Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole w polskim domu to uszka wigilijne. Thermomix pomoże ci szybko ugotować pyszne potrawy. Podajemy składniki i przepis na uszka z kapustą i grzybami.

Chcesz przygotować samemu wyśmienite uszka wigilijne? Thermomix ułatwi ci gotowanie tej i innych świątecznych potraw. Skorzystaj z naszego przepisu na uszka z kapustą i grzybami.

Uszka wigilijne – Thermomix. Składniki 

Uszka z kapustą i grzybami, a do tego barszcz wigilijny Thermomix to danie, które musi się pojawić na świątecznym stole. Poniżej podajemy listę składników na uszka.

Uszka wigilijne – Thermomix – składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 15 g oleju lub oliwy z oliwek,
  • 200 g ciepłej wody.

Uszka wigilijne – Thermomix – składniki na farsz:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g cebuli,
  • 20 g oliwy z oliwek lub oleju,
  • 30 g bułki tartej,
  • 500 ml wody,
  • sól, pieprz.

Uszka wigilijne – Thermomix. Przepis krok po kroku

Uszka wigilijne – Thermomix – przygotowanie farszu:

  1. Grzyby i kapustę umieść w naczyniu miksującym i rozdrobnij 3 sekundy/ obr. 5. Następnie dodaj wody i gotuj 20 minut/ 100 stopni/ obr. 1. Po ugotowaniu przecedź przez koszyczek.
  2. Włóż do naczynia miksującego cebulę i marchew z oliwą lub olejem, rozdrobnij 3 sekundy/ obr. 5, a następnie duś 3 minuty/Varoma/ obr. 2.
  3. Dodaj grzyby z kapustą, bułkę tartą i przyprawy, po czym duś 1 minutę/ 100 stopni/ obr. 2, a następnie rozdrobnij przez 10 sekund/ obr. 5. Całość przełóż do innego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.

Uszka wigilijne – Thermomix – przygotowanie ciasta:

  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w naczyniu miksującym i wyrabiaj ciasto 4 minuty/Interwał.
  2. Wyjmij ciasto, uformuj z niego kulę, po czym zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. 
  3. Na blacie oprószonym mąką cienko rozwałkuj ciasto i wykrój z niego kółka. Nałóż farsz na środek kółek i zaklej brzegi ciasta, podobnie jak pierogi. 
  4. Uszka gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Zobacz też:  Kulebiak z kapustą i grzybami – Thermomix – składniki i przygotowanie


Zobacz także:

Dodaj komentarz