Sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i bezmięsny obiad pełen wartości odżywczych, sałatka z ciecierzycą i jajkiem to idealne rozwiązanie. Cieciorka słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, a w połączeniu z jajkiem jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, kwasu foliowego oraz witamin z  grupy B.

Zdrowa sałatka z cieciorką i jajkiem

Sałatka z cieciorką i jajkiem to szybki sposób na szybkie, zdrowe i sycące danie.

Taką kolorową i pełną witamin sałatką uraczysz nie tylko domowników, ale także świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach domowych. Jeśli masz w domu wegetarianina lub lub odwiedza Cię osoba na bezmięsnej diecie, na pewno będzie Ci niezmiernie wdzięczna za przygotowanie takiej smacznej, a zarazem zdrowej i pożywnej sałatki.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Badania nad prozdrowotnymi właściwościami cieciorki nadal trwają, jednak obecnie potwierdzono, że przyczynia się do obniżenia bólu głowy, korzystnie wpływa na funkcjonowanie żołądka oraz trzustki, a także poprawia wygląd skóry i paznokci. Ponadto wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom cholesterolu. Nadal zastanawiasz się nad sięgnięciem po ten cudowny składnik? Wypróbuj poniższego przepisu, a przekonasz się jak łatwo wprowadzić ten niezwykły produkt do swojej diety.

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i jajkiem

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 200 gram cieciorki (zwykła lub już ugotowana z puszki)
  • 4 jaja
  • por średniej wielkości
  • czerwona papryka
  • pół zielonego ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • rukola

Na sos:

  • czosnkowy: łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu oraz pół ząbka czosnkulub
  • winegret : 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy. Do sałatki bardziej pasuje sos winegret, jednak dla miłośników sosu czosnkowego taka wersja również będzie smaczna.

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę przepłukujemy zimną wodą na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy 600 ml wody. Można zalać ją dzień wcześniej i zostawić na noc w celu jej napęcznienia, jednak nie jest to konieczne. Gotujemy do miękkości około godziny. Jeśli mamy cieciorkę z puszki, wystarczyć ją odcedzić. Wybór ciecierzycy w puszce jeszcze bardziej skróci czas przygotowania potrawy
  • Jaja gotujemy na twardo około 10 minut i po wystygnięciu, kroimy je w kostkę
  • Paprykę oraz ogórka kroimy w kosteczkę, a por w piórka
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
  • Jeśli przygotowujemy sos czosnkowy, majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • W wersji z sosem winegret oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
  • Ostudzoną i ugotowaną ciecierzycę mieszamy z jajami, porem, papryką, ogórkiem, rukolą, pomidorkami oraz z wcześniej przyrządzonym sosem. Sałatka z cieciorki i jajka gotowa. Szybko, prosto i smacznie!
Zobacz też:  Tarta z ciasta francuskiego - przepis

Sałatkę najlepiej wstawić na kilka minut do lodówki w celu poprawienia jej walorów smakowych. Można podawać z ulubionymi grzankami lub kiełkami, które świetnie posłużą za dodatkową dekorację potrawy. Natka pietruszki lub koperek także sprawdzą się jako dekoracja na tej smacznej i kolorowej sałatce.

 

Dodaj komentarz