Wiosenny obiad – najlepsze pomysły i przepisy. Warto je wypróbować!

Wiosna to czas, kiedy na straganach pojawiają się świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto wykorzystać je do przygotowania lekkich i pysznych dań obiadowych. Wiosenny obiad może być nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełen witamin.

Wiosenny obiad może być pyszny!

Wiosna to jedna z najsmaczniejszych pór roku. Na rynku można już kupić świeże, sezonowe warzywa, z których da się przygotować przepyszny wiosenny obiad. Tutaj w prostocie tkwi największa siła – kto bowiem nie tęskni za młodymi ziemniakami z mizerią i jajkiem sadzonym? Jeśli ma się szczęście, wszystkie produkty dostępne są u lokalnych sprzedawców lub własnej działki.

Podpowiadamy, jak przygotować wiosenny obiad, by zachwycić rodzinę i nie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. W końcu o wiele przyjemniej jest spędzać czas na świeżym powietrzu – oczywiście z pełnym brzuchem.

Zupy wiosenne – lekkie i aromatyczne

Wiosną warto postawić na lekkie, warzywne zupy. Doskonale sprawdzą się zupy krem z młodych warzyw, takich jak szparagi, groszek czy brokuły. Można je podawać z grzankami lub łyżką jogurtu naturalnego. Innym pomysłem jest tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem lub młoda botwinka. Te zupy mają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak i piękny kolor. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne.

Przepis na zupę szparagową

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. 
  3. Dodać pokrojone szparagi, zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  4. Zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. Podawać z grzankami.
Zobacz też:  Wiosenne kanapki – poznaj najlepsze pomysły na kolorowe przekąski

Przepis na botwinkę

Składniki:

  • 3 pęczki młodej botwinki;
  • 3 młode marchewki;
  • 4 młode ziemniaki (ok. 350 g);
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie);
  • mały pęczek koperku;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 płaska łyżeczka cukru;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu;
  • 4 łyżki śmietanki 30%;
  • 1 łyżeczka mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Marchewki i ziemniaki dokładnie umyj i pokrój (np. w kostkę). Podsmaż na maśle w garnku przez ok. 10 minut.
  2. Botwinę umyj, posiekaj łodygi i liście. Młode buraczki obierz, pokrój w plasterki.
  3. Dodaj botwinkę do garnka z warzywami, wlej bulion. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.
  5. Śmietankę połącz z mąką, wlej do zupy, wymieszaj. Zagotuj.
  6. Podawaj z połówkami jajek na twardo.

Sałatki wiosenne – kolorowe i pożywne

Sałatki to idealny pomysł na lekki, wiosenny obiad. Można je przygotować z różnych rodzajów sałat, wzbogacając je o sezonowe dodatki: rzodkiewkę, szczypiorek, młode ziemniaki czy kalarepę. Ciekawym pomysłem jest sałatka z botwinką, kaszą i twarogiem. Taka kompozycja jest nie tylko smaczna, ale też bogata w białko i błonnik. Sałatki można też przygotować z dodatkiem owoców, np. truskawek czy agrestu.

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków;
  • pęczek rzodkiewek;
  • pęczek szczypiorku;
  • 2 jajka ugotowane na twardo;
  • 150 g jogurtu greckiego;
  • 1 łyżka musztardy;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w plasterki. 
  2. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
  3. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
  4. Jogurt wymieszać z musztardą, a później doprawić do smaku.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem jogurtowym.

Przepis na sałatkę z botwinką, kaszą i twarogiem

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki;
  • 200 g kaszy (weź swoją ulubioną);
  • 200 g twarogu półtłustego;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 2 łyżki pestek słonecznika;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.
Zobacz też:  Zupa wiosenna – przepisy na pomysły na pyszną zupę jarzynową

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wystudź.
  2. Botwinkę umyj, odetnij liście od łodyg. Łodygi i liście posiekaj osobno.
  3. Cebulę obierz, a następnie pokrój w kosteczkę (drobną). Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem.
  5. Na patelni podsmaż pestki słonecznika na złoty kolor.
  6. W dużej misce wymieszaj kaszę, botwinkę, cebulę, twaróg i koperek.
  7. Polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
  8. Posyp pestkami słonecznika. Podawaj od razu lub schłodzoną.

Dania główne – szybkie i smaczne

Przygotowanie wiosennego obiadu nie musi być czasochłonne. Warto postawić na proste, ale smaczne dania z dodatkiem świeżych warzyw. Dobrym pomysłem są wszelkiego rodzaju zapiekanki, np. z makaronem, warzywami i serem. Równie smaczne i szybkie w przygotowaniu są dania z ryb, np. pieczonego łososia z młodymi ziemniakami i szparagami. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też bogaty w cenne kwasy omega-3.

Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. penne);
  • 2 cukinie;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 100 g startego sera żółtego;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. 
  2. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać.
  3. Cukinię i czosnek podsmażyć na oliwie przez ok. 5 minut.
  4. Połączyć makaron, cukinię, śmietankę i połowę sera. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera.
  6. Zapiekać w 200 st. C przez ok. 20 minut. Posypać natką pietruszki.

Przepis na placuszki z cukinii

Wiosną cukinii nigdy dość, więc na obiad polecamy pyszne placuszki!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 500 g);
  • 1 średnia cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie);
  • opcjonalnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • olej roślinny do smażenia.
Zobacz też:  Sałatka wiosenna: szybko, elegancko i zdrowo!

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinię (najlepiej użyć tarki o grubych oczkach). Przełóż do miski wyłożonej ściereczką i odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Obierz cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno je pokrój. Dodaj do cukinii.
  3. Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, oregano i ewentualnie parmezan. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj masę łyżką, formując placuszki. Smaż na złoty kolor z każdej strony (ok. 2 minuty).
  5. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, użyj papierowych ręczników.
  6. Podawaj od razu, np. z sosem jogurtowym.

Desery – lekkie i orzeźwiające

Wiosenny obiad warto zakończyć lekkim deserem, bazującym na sezonowych owocach. Truskawki, maliny czy agrest doskonale sprawdzą się jako smaczna podstawa. Pyszne i orzeźwiające będą zwłaszcza desery jogurtowe lub sernikowe z dodatkiem świeżych owoców. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują.

Przepis na jogurtowe tiramisu z truskawkami

Składniki:

  • 500 g truskawek;
  • 500 ml jogurtu greckiego;
  • 100 ml śmietanki 36%;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 200 g biszkoptów;
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jogurt wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem.
  3. Biszkopty nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z 50 ml wody.
  4. W pucharach lub szklankach układać warstwami biszkopty, krem jogurtowy i truskawki.
  5. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekorować owocami.

Wiosenny obiad może być smaczny, zdrowy i niedrogi. Warto sięgać po sezonowe produkty i eksperymentować z nowymi przepisami. Zupy, sałatki, dania główne i desery bazujące na wiosennych warzywach i owocach z pewnością zachwycą każdego domownika. Wypróbuj nasze pomysły i ciesz się smakami wiosny!



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2024

Dodaj komentarz