Menu na stypę w domu

Stypa jest ucztą organizowaną po pogrzebie, jego celem jest wspólne spędzenie czasu i uczczenie zmarłego, powspominanie go. Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprawić taką w naszym domu, oto kilka pomysłów na dania, które możemy przygotować.

1 Danie:

Na początku powiedzmy może jakie dania mają być, a powinny być sycące oraz łatwe do przygotowania. Na zupę polecamy:

Barszcz czerwony z krokietami.

Składniki:

  • Buraki 
  • cebula 
  • czosnek 
  • zioła, pieprz, cukier
  • mleko
  • mąka pszenna
  • jajka
  • olej
  • ziemniaki
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Krokiety

  • Dodajemy mleko, mąkę, jajka oraz szczyptę soli oraz dokładnie mieszamy, tak zrobioną masę następnie smażymy na patelni.
  • Gotujemy obrane ziemniaki.
  • Siekamy cebulkę oraz szklimy ją na maśle .
  • Ugotowane ziemniaki mieszamy z cebulą oraz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  • Tak przygotowanym farszem smarujemy wcześniej usmażone naleśniki, zwijamy w rulon, oraz panierujemy w jajku i bułce.
  • Smażymy aż się zarumieni.

Barszcz:

  • Buraki kroimy w słupki.
  • Do garnka z wodą wsypujemy buraki oraz przyprawiamy i gotujemy aż buraki będą miękkie.
  • Po ugotowaniu dodajemy śmietany oraz octu.

Pomidorowa 

Składniki:

  • Mięso (udka z kurczaka, porcja rosołowa)
  • śmietana/jogurt
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy
  • zioła 
  • warzywa
  • mąka

Przygotowanie:

  • Do wody wrzucamy mięso, warzywa oraz kostkę rosołową 
  • Dodajemy przyprawy wedle uznania a następnie gotujemy 
  • Mieszamy przecier pomidorowy z wodą i dodajemy do ugotowanego wywaru 
  • Następnie dodajemy jogurt bądź śmietanę aby zabarwić zupę 
  • Rozklepujemy mąkę oraz wodę i dodajemy do zupy

2 Danie:

Na drugie danie możemy podać:

Filet z kurczaka z surówką oraz ziemniakami

Składniki:

  • Ziemniaki 
  • filet z piersi kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • kapusta pekińska 
  • marchewka
  • bułka tarta 
  • jajko
Zobacz też:  Sos z daktyli w wersji słodkiej i wytrawnej

Przygotowanie:

  • Obieramy ziemniaki, oraz gotujemy w osolonej wodzie.
  • Nasze filety kroimy na kotlety oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy. 
  • Panierujemy kurczaka w jajku i bułce oraz smażymy do zarumienienia się. 
  • Kroimy kapustę i marchewkę, dodajemy do miski oraz przyprawiamy.

Spaghetti z pulpetami

Składniki:

  • Mięso mielone 
  • Bazylia 
  • Suszone pomidory
  • Musztarda
  • Jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz i sól
  • Pomidory 
  • Oliwa
  • Cebula
  • Czosnek
  • Bazylia
  • Ser 
  • Masło
  • Makaron spaghetti

Przygotowanie:

Pulpeciki

  • Suszone pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski razem z mięsem mielonym, oraz dodajemy bazylię łyżeczkę musztardy i sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy jajko do mięsa. 
  • Formujemy pulpety rękami wysmarowanymi w oliwie i smażymy aż się zarumieni.

Sos

  • Kroimy cebulę i czosnek oraz smażymy je na oliwie z oliwek.
  • Następnie obieramy i kroimy pomidory, dodajemy do cebuli oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mieszamy i dolewamy wody.
  • Teraz gotujemy makaron.
  • Do sosu wkładamy pulpety oraz dodajemy masło.

Deser:

Sernik

Składniki:

  • Zmielony twaróg 
  • Masło
  • Cukier puder
  • Jajka 
  • Cukier waniliowy 
  • Śmietanka 36%
  • Mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

  • Ubijamy masło na puszysto, dodając stopniowo żółtek z jajek oraz cukier puder.
  • Dodajemy zmielony ser. Następnie dodajemy na zmianę cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszając w trakcie.
  • Smarujemy naszą tortownice masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy wcześniej przygotowaną masę.
  • Wstawiamy na godzinę do piekarnika.
  • Następnie posypujemy cukrem pudrem. 

Szarlotka

Składniki:

  • Jabłka 
  • Cukier
  • Cynamon 
  • Mąka 
  • Masło 
  • Proszek do pieczenia 
  • Cukier waniliowy 
  • Jajka 
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  • Kroimy, obieramy jabłka i wrzucamy na głęboką patelnię, następnie smażymy dopóki nie zmiękną, dodajemy też cukier i cynamon.
  • Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dodajemy do miski oraz mieszamy a na koniec dodajemy masło. 
  • Tak przygotowane ciasto przekrajamy na pół oraz wsadzamy do zamrażarki.
  • Jedną połówkę ciasta kroimy na plasterki i kładziemy na spód formy, a następnie wykładamy na to jabłka.
  • Resztę ciasta trzemy na wierzch oraz pieczemy wszystko w piekarniku do zarumienienia. 
Zobacz też:  Czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu

Zobacz także:

Dodaj komentarz