Brownie z fasoli – przepis

Wielu ludzi traktuję deser jako obowiązkowy punkt ich jadłospisu. Chyba nikt nie może się oprzeć, aby od czasu do czasu zjeść coś słodkiego i niekoniecznie zdrowego. Ale czy tak musi być? Oczywiście że nie, a dowodem na to jest ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli.

Brownie z fasoli – składniki

Ciasto jest pełne białka i błonnika i oraz jest bezglutenowe i nie zawiera nabiału! Więc możesz czuć się zdrowo, ciesząc się małym czekoladowym przysmakiem! Oto co potrzebujesz do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli:

  • 500 g czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • ¼ filiżanki miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ¼ filiżanki cukru kokosowego
  • ¼ filiżanki kakao w proszku
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki wiórków czekoladowych

Substytuty niektórych składników

Istnieje kilka potencjalnych zamienników do niektórych elementów ciasta, które także mogą by wykorzystane, ale dla najlepszego efektu zaleca się postępowanie zgodnie z przepisem.

  • Olej kokosowy – roztopione masło lub ghee może być użyte w miejsce oleju kokosowego.
  • Cukier kokosowy – jakikolwiek cukier granulowany może być dodany w miejsce tego składnika.
  • Miód – syrop klonowy może być użyty zamiast miodu
  • Wiórki czekoladowe – ten składnik można zastąpić masłem orzechowych lub proporcją 50/50 z wiórkami.

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść formę do pieczenia i odstaw na bok.
  • Włóż fasolę, olej kokosowy, cukier kokosowy i miód robota kuchennego lub manualnie wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż dobrze się połączą.
  • Dodaj kakao w proszku, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodaj jajka i mieszaj aż do połączenia.
  • Wmieszaj ręcznie ½ szklanki wiórków czekoladowych.
  • Wlej wyrobione ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i obsyp pozostałą ¼ szklanki wiórków czekoladowych.
  • Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie gotowy, a ciasto będzie odchodzić od boków.
  • Ostudź, pokrój i smacznego!
Zobacz też:  Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Porady

Oto kilka uwag dotyczących wykonania tego przepisu:

  • Ciepłe składniki – upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową przed połączeniem ich. Opłucz fasolę ciepłą wodą, nie zimną. Roztop olej kokosowy przed dodaniem go do pojemnika blendera. To zapewni, że mieszanka będzie łatwo się miksować i stanie się jedwabiście gładka!
  • Nie przesadzaj z mieszaniem – jeśli będziesz miksować masę zbyt długo, zacznie się ona robić bardzo ciepła. Stanie się to problematyczne, gdy wiórki czekoladowe roztopią się po dodaniu do ciepłego ciasta! Mieszaj tylko do momentu, aż masa będzie jednorodna (taka sama w całym cieście) i gładka.
  • Przechowywanie – przechowuj brownie z czarnej fasoli w lodówce w szczelnym pojemniku. Podgrzej je w mikrofalówce przez około 10 sekund, aby przywrócić mu smak świeżo upieczonego.

Przed konsumpcją warto pozwolić ciastu trochę ostygnąć, aby lepiej zachowało swój kształt. Jednak cierpliwość i brownie często się wykluczają, więc po upieczeniu ciasta możesz od razu brać się do roboty!

Dodaj komentarz