Mango Lassi. Przepis na indyjski napój z mango

Mango Lassi to orzeźwiający napój rodem z Indii. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze uwielbiany jest tam, gdzie jest ciepło. Indyjski napój z mango zrobisz w zaledwie 2 minuty. Przekonaj się, w jak prosty sposób możesz go przyrządzić i jak cudnie smakuje.

Mango Lassi oparty jest na trzech naturalnych składnikach: mango, jogurcie naturalnym i wodzie. Połączenie mango i jogurtu sprawia, że Mango Lassi jest napojem wysokowęglowodanowym i białkowym. Spożywanie tego koktajlu jest przyjemne i zdrowe. Przepis na wykonanie Mango Lassi jest prosty, wygodny i łatwy do zapamiętania. Warto jednak zwrócić uwagę, że obecnie w Internecie dostępnych jest wiele odmian przepisów na Mango Lassi.

Mango lassi – wersja prosta

SKŁADNIKI

  • 1 sztuka mango (duże, dojrzałe)
  • 400 g zimnego jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • przyprawy: ½ łyżeczki kardamonu, ewentualnie do posłodzenia syrop klonowy, miód lub cukier

WYKONANIE

  1. Przygotuj mango: owoc obierz ze skórki, nożem odkrój miąższ, usuń pestkę i włókna.
  2. Do blendera włóż: miąższ mango, jogurt, wodę, przyprawy.
  3. Zmiksuj na gładki mus.
  4. Rozlej do szklanek.

 

Lassi mango – wersja bogata

SKŁADNIKI

  • 110 g świeżego mango drobno pokrojonego lub musu z mango
  • 235 g jogurtu sojowego o smaku waniliowym lub naturalnego
  • 4 kostki lodu
  • 2 łyżki syropu z agawy w zależności od słodkości jogurtu
  • ¼ łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • 6 nitek szafranu
  • 60 ml wody
  • listek mięty do dekoracji

WYKONANIE

  1. Wodę zagotuj i przelej do małej miseczki.
  2. Do gorącej wody dodaj nitki szafranu na 30 minut, by zmiękły.
  3. Jogurt, mango, cukier, kostki lodu, wodę różaną i kardamon dobrze zmiksuj.
  4. Dodaj szafran i wodę (lub tylko wodę) i ponownie wszystko porządnie zmiksuj.
  5. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Odstaw na godzinę do lodówki.
  7. Koktajl serwuj w schłodzonych szklankach przystrojonych listkiem mięty.
Zobacz też:  Tort dla geodety

 

Lassi mango – słona wersja (orientalna)

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu lub kefiru bez cukru (zwykłego lub waniliowego)
  • 3/4 szklanki mrożonego organicznego mango
  • 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • sok z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 obroty lub jedna szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka surowego miodu (opcjonalnie)

WYKONANIE

  1. W blenderze umieść: jogurt, mango, kurkumę, suszony imbir, sól morską i czarny pieprz.
  2. Dodaj sok z cytryny i miód, jeśli używasz.
  3. Zmiksuj na gładko i przelej do wysokiej szklanki do serwowania.
  4. Uzupełnij grubą posypką (około 1/4 łyżeczki) Chaga z korzenia i kości, aby uzyskać dodatkowe przeciwutleniacze, wzmocnienie odporności i wsparcie energetyczne (opcjonalnie).

 

Korzyści ze spożywania indyjskiego napoju z mango:

  1. polepsza trawienie
  2. zapobiega wzdęciom
  3. dostarcza probiotyki
  4. poprawia zdrowie kości
  5. wzmacnia układ odpornościowy
  6. wspomaga budowę masy mięśniowej
  7. podnosi poziom energii fizycznej i psychicznej
  8. daje uczucie sytości, więc sprzyja odchudzaniu.

Dodaj komentarz