Fit batoniki Bounty – najprostszy przepis

Zastanawiasz się, czy samodzielnie wykonane w domu słodycze będą tak samo smaczne jak te kupne? Cóż, chyba najwyższa pora, by to sprawdzić! Znajdziesz tutaj listę składników, informacje takie jak: czas przygotowywania i liczbę porcji oraz prosty i szybki przepis krok-po-kroku jak przygotować batoniki Bounty w wersji fit.

Aby wyczarować we własnej kuchni ten niesamowity smak, potrzebne będzie jedynie 5-6 składników. Całość powinna zająć maksymalnie pół godziny, nie wliczając czasu czekania na ochłodzenie i zestalenie masy. 

Czekoladki są mocno kokosowe i o umiarkowanej słodkości. Proporcje w przepisie można modyfikować zależnie od preferencji. Batony przygotowane według tego przepisu zawierają nieco więcej tłuszczy i białka od tradycyjnych, natomiast mają prawie sześciokrotnie mniej węglowodanów i o 1/5 mniej kalorii.

Fit bounty – przepis

Czas przygotowania: 30 minut, wliczając czas oczekiwania na ostyganie masy ok. 2 godziny

Liczba porcji: ok. 10 batonów

Do przygotowania batoników będzie potrzebne: 
– 400ml mleka kokosowego
– 50g oleju kokosowego (ok. 2 łyżki)
– 200g wiórek kokosowych
– 50g miodu lub innego słodzika (ok. 2 łyżki)
– 100g gorzkiej czekolady
– 30g waniliowej odżywki białkowej (ok. 2 łyżki) – jako dodatek, nie jest ona konieczna

Przygotowanie krok po kroku:
1. Do garnka wlej mleko kokosowe oraz olej, podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do zagotowania się masy. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na chwilę do przestudzenia (nie chowaj go do lodówki, niech masa stygnie w temperaturze pokojowej).

2. Do dużej, najlepiej metalowej miski wsyp wiórki kokosowe i wlewaj powoli ciepłą mieszankę mleka z olejem. Całość mieszaj dużą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. W przypadku trudności z mieszaniem składników za pomocą łyżki, można ciasto ugniatać rękami.

3. Dodaj miód lub inny słodzik oraz – jeśli używasz – białkową odżywkę waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotową masę odłóż na pół godziny do ochłodzenia.

Zobacz też:  Dietetyczne spaghetti bolognese

4. Z masy uformuj kulki o wielkości zbliżonej do piłek pingpongowych i nadaj im pożądany kształt przygniatając od góry oraz po bokach. Jeśli masa jest zbyt płynna, możesz dosypać trochę wiórek kokosowych. Natomiast w przypadku zbyt twardej, kruszącej się masy, możesz dolać mleka, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Uformowane batoniki włóż do lodówki na godzinę, dopóki masa nie zastygnie.

5. W małym garnuszku, w kąpieli wodnej lub innej dogodnej formie, rozpuść czekoladę i pokryj nią batoniki. Zaleca się położyć batony i oblewać czekoladą od góry, zamiast zanurzać je w czekoladzie. Dobrze sprawdzi się tu np. kratka, przez którą nadmiar czekolady spłynie na dół.

6. Gotowe batoniki włóż do lodówki, pilnując aby się nie stykały. Kiedy czekolada zastygnie, ciesz się smakiem!

Sam będziesz zaskoczony efektem, jak pyszne batony wychodzą. Koniecznie podziel się tym przepisem z bliskimi, jeśli tylko Ci smakowało!

Dodaj komentarz