Jak jeść bób? Podpowiadamy!

Jak jeść bób

Bób ma grubą skórkę, która otacza kremowo-białe wnętrze. W Indiach nasiona bobu są często używane w curry i innych pikantnych potrawach. W Chinach są często smażone z czosnkiem i imbirem. Jak jeść bób? Świeży bób jest dobrym źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Jest również dobrym źródłem błonnika i białka. Suszony bób jest … Dowiedz się więcej

Paluszki surimi – jak jeść i z jakimi produktami je podawać?

paluszki surimi jak jeść

Surimi to mielone, rozdrobnione mięso ryby. Potrawa ta pochodzi z Azji Wschodniej. Obecnie surimi jest powszechnie stosowane w sushi. Jesteś ciekaw, z czym się spożywa paluszki surimi? Jak jeść tę ciekawą azjatycką potrawę? Czytaj dalej! Paluszki surimi są doskonałym źródłem białka. Dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również kilka minerałów … Dowiedz się więcej

Jak jeść ananasa? Podpowiadamy!

Jak jeść ananasa

Ananas to owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jego miąższ jest kremowobiały lub złocisty i usiany małymi, czarnymi nasionami. Jak jeść ananasa? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Wyjaśniamy! Ananas to pyszny, egzotyczny owoc, który zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jest doskonałym źródłem witaminy C, manganu i błonnika. Zawiera również niewielkie ilości innych witamin i … Dowiedz się więcej

Jak jeść siemię lniane? Podpowiadamy!

Jak jeść siemię lniane

Chociaż siemię lniane jest stosunkowo nowe dla świata zachodniego, było używane od wieków w kulturach wschodnich. Są to małe, brązowe nasiona, które są często używane w wypiekach lub jako suplement diety. Jak jeść siemię lniane? Siemię lniane jest dobrym roślinnym źródłem kwasu alfa-linolenowego, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym omega-3, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć. … Dowiedz się więcej

Jak jeść tofu? Podpowiadamy!

Jak jeść tofu

Tofu jest żywnością wytwarzaną z soi. To wszechstronny produkt, który może być stosowany w różnych potrawach i stanowić zdrową alternatywę dla mięsa. Jak jeść tofu? Czy jest to wartościowy produkt? Sprawdzamy! Tofu to żywność produkowana ze skrzepów soi, które zostały sprasowane w blok. Jest ono doskonałym źródłem białka i może być używane w wielu potrawach. … Dowiedz się więcej

Chinkali – jak jeść tę potrawę?

chinkali jak jeść

Pierożki chinkali są popularnym daniem w Gruzji i są często spożywane jako przystawka. Dla Gruzinów chinkali symbolizują zarówno gościnność, jak i siłę. Chcesz wiedzieć, z jakich składników powstają chinkali? Jak jeść ten posiłek?  Rosół w pierożkach chinkali zawiera witaminy i minerały, które pomagają w trawieniu i zwalczaniu infekcji. Dodatkowo wykazano, że obniża on ciśnienie krwi … Dowiedz się więcej

Jak jeść goździki? Podpowiadamy!

jak jeść goździki

Goździki pochodzą z nieotwartego pąka kwiatowego drzewa goździkowego i mają silny, ostry smak. Były po raz pierwszy uprawiane w Indonezji i szybko rozprzestrzeniły się w innych częściach Azji i Afryki. Jak jeść goździki? Jakie mają wartości odżywcze?  Goździki są dobrym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Mają … Dowiedz się więcej

Jak jeść czosnek? Podpowiadamy!

Jak jeść czosnek

Historia spożywania i stosowania czosnku przez ludzi liczy sobie kilka tysięcy lat. Bliskimi krewnymi czosnku są cebula, por i szczypiorek. Jak jeść czosnek? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze?  Czosnek zawiera składniki odżywcze, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Pomaga on również obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo wykazano, że czosnek wzmacnia … Dowiedz się więcej

Ser burrata – jak jeść i w jakich przepisach używać?

ser burrata jak jeść

Ser burrata to świeża, kremowa mozzarella, która pochodzi z regionu Puglia we Włoszech.  Ser powstaje poprzez uformowanie mozzarelli w kulę, a następnie wypełnienie jej śmietaną. Jak smakuje ser burrata? Jak jeść ten wyjątkowy składnik kulinarny? Ser burrata może być stosowany w daniach gotowanych i pieczonych. Zewnętrzna strona sera jest miękka i sprężysta, natomiast wnętrze jest … Dowiedz się więcej

Cherimoya – jak jeść i do jakich produktów dodawać?

Cherimoya jak jeść

Cherimoya to pyszny owoc, który ma słodki smak i kremową konsystencję. Ma zieloną, łuskowatą skórę i biały miąższ z czarnymi nasionami. Z jakimi składnikami dobrze smakuje cherimoya? Jak jeść ten wyjątkowy owoc? Odpowiedzi poniżej! Cherimoya jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także potasu i błonnika. Jej spożywanie wzmacnia zdrowie serca, poprawia trawienie i … Dowiedz się więcej