Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą to pomysł na obiad, kiedy nie masz pomysłu i na dodatek nie masz czasu. Jak przygotować obiad w 15 minut i zachwycić domowników, przeczytasz w dalszej części artykułu.

Makaron suszone pomidory feta – baza na błyskawiczny obiad

To jeden z najprostszych przepisów na pyszny i sycący obiad, który można przygotować o każdej porze roku. Wystarczy zaledwie kilka składników i 15 minut, by obiad był gotowy. Przepis na klasyczny makaron z fetą i suszonymi pomidorami może być bazą do licznych wariacji w tym temacie. Najpopularniejsze dodatki to:

  • szpinak,
  • rukola,
  • boczek,
  • tuńczyk.

Oczywiście należy pamiętać, że niektóre dodatki zwiększają kaloryczność posiłku.

Do przygotowania makaronu z pomidorami suszonymi i fetą można użyć makaronu o każdym kształcie. Do najbardziej znanych należą:

  • spaghetti – długi makaron w kształcie okrągłych nitek,
  • penne – krótkie rurki,
  • farfalle – kokardki,
  • tagliatelle – szerokie wstążki,
  • fusilli – świderki.

Oczywiście istnieje jeszcze kilka innych kształtów, ale do tego dania nie da się ich wykorzystać.

Makaron z fetą i suszonymi pomidorami –  podstawowy przepis

Do przygotowania szybkiego obiadu będą potrzebne:

  • 300 g wybranego makaronu,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 ser feta,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku.

Proporcje podane są do przygotowania obiadu dla 4 osób.

Drobno pokrojoną cebulę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z pomidorów, pod koniec należy dodać posiekany czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. W zależności od rodzaju zajmuje to ok. 8 minut, makaron należy odcedzić zostawiając szklankę wody z gotowania.

Do cebuli dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz zioła i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy makaron. Jeżeli sosu jest za mało, to można dodać jeszcze oliwę ze słoika lub wodę spod makaronu. Doprawiamy pieprzę i solą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę. Makaron nakładamy na talerze i na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Zobacz też:  Smoothie z malinami i szpinakiem

Makaron w kuchni

Makaron powoli zdobywa swoją pozycję w polskiej kuchni i choć staje się coraz popularniejszy, to do Włochów nam jeszcze bardzo daleko. Statystyczny Włoch zjada go 23 kg rocznie, natomiast Polak niecałe 5 kg. Jeszcze 30 lat temu jedliśmy go głównie na słodko z serem, jabłkami lub truskawkami. Obecnie coraz chętniej wybieramy bardziej wyraziste smaki, bo makaron można łączyć z bardzo różnymi sosami i dodatkami.

Makaron to produkt mączny zawierający głównie węglowodany oraz białko. Ten wytwarzany z mąki pszennej nie jest bogaty w makro i mikroelementy. Znacznie więcej wartości odżywczych ma makaron wytwarzany z maki pełnoziarnistej, żytniej lub gryczanej, zawiera także znacznie więcej cennego błonnika.

Wbrew powszechnemu przekonaniu sam makaron nie jest tuczący. 100 g makaronu to od 120 do 160 kcal, w zależności od gatunku mąki. Tuczące są przede wszystkim dodawane do niego sosy, dlatego osoby odchudzające się powinny wybierać sosy i dodatki niskokaloryczne.

Dodaj komentarz