Kawa mrożona Thermomix, czyli przepis na lekki letni deser

Mrożona kawa latem to jeden z najlepszych sposobów na ochłodzenie się podczas odpoczynku w ogrodzie albo na balkonie. Jak przygotować ją w kilka chwil? Poznaj przepis na kawę mrożoną Thermomix!

Kawa mrożona to idealny sposób na letnie orzeźwienie. Jeśli nigdy nie przygotowywałeś jej w swoim domu, spróbuj koniecznie! Przepis na kawę mrożoną Thermomix jest bardzo łatwy, a napój przyrządzisz w zaledwie… jedną minutę!

Przepis na kawę mrożoną Thermomix

Podczas letnich upałów spędzanie czasu w gorącej kuchni to ostatnie, na co większość osób ma ochotę. Ty również? W takim razie skorzystaj z niezawodnego pomocnika i przygotuj sobie kawę mrożoną Thermomix! Odświeżający smak napoju szybko cię schłodzi i doda energii. Jego podstawowa wersja powstanie dokładnie w minutę! Co będzie ci potrzebne? Aby przyrządzić 3-4 porcje przygotuj:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 40 g dowolnego słodzidła (może być ksylitol, erytrol lub po prostu cukier);
  • 250 g kostek lodu;
  • 500 ml mleka.

W naczyniu Thermomixa umieść kawę oraz cukier i rozgnieć je na drobny proszek (wystarczy 10 sek. na obrotach 10). Dodaj kostki lodu i ponownie włącz urządzenie na obrotach 10, ale tym razem na 20 sek. (lód w tym czasie się rozkruszy). Teraz pora na ostatni składnik: dodaj mleko i spieniaj je przez 15 sek. na obrotach 6. Gotowe! Przelej mrożoną kawę do szklanki i dowolnie udekoruj. Możesz wykorzystać liście mięty, kakao albo bitą śmietanę.

Chcesz, aby kawa mrożona Thermomix stała się nie napojem, ale prawdziwym, pysznym deserem? W takim razie zmień nieco podstawowy przepis i dodaj do niego… ulubiony likier (np. amaretto). Odrobinę alkoholu możesz umieścić bezpośrednio w szklankach albo dodać do przygotowywanej kawy razem z mlekiem. Taki deser na pewno zachwyci twoich gości!

Zobacz też:  Chałka Thermomix - zaskocz rodzinę pysznym, domowym śniadaniem!

Z czym podawać kawę mrożoną?

Bita śmietana lub słodki likier to nie jedyne sposoby na urozmaicenie smaku kawy. Jeśli chcesz zamienić ją w deser, wykorzystaj również lody. To idealny pomysł na upalne dni! Na dnie kubeczków lub szklanek umieść po gałce śmietankowych albo waniliowych lodów. Potem zalej je zimną kawą przygotowaną w Thermomixie. Efekt zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości.

Kawa w podstawowej wersji sprawdzi się za to również jako dodatek do ciast i babeczek. Kiedy zdecydujesz się podać ją w tak słodkim towarzystwie, zmniejsz jednak ilość cukru, który dosypiesz do napoju. Dla niektórych twoich gości słodyczy może być już zbyt wiele!

Mrożona kawa – ciekawostki

Co jeszcze warto wiedzieć o orzeźwiającym kawowym napoju z dodatkiem mleka? Kawa mrożona (nazywana także frappe) po raz pierwszy została przyrządzona zupełnie przez przypadek! Jeden z pracowników greckiego oddziału koncernu Nestle miał ochotę na kawę w klasycznej wersji. Jednak ponieważ nie miał dostępu do gorącej wody, kawę wsypał do szklanki z wodą zimną. Potem przelewał ją między szklankami aż do uzyskania pianki. Stworzony w ten sposób napój szybko stał się bardzo popularny, a dziś nie trudno znaleźć go w menu niemal każdej kawiarni.

Zalewanie kawy zimną wodą nie jest jednak oryginalnym pomysłem, który pojawił się dopiero w XX w. Nieco podobny napój kawowy już w XVII w. przyrządzano w Japonii. Jego przyrządzenie było jednak o wiele bardziej czasochłonne i polegało na przepuszczaniu przez ziarna kawowca pojedynczych kropli wody. W późniejszym czasie metodę tę nieco zmieniono. Dziś kawowy napój o nazwie cold brew przygotowuje się w ten sposób, że zmielone ziarna kawy zalewane są zimną wodą na 10-12 godzin. Po tym czasie napój trzeba przefiltrować przy użyciu papierowego filtra do kawy.

Zobacz też:  Sałatka colesław thermomix - klasyczny przepis na surówkę coleslaw z białej kapusty

Kawa mrożona to pyszny sposób na uzyskanie letniego orzeźwienia. Thermomix sprawi, że jej przygotowanie będzie naprawdę ekspresowe! Wystarczy kilka podstawowych składników i uruchomienie urządzenia na 1 minutę, by cieszyć się smakiem pysznej, zimnej kawy! Mrożoną kawę warto jednak przygotowywać nie tylko latem. Możesz skusić się na nią o dowolnej porze roku – w ten sposób szybko przypomnisz sobie o lecie i poprawisz nastrój!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz