Orientalne smaki w domu! Proste przepisy po wakacjach w Azji 

Jednym z najlepszych sposobów na przeniesienie odrobiny Azji do swojego domu jest wpuszczenie jej przez kuchnię. Brzmi jak wyzwanie? Niekoniecznie! Wiele azjatyckich przepisów jest niezwykle łatwych do wykonania, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Zapraszamy na przegląd 10 prostych przepisów na azjatyckie dania. 

Chociaż niektóre potrawy z Azji rodem mogą wymagać wycieczki do sklepu z orientalnymi produktami (można je znaleźć w niemal każdej galerii handlowej w Polsce), te najbardziej podstawowe można przygotować ze składników dostępnych w miejscowym supermarkecie. Co istotne, są to przepisy bardzo uniwersalne, co oznacza, że jeśli nie znalazłeś konkretnego składnika, możesz go zastąpić innym lub całkowicie wyeliminować

Są przepisy, które zabierają tylko kilka minut. Inne, takie jak zupy i gulasze, wymagają nieco więcej uwagi, jednak nadal nie stanowią wielkiego wyzwania nawet dla osoby nieuważającej się za kucharskiego mistrza. Sprawdźmy, jak wygląda to w praktyce.

Ryż smażony

Pierwszym azjatyckim daniem, które powinieneś włączyć do swojego kulinarnego repertuaru, jest smażony ryż. Choć idealnym naczyniem do przyrządzania tej potrawy jest wok, z powodzeniem możesz przygotować je na zwykłej patelni (zakładając, że jednym z Twoich najbliższych zakupów będzie to popularne w Azji naczynie).

Przyrządzenie smażonego ryżu jest na tyle proste i szybkie, że nie powinno ci zająć więcej niż kilka minut (zakładając rzecz jasna, że ryż został wcześniej ugotowany). Poza samymi białymi ziarnami potrzebujesz zielonej cebuli, jajek, soli i pieprzu i sosu sojowego lub ostrygowego. Jeżeli nie stronisz od mięsa, możesz je dodać w towarzystwie warzyw. Czy to wszystko? Jak najbardziej! Smacznego!

Zobacz też:  Jak wykończyć kuchnię w stanie deweloperskim

Sprawdź przepisy i dowiedz się od razu więcej na temat kuchni wietnamskiej >

Kurczak w sosie ostrygowym

Sos sojowy i ostrygowy to jedne z najbardziej powszechnych składników azjatyckiej kuchni. Ten drugi jest kluczem do uzyskania bogatego smaku umami, bez którego nie ma mowy o doświadczaniu dalekowschodnich rozkoszy podniebienia. Sos sojowy dostępny jest już w niemal każdym sklepie, natomiast w ostrygowy możesz się zaopatrzyć w punkcie specjalizującym się w azjatyckiej żywności.

Przygotowanie kurczaka w sosie ostrygowym to również zadanie szybkie i nietrudne. Wystarczą udka z kurczaka i zestaw podstawowych warzyw (nawet gotowej azjatyckiej mieszanki), które gotujesz w sosie ostrygowym lub/i sojowym, winie i bulionie. Na koniec podajesz wszystko w towarzystwie ryżu. Samo przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż 30 minut, ale efekt jest piorunujący.

Stek pieprzowy

Choć to kurczak jest częstym bywalcem azjatyckich przepisów (zwłaszcza chińskich), natkniemy się tam również na steki. Co więcej, w wielu przypadkach mogą one z powodzeniem zastąpić drób. Najlepszym wyborem jest w tym przypadku stek pieprzowy. Przygotowanie tego dania również nie zabiera wiele czasu. Mięso gotuje się w bulionie sojowym przez około 30 minut, następnie dodajesz do niego paprykę i pomidory. Niezbędna będzie odrobina mąki kukurydzianej, czosnek (wedle uznania) i kukurydza. Całość musi się gotować tak długo, by uzyskać konsystencję sosu. Palce lizać.

smażenie w woku metodą stir fry

Wołowina z patelni (techniką Stir-Fry)

Stir-fry to technika krótkiego smażenia na oleju z intensywnym mieszaniem stosowana w wielu chińskich przepisach. Czynność ta jest niezwykle prosta, a najlepiej uczy się jej w praktyce. Jednym z przepisów dobrych na start jest smażona wołowina z trzema warzywami. Zanim zabierzesz się za samo smażenie, musisz najpierw przygotować mięso w marynacie z sosu sojowego, octu ryżowego, brązowego cukru, oleju sezamowego i mąki kukurydzianej. Kolejne kroki to osobne gotowanie wołowiny i warzyw, dodanie sosu i w końcu szybkie smażenie techniką stir-fry.

Zobacz też:  Jak powinno wyglądać gotowanie dla psa? Przedstawiamy praktyczne porady

Jeżeli nie czujesz się na siłach lub nie masz czasu, by samodzielnie przygotować warzywa, możesz zaopatrzyć się w jedną z orientalnych mieszanek dostępnych w każdym markecie. 

Kotlet Schabowy w pomarańczy

Zapewne wielu mięsożerców uraduje fakt, że nawet ich ukochany schabowy (czy może raczej schaboszczak) ma swoje odzwierciedlenie w kuchni orientalnej. Wieprzowina jest niezwykle popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Znajdziemy ją w roladkach, pierogach i innych daniach. Tak naprawdę można zamienić dowolne mięso na wieprzowinę i żaden przepis nie straci na swojej oryginalności.

Pokrojone w kostkę mięso wieprzowe najpierw marynujesz w mieszance sosu sojowego, brązowego cukru, soku z cytryny, octu ryżowego i gorącej wody, a następnie smażysz w woku razem z warzywami w sosie sojowo-pomarańczowym.

Dowiedz się więcej na temat sosu sojowego i przepisów >

danie orientalne z mięsem

Kurczak Kung Bao z papryczką chili

Kurczak Gong Bao, znany również pod nazwą Kung Pao, to absolutna klasyka kuchni syczuańskiej. Być może poznałeś już jego smak, stołując się w jednej z wielu azjatyckich knajpek lub korzystając z oferty foodtrucków. Jeżeli odpowiadał ci smak Kung Bao, to ucieszy cię pewnie fakt, że z łatwością możesz przyrządzić tę potrawę w domu. Składnikiem charakterystycznym dla Kung Bao jest pieprz syczuański – niezwykle aromatyczna przyprawa, która zamiast dodawać ostrości, powoduje osobliwe uczucie drętwienia w ustach. Innymi ważnymi składnikami są: sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Często dodaje się również orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca, które poza wspaniałym smakiem, dodają również „chrupkości” do gotowego dania. Kurczaka smażymy rzecz jasna w głębokim tłuszczu. 

Kurczak po kantońsku na parze

Gotowanie na parze to nie tylko niezwykle popularna w Azji metoda przygotowywania potraw, ale również sposób zdrową wyżerkę. Nie będzie pewnie zaskoczenia, jeżeli powiemy, że aromatyczny kurczak po kantońsku na parze to danie niezwykle łatwe do przygotowania. Kurczaka zamarynowanego w mieszance sosu sojowego, wina i oleju sezamowego, gotujemy na parze w towarzystwie kilku grzybów shitake. Do smaku dodajemy imbir i zieloną cebulę. Całość powinna spędzić na parze około 20 minut. Kurczaka podajemy ze smażonym ryżem.

Zobacz też:  Jak szybko schudnąć? 3 sprawdzone sposoby

https://akademiasmaku.pl/artykul/mleczko-kokosowe-co-nim-zastapisz,269

Zobacz także:

Ocena

Dodaj komentarz