Śledzie marynowane w zalewie octowej – przepisy kulinarne na śledzie w occie

Śledzie marynowane to zdrowa przekąska. Można jej jeść na wiele sposobów: w occie, w śmietanie albo w oleju. Dobrze sprawdzą się na świątecznym stole i na co dzień. Poznaj przepis na marynowane śledzie!

Śledzie marynowane to przysmak, którym możesz cieszyć się i latem, i zimą. W naturze występują w Bałtyku, Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim. Jako lokalna ryba śledź dostępny jest nie tylko na targach czy stoiskach rybnych, ale również w sklepach. Co ważne, jest to stosunkowo tania, a zarazem bardzo smaczna ryba. Zastanawiasz się, jak smakują śledzie z zalewy? Sprawdź, przepis na śledzie marynowane w occie.

Czy śledzie w zalewie octowej są zdrowe?

Najlepsze śledzie marynowane wychodzą wtedy, jeśli wybierzesz te bez zażółceń na końcach. Z dodatkiem aromatycznej zalewy będą smaczną alternatywą dla śledzi w oleju. Odpowiednio przygotowane są niezbyt kwaśne ani słodkie. Mają wyrazisty, ale wciąż delikatny smak.

Niezależnie od tego, jak przygotujesz ryby, śledź stanowi źródło wartości odżywczych. Swoje właściwości zawdzięcza obecności białka, witamin oraz mikroelementów. Ma do zaoferowania kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają metabolizm i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Regularne spożywanie ryb to najlepszy sposób, żeby zadbać o piękną skórę i zdrowy wzrok. Co ważne, śledzie marynowane zawierają niewiele rtęci, więc mogą się nimi zajadać nawet kobiety w ciąży.

Przepis na śledzie marynowane w occie

Śledzie marynowane – składniki:

  • filety śledziowe solone (4-5 szt.);
  • mleko albo woda (3,5 szkl.);
  • ocet spirytusowy (0,5 szkl.);
  • cebula (2 szt.);
  • cukier (2 łyżeczki);
  • ziele angielskie (2 ziarenka);
  • liść laurowy (1 szt.);
  • pieprz (3 ziarenka);
  • sól (do smaku).
Zobacz też:  Grzyby marynowane siostry Anastazji - koniecznie musisz spróbować!

Najpierw śledzie trzeba wymoczyć w wodzie lub mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zostawiamy je tak na 5-6 godzin, a nawet na całą noc. Aby przygotować zalewę, należy połączyć 1,5 szklanki wody, ocet, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru, pieprz, liść laurowy i sól. Marynatę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym można pozostawić zalewę do ostudzenia.

Filety kroimy na drobne kawałki (ok. 2-3 cm). Obraną i pokrojoną w piórka cebulkę zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy tak na 2 minuty i odsączamy. Następnie należy na dnie słoika wykładać na przemian kolejno warstwę cebuli, a na to warstwę śledzi. Na górze powinna zostać ułożona cebulka. Gdy słoik jest wypełniony, można już zalać śledzie marynatą i szczelnie go zamknąć. Jeśli po spróbowaniu śledzik wydaje się za mało słony, można posolić go do smaku.

Śledzie w śmietanie i occie – przepisy kulinarne

Sprawdzony przepis na śledzie to podstawa, żeby szybko przygotować przekąski na każdą okazję. Warto jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby ryba była jeszcze lepsza i przez długi czas cieszyła podniebienia.

Śledzie marynowane są gotowe do spożycia już po 24 godzinach od przyrządzenia. Mimo to lepiej zostawić je nieco dłużej. Najsmaczniejsze będą po 2-3 dniach. Gotowe słoiki należy przechowywać w lodówce. W chłodnym miejscu śledzie w occie można trzymać nawet do 2 tygodni. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo, mięso będzie stawało się coraz bardziej miękkie, a w dodatku straci smak i zapach.

Jak marynować śledzie? Kilka wskazówek:

  • marynujemy jedynie świeże ryby, a więc śledzie solone;
  • przygotowując odpowiednie ilości składników przyjmujemy, że szklanka ma pojemność 250 ml;
  • śledzie można moczyć w mleku albo wodzie, ale to mleko doda im smaku i sprawi, że będą bardziej kruche;
  • jeśli pomimo wymoczenia ryba wciąż jest za słona, można kilkukrotnie przepłukać ją w zimnej wodzie;
  • jeśli marynata wydaje się zbyt delikatna, można dodać trochę więcej octu (około 50 ml).
Zobacz też:  Podgrzybki marynowane w zalewie octowej – przepisy na grzyby marynowane

Śledzie marynowane, czyli przystawka idealna w smaku

Zamarynowane śledzie to obowiązkowa pozycja w świątecznym i noworocznym menu. Jednak ich słodko-kwaśny smak doskonale odnajduje się również w codziennej kuchni. Polecany przepis na śledzie w zalewie to baza do sałatek, koreczków czy pieczywa. Marynowana ryba może też stanowić pyszne uzupełnienie dla śledzi w śmietanie lub oleju.

Jeśli lubicie śledzie, te marynowane w occie będą nieco łagodniejszą wersją ryby opiekanej w zalewie octowej. Śledziki są raczej łagodne w smaku, więc tradycyjna marynata ,ma nadać im delikatnej kwaskowatości. Jeśli liczycie na bardziej wyrazisty smak, warto dodać do zalewy więcej octu i przypraw, na przykład czarnego pieprzu lub gorczycy.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz