Pieczone bataty z serem

Pieczone bataty z serem. Cóż to za potrawa! Niezwykłe połączenie kuchni włoskiej z południowoamerykańską. Albo na odwrót – południowoamerykańskiej z włoską. Bataty z serem mogą być pysznym obiadem, kolacją lub dodatkiem na święta o każdej porze roku.

 

W tym przepisie bataty dodatkowo przyprawimy. Przede wszystkim będzie masło czosnkowe a la sos, włoskie sery – mozzarella i parmezan oraz ostrzejsze przyprawy. A wszystko to, żeby zakochać się w tych małych drańskich pieczonych i słodziutkich ziemniakach!

 

No, może z tym kochaniem to lekka przesada. Bądź co bądź bataty w Meksyku zwane są camote. A to słowo wywodzi się z meksykańskiego języka nahuatl i oznacza nie co innego a otyłość. Uważajcie więc, nadmiar węglowodanów to najszybsza droga do przybrania na wadze.

 

Jednak nie ma co się przejmować, dwa Killery albo kilka Skalpeli z Ewą Chodakowską i spalisz nadmiar kalorii szybciej niż Jamajczyk zieleninę. Bo jak jesteś fit, to jesteś hot, a jak jesteś fit i hot to jesteś trendy hipsterem. Ci ostatni są tak fit, hot i trendy, że nawet celebrują metafizykę skórek batatów pieczonych z serem. Ba! Zgłębiają egzystencjalne zawiłości skórek i batatów, i sera, i czosnku, a również soli i pieprzu. Mówią, to nasze przez nas zrobione i batatowym wszystkożercom mówimy kategoryczne TAK. A jak. No, dobrze, pośmialiśmy się, pożartowaliśmy, to teraz możemy wypiekać bataty pieczone z serem.

 

Pieczone bataty z serem – składniki

4 małe lub średnie bataty wyszorowane i przecięte wzdłuż na pół, z odciętymi sękatymi końcami, 1/4 szklanki roztopionego masła, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz do smaku, 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella, 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu, 2 łyżki świeżo posiekanych liści pietruszki.

 

Bataty z serem – przygotowanie

Bataty pieczone z serem będą polewane jakby masłem – sosem czosnkowym. Same bataty bez niczego są niezbyt ciekawe w smaku. Można by nawet powiedzieć, że mdłe. W sumie tak samo jest z kartoflami. Wszystko się zmienia, gdy je porządnie dopracujemy (i ziemniaki, i bataty).

Zobacz też:  Makaron z mięsem mielonym i brokułami

 

Odcinamy batatom końce i wypukłości, a następnie przekrawamy je wzdłuż na pół. Bataty smarujemy z zewnątrz roztopionym masłem. Następnie doprawiamy słodkie ziemniaki czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.

 

Przygotowujemy blachę do pieczenia. Miąższ ze słodkich ziemniaków karmelizuje się na blasze, a to sprawia, że podczas pieczenia będzie kleił bataty, jeśli nie przygotujemy odpowiednio blachy. Można wprawdzie posmarować blachę olejem, ale to niewiele pomoże. Lepszym rozwiązaniem jest użycie papieru do pieczenia lub specjalnej silikonowej podkładki. Można również użyć folii aluminiowej, ale może być problem z ich przełożeniem.

 

Umieszczamy bataty przekrojoną stroną do dołu. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-30 minut w temperaturze 230 stopni. Bataty powinny zarumienić się na brzegach i zrobić się miękkie.

 

Gdy już będą gotowe, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy blachę z ziemniakami. Odwracamy wszystkie połówki tak, aby ścięta strona była skierowana do góry. Posypujemy wierzch batatów serami i natką pietruszki. Teraz kończymy je piec, wkładając tackę z powrotem do piekarnika.

 

Podgrzewamy słodkie ziemniaki przez minutę lub dwie, aż ser się rozpuści i zmieni kolor na złoty i szampański. Jak tylko ser się rozpuści, wyłączamy podgrzewacz i wyjmujemy tackę z piekarnika. Przed podaniem można pozwolić ziemniakom „odpocząć” przez kilka minut. Można podawać z mięsem i surówką lub gotowanymi warzywami. Buen provecho.

Dodaj komentarz