Sernik krówka – przepis

Sernik krówka to jeden z najpyszniejszych serników jakie można wykonać w kuchni. Jest puszysty, delikatny i rozpływa się w ustach! Przepis ten sprawdzi się świetnie na każdą okazję! Sprawdź i przekonaj się, że za każdym razem wychodzi genialnie!

Składniki:

Na spód:

– 210g ciasteczek owsianych z orzechami
– 50g miękkiego masła

Na masę serową

– 1kg twarogu (trzeba go zmielić minimum 3 razy)
– 1 budyń śmietankowy
– 1 cukier waniliowy
– 50g rozpuszczonego masła
– 200ml śmietanki kremówki
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 5 dużych jajek
– 250g masy krówkowej
– 40g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:

1. Owsiane ciastka pokruszyć dokładnie lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć ciastka z masłem i wyrobić wszystko na jednolitą masę.
2. Przygotować tortownicę o średnicy 21cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Masę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie rozsmarowując.
4. Na około godzinę włożyć masę do lodówki.

Masa serowa:

1. Zwrócić uwagę na to, czy ser z wiaderka jest odpowiednio gęsty.
2. Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia.
3. Do miski wsypać cukier puder, jajka, śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Budyń przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Wszystko połączyć w misce. Miksować do momentu, aż składniki się połączą.
4. Masę serową wylać wychłodzony wcześniej spód z ciastek. Wyrównać dokładnie masę. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 160°C. Włożyć ciasto i piec około godziny. Gotowy sernik powinien być sprężysty na wierzchu i ścięty. Po upieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku na godzinę. Drzwi do piekarnika mają być otwarte.
Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, odłożyć na blat do momentu, aż całkowicie ostygnie. Posiekać orzechy włoskie na drobno. Po wystudzeniu posmarować jego wierzch masą krówkową, a potem posypać orzeszkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Zobacz też:  Kurczak w sosie worcester

Wskazówki

* Należy pamiętać, że do przyrządzenia sernika najlepiej użyć dobrej jakości twarogu. Składniki na ciasto uprzednio powinny być przetrzymywane w pokojowej temperaturze.
* Należy unikać zbyt długiego miksowania masy, bo może doprowadzić to do zbyt dużego napowietrzenia masy serowej. Może to spowodować, że sernik urośnie a potem opadnie. Po upieczeniu powinien być idealnie równy.
* Zaleca się spożywać sernik dwa, trzy dni po upieczeniu. Wtedy najlepiej smakuje.
* Jest idealny zarówno na ciepłe, jak i chłodne dni.

Domowy twaróg

Jeśli nie chcemy kupować gotowego twarogu, możemy sami go zrobić. Wykonanie go nie jest takie trudne.
1. Świeże mleko prosto od krowy należy podgrzać do około 25°C. Dodać odpowiednią ilość mikroorganizmów.
2. Wymieszać, a po około 12-14 godzin powstanie skrzep. Mleko musi ukwaszać się w stałej temperaturze pokojowej.
3. Skrzep przełożyć do sita wyłożonego tkaniną lnianą, potem oddzielić serwatkę.
W ten sposób uzyskany zostanie twaróg miękki niedogrzewany.

Ciekawostki na temat sernika

    • 30 lipca obchodzony jest dzień tego deseru.
    • To ciasto wykonywane z sera było znane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian..
    • Do Polski to ciasto wprowadził król Jan III Sobieski..
    • Tradycyjny przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej..
    • Jest około 1000 różnych wersji tego deseru..
    • W niektórych przepisach łącznikiem zamiast mąki są gotowane ziemniaki albo jajka w dużej ilości..
    • Twaróg trawiony jest powoli, dlatego sernik zaleca się go spożywać przed snem..

Dodaj komentarz