Masło smakowe – przepisy

Domowe wykonanie masła smakowego nie jest skomplikowane. Lista składników jest krótka i łatwo dostępna, zależna od osobistych preferencji. Jest niezastąpionym dodatkiem do pieczywa, a zrobione od podstaw będzie zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków.

Masło smakowe jako podstawa codziennej diety

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów, które trafiają na nasz talerz. Szczególnie warto przyjrzeć się tym, które spożywamy najczęściej. Jednym z takich produktów powinno być masło. Cenione ze względu na swoją zawartość witaminy A i D, których wysoka przyswajalność jest możliwa jedynie w towarzystwie tłuszczy, a ich masłu odmówić nie można. Jeżeli jest to produkt wysokiej jakości to ich zawartość powinna przekraczać 80%. Niestety, dostępne masła smakowe i ich rodzaje nie spełniają jakościowych oczekiwań. Przygotowując masło samodzielnie mamy pewność, że będzie ono pozbawione zbędnych wypełniaczy, a proporcje poszczególnych ziół i przypraw dopasowane do indywidualnych upodobań. Przepisy na masła smakowe są bardzo proste do wykonania.

Przepis na masło smakowe

Do wykonania masła od podstaw, potrzebna jest śmietana o minimalnej zawartości tłuszczu 30%. Najlepsza będzie ta, o krótkim terminie przydatności do spożycia, zapewni to jej wysoką jakość i brak substancji konserwujących. Umieszczamy ją w suchym, czystym naczyniu i rozpoczynamy ubijanie. Kiedy zauważymy, że oddzieliła się maślanka, odcedzamy ją od powstałego masła. Przepłukujemy je dokładnie zimna wodą i mocno odciskamy.

Aby wykonane przez nas masło stało się smakowym wystarczy, że po przepłukaniu go zimna wodą i odciśnięciu, dodamy wybrane przez siebie, ulubione dodatki.

Najbardziej popularne są:

  • różnego rodzaju zioła
  • czosnek

Świetnie w tej roli sprawdzi się:

  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • majeranek
  • czy mniej popularny estragon.

Wystarczy dodać już po jednej gałązce tych świeżych ziół aby zmieniły tradycyjne masło w samodzielny dodatek do pieczywa. Ilość ziół jest jednak zależna od indywidualnych preferencji. Jeżeli lubisz mocniejsze smaki, śmiało możesz eksperymentować nie tylko z ilością dodatków, ale też ich rodzajem. Rzadziej stosowane, a dodające oryginalności i świeżości są skórki z cytryny i pomarańczy. Aby masło nie straciło swojej jakości, warto wybrać owoce ekologiczne, które nie są chemicznie konserwowane. Oczywiście przed zmieszaniem z masłem, skórkę należy sparzyć i zetrzeć na tarce, omijając białe błonki. Ze względu na intensywność cytrusów, wystarczy po jednym centymetrze każdego z nich.

Zobacz też:  Tort dla geodety

Na koniec, do smaku, dosypujemy sól i po uformowaniu powstałego masła w kostkę, wkładamy je do lodówki na ok.15 min. Wbrew pozorom może ono dość długo utrzymać świeżość. Wystarczy dokładnie odcisnąć je z maślanki i przepłukiwanej wody.

Takie masło to nie tylko dodatek do pieczywa, ale świetnie sprawdzi się jako marynata do grillowanych mięs lub do smażenia. Możemy wtedy zrezygnować z dodatkowych przypraw.

Podczas samodzielnego przygotowywania masła ze śmietany, otrzymamy też maślankę. Można ją wykorzystać do innych kulinarnych przepisów, jest pełna wartości odżywczych i minerałów.

Dodaj komentarz