Wiosna to czas, gdy ponownie możemy dostać świeże, młode warzywa. Niektóre z nich można kupić już w marcu, natomiast inne pojawiają się w sklepach nieco później. Które z nich koniecznie powinny znaleźć się na naszym talerzu? Podpowiadamy!
Przykłady warzyw sezonowych
Pierwsze pojawiają się oczywiście tzw. nowalijki, czyli warzywa o niezwykłej świeżości, chrupkości i delikatności. Należą do nich np. rzodkiewki, rzeżucha, szczypiorek, młoda marchew, cebula dymka czy botwina. Z tą ostatnio przygotowaliśmy nawet dla was specjalny przepis, który znajdziecie w dalszej części tekstu.
Innym przykładem sezonowych warzyw są szparagi, których czas przypada na maj oraz czerwiec. Można je dostać pod dwiema postaciami – biała i zieloną. Pierwsze z nich rosną pod ziemią i charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem, natomiast zielone, które zawdzięczają swoją barwę chlorofilowi produkowanemu przez promienie UV, walorami smakowymi przypominają nieco wcześniej wspomniane nowalijki. A tak w ogóle, to szparagi również pojawiają się w jednym z naszych przepisów!
Przepisy na przepyszne potrawy z sezonowymi warzywami
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów z sezonowymi warzywami, bardzo dobrze trafiłeś. Poniżej przedstawiamy kilka przepysznych propozycji, dzięki którym przygotujesz bardzo smaczne, a przy tym zdrowe potrawy. Oto komplet naszych rekomendacji:
- https://uwielbiam.pl/przepis/szparagi-z-jajkiem-w-koszulce-w-sosie-chrzanowym – idealna potrawa na początek dnia, czyli szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym;
- https://uwielbiam.pl/przepis/mini-kokardki-z-botwina-kozim-serem-boczkiem-i-orzechami-wloskimi – makaron mini kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi;
- https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-kurczakiem-brokulami-groszkiem-cukrowym-i-ogorkiem-kiszonym – lekka sałatka z kurczakiem, brokułami, groszkiem cukrowym oraz ogórkiem kiszonym.
Prawda, że same opisy brzmią zachęcająco? Nie ma zatem, co czekać! Czas na przygotowanie którejś z nich!
Artykuł sponsorowany