Wygląda jak zwykły sernik, ale smakuje jak pianka! Sernik krówka to jeden z najpyszniejszych serników jakie można wykonać w kuchni. Jest puszysty, delikatny i rozpływa się w ustach! Przepis ten sprawdzi się świetnie na każdą okazję! Sprawdź i przekonaj się, że za każdym razem wychodzi genialnie!
Przepis na sernik: składniki
Na spód:
– 210g ciasteczek owsianych z orzechami
– 50g miękkiego masła
Na masę serową
– 1kg twarogu (trzeba go zmielić minimum 3 razy, co da konsystencję pianki)
– 1 budyń śmietankowy
– 1 cukier waniliowy
– 50g rozpuszczonego masła
– 200ml śmietanki kremówki
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 5 dużych jajek
– 250g masy krówkowej
– 40g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania pysznego sernika
![](https://glodnapolka.pl/wp-content/uploads/2022/11/glodnapolka-1-1.png)
Ciasteczkowy spód:
1. Kruche owsiane ciastka pokruszyć dokładnie lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć ciastka z masłem i wyrobić wszystko na jednolitą masę.
2. Przygotować tortownicę o średnicy 21cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Masę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie rozsmarowując.
4. Na około godzinę włożyć masę do lodówki.
Masa serowa:
1. Zwrócić uwagę na to, czy ser z wiaderka jest odpowiednio gęsty.
2. Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia.
3. Do miski wsypać cukier puder, jajka, śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Budyń przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Wszystko połączyć mikserem. Miksować do momentu, aż składniki się połączą na kremową masę.
4. Zmiksowaną masę serową wylać wychłodzony wcześniej spód z ciastek. Wyrównać dokładnie masę. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 160°C. Włożyć ciasto i piec około godziny. Gotowy sernik powinien być sprężysty na wierzchu i ścięty. Po upieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku na godzinę. Drzwi do piekarnika mają być otwarte.
Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, odłożyć na blat do momentu, aż całkowicie ostygnie. Posiekać orzechy włoskie na drobno. Po wystudzeniu posmarować jego wierzch masą krówkową, a potem posypać orzeszkami. Gotowy przepyszny serniczek włożyć do lodówki. Po schłodzeniu podawać 🙂
Wygląda jak zwykły sernik ale smakuje jak pianka: wskazówki
* Należy pamiętać, że do przyrządzenia sernika najlepiej użyć dobrej jakości twarogu. Składniki na ciasto uprzednio powinny być przetrzymywane w pokojowej temperaturze.
* Należy unikać zbyt długiego miksowania masy, bo może doprowadzić to do zbyt dużego napowietrzenia masy serowej. Może to spowodować, że sernik urośnie a potem opadnie. Po upieczeniu powinien być idealnie równy.
* Zaleca się spożywać sernik dwa, trzy dni po upieczeniu. Wtedy najlepiej smakuje.
* Jest idealny zarówno na ciepłe, jak i chłodne dni.
![](https://glodnapolka.pl/wp-content/uploads/2022/11/glodnapolka-2-1.png)
Domowy twaróg
Jeśli nie chcemy kupować gotowego twarogu, możemy sami go zrobić. Wykonanie go nie jest takie trudne.
1. Świeże mleko prosto od krowy należy podgrzać do około 25°C. Dodać odpowiednią ilość mikroorganizmów.
2. Wymieszać, a po około 12-14 godzin powstanie skrzep. Mleko musi ukwaszać się w stałej temperaturze pokojowej.
3. Skrzep przełożyć do sita wyłożonego tkaniną lnianą, potem oddzielić serwatkę.
W ten sposób uzyskany zostanie twaróg miękki niedogrzewany.
Ciekawostki na temat sernika
- 30 lipca obchodzony jest dzień tego deseru.
- To ciasto wykonywane z sera było znane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian.
- Do Polski to ciasto wprowadził król Jan III Sobieski.
- Tradycyjny przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej.
- Jest około 1000 różnych wersji tego deseru.
- W niektórych przepisach łącznikiem zamiast mąki są gotowane ziemniaki albo jajka w dużej ilości.
- Twaróg trawiony jest powoli, dlatego sernik zaleca się go spożywać przed snem.
Zobacz także:
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia
- Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!
- Sernik rosa Thermomix – pyszny deser dla całej rodziny
- Fit sernik na zimno z owocami – pyszny przepis!