Jak ugotować jajko na miękko?

Jajka królują na naszych stołach podczas każdego śniadania. Można je podawać w rożnej postaci, jednak wszyscy uwielbiają jajko na miękko. Przyrządzenie go nie jest jednak takie proste, dlatego też przygotowaliśmy ten poradnik.

Jak wygląda jajko na miękko? 

Jest to jajko, które gotuje się w skorupce, a po wyciągnięciu z wody powinno mieć całkowicie ścięte białko oraz płynne żółtko. Dzięki temu po przekrojeniu lub wydrążeniu łyżeczką, żółtopomarańczowy środek rozleje się na talerzu. Jest to składnik sałatek, tostów oraz przysmak pasujący idealnie zarówno do słodkiego jak i słonego śniadania. Ma ono około 90 kcal.

Dlaczego warto jeść jajko na miękko?

Jajko w każdej postaci jest bardzo zdrowe dla organizmu człowieka. Zawiera wiele pełnowartościowych składników, dużo białka oraz witamin. To doskonałe źródło wapnia, potasu, żelaza oraz magnezu! Oprócz tego uzupełnia niedobory witaminy A, D oraz B12 i kwasu foliowego. Dostarczają także organizmowi potrzebnych mu kwasów omega-3. Jajko na miękko jest zdrowsze od tego gotowanego dłużej, ponieważ krótszy czas obróbki termicznej pozostawia więcej składników odżywczych wewnątrz jaja. 

Co należy przygotować?

Do ugotowania idealnego jajka na miękko musisz mieć garnek, minutnik lub stoper, dużą łyżkę oraz oczywiście najważniejszy składnik: jajko. To wszystko! Oczywiście przygotuj także ulubione dodatki, które zjesz wraz z ugotowanym jajkiem. Może być to tost, świeże warzywa oraz sól i pieprz. Bez nich danie nie będzie tak samo smaczne. Jeśli chcesz, żeby było idealne, wyjmij jajka z lodówki pół godziny przed przygotowywaniem potrawy. Dzięki temu będzie ono miało temperaturę pokojową i unikniesz przykrej niespodzianki w postaci surowego białka.

Sposób przygotowania jajka na miękko:

Włóż jajka do garnka i zalej je wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Wstaw rondel na kuchenkę lub płytę indukcyjną na średnią temperaturę. Zaczekaj aż woda się zagotuje, a następnie włącz stoper lub minutnik. Możesz ewentualnie patrzeć na zwykły zegar, jednak wtedy pomiar nie będzie tak dokładny, a jajko może być zbyt ścięte lub białko płynne. Zależnie od wielkości jajka gotuj je od 3,5 do 5,5 minuty. Jeśli są to jajka sporej wielkości, najbardziej optymalny czas to 5 minut, jednak jeśli są one drobne, 3,5 minuty w zupełności wystarczy. Po upływie ustalonego czasu, wylej wodę z garnka i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia. Obierz jajka lub podawaj w skorupce wraz z łyżeczką do rozbijania. Wystarczy delikatnie stuknąć skorupkę, która natychmiastowo ujawni białko, a następnie łyżeczkę wbić w środek jaja. Żółtko powinno być płynne i pomarańczowe lub żółte. Smacznego!

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Dodaj komentarz