść

Kumkwaty mają owalny lub kulisty kształt, a ich wielkość waha się od szerokości kciuka do szerokości piłki golfowej. Nazwa tego owocu pochodzi od kantońskiego słowa oznaczającego „złotą pomarańczę”. Do jakich przepisów pasuje kumkwat? Jak jeść ten owoc? Kumkwaty są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminę A, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, wapń, potas, magnez, … Dowiedz się więcej

Jak jeść pomelo? Podpowiadamy!

Jak jeść pomelo

Pomelo jest największym przedstawicielem rodziny cytrusów i może dorastać do wielkości arbuza. Jak jeść pomelo? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej! Pomelo to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, flawonoidy, limonen oraz błonnik, który pomaga regulować trawienie i obniżać poziom cholesterolu. Owoc ten jest niskokaloryczny i … Dowiedz się więcej

Imbir – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

imbir jak jeść

Imbir to popularna przyprawa o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej. Jego świeży, ostry smak jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Do jakich przepisów dodaje się imbir? Jak jeść ten produkt? Imbir to korzeń, który jest popularny w zastosowaniach kulinarnych ze względu na swój ostry, lekko pikantny smak. Jest również ceniony ze względu na swoje … Dowiedz się więcej

Świeża żurawina – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Świeża żurawina jak jeść

Żurawina jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który rośnie na terenach bagiennych. Była używana jako tradycyjny lek przez rdzennych Amerykanów. Czy w codziennej diecie powinna się znaleźć świeża żurawina? Jak jeść ten owoc?  Żurawina jest cennym źródłem błonnika i węglowodanów. Stanowi też cenne źródło witamin A, C, E i K oraz potasu, fosforu, manganu, żelaza, taniny … Dowiedz się więcej