Tradycyjne placki ziemniaczane – przepis

Przepis na tradycyjne, proste placki ziemniaczane, które serwują nam nasze babcie i mamy. Przepis jest najpopularniejszą wersją klasycznych placków. Dodatkowo w artykule znajdziemy sposoby podania placków ziemniaczanych, oraz przepis na sos pieczarkowy.

Trochę o ziemniakach

W dzisiejszych czasach ziemniak jest najbardziej popularnym warzywem. Polacy jedzą go prawie na każdy obiad. Z ziemniaków również powstają tak popularne chipsy, a ziemniaczane frytki dostaniemy w każdym barze i restauracji. W Biesiekierzu powstał nawet pomnik ziemniaka, a 21 października to Światowy Dzień Kartofla. O ziemniakach pisał nawet wieszcz Adam Mickiewicz.

Ziemniaki przybyły do Europy w XVI wieku, lecz ze względu na piękne kwiaty, zostały zaklasyfikowane jako roślina ozdobna.

Uprawę ziemniaków na dużą skalę zawdzięczamy Anglikom, gdyż w XVII wielu stały się dla nich jedną z najważniejszych roślin uprawnych.

Ziemniaki słyną z tego, że są bardzo sycące, wiec łatwo się nimi najeść i uzupełnić stracone kalorie. Ponadto są bardzo tanie, a możemy przygotować je na wiele sposobów.

Tradycyjne placki ziemniaczane to typowo polski wynalazek, jednak lubią je też Niemcy, Rosjanie czy Białorusini.

Jak więc wykonać tradycyjne placki ziemniaczane?

Będą nam potrzebne ziemniaki, jajka, mąka pszenna, cebula, sól, pieprz i olej do smażenia naszych placków.

Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na drobnej tarce. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i całość porządnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Następnie na rozgrzanej patelni (najlepiej nie przywierającej, teflonowej) smażyć możemy dowolnej wielkości placki ziemniaczane. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Placki smażymy z jednej strony, aż się porządnie zarumienią, dopiero wtedy możemy je przewrócić na drugą stronę. Tak przygotowane placki możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu np. na ręczniku papierowym. Placki ziemniaczane nie nadają się do ponownego podgrzania, najlepiej spożywać je od razu po usmażeniu. Jeśli nie chcemy, aby ciasto nam ściemniało, możemy dodać do niego odrobinę śmietany.

Zobacz też:  Makaron z kurczakiem pomidorami i mozzarellą

Aby przygotować obiad dla 4 osób będziemy potrzebować średnio:

  • ziemniak 1 kg
  • mąka pszenna 4 duże łyżki
  • jajko 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • sól, pieprz i olej w zależności od potrzeb

Z czym możemy podawać nasze tradycyjne placki ziemniaczane?

Sposobów jest naprawdę wiele. Istnieje duża ilość zwolenników jedzenia placków na słodko, zwyczajnie posypanych cukrem. Inną alternatywą jedzenia na słodko będzie polanie placków smażonymi owocami.

W polskiej kuchni najbardziej popularne dodatki do placków to śmietana, kefir, mleko, lub sos – mięsny, czy grzybowy. Często do naszego dania dodajemy również różnego rodzaju surówki.

Placki „po węgiersku” słyną ze swojej wielkości. Jest to jeden, duży placek, zwinięty na pół, a w środku znajduje się mięsny sos. Całość podawana jest z zestawem surówek.

Tradycyjne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

W celu przygotowania prostego , klasycznego sosu pieczarkowego wystarczy umyć, obrać ze skórki i osuszyć pieczarki. Następnie kroimy je w zależności od naszych upodobań, na mniejsze lub większe kawałki. Cebulkę również kroimy, najlepiej na drobną kostkę i szklimy ją na maśle lub oliwie. Pod koniec dodajemy drobno rozgnieciony czosnek i nasze pieczarki. Całość smażymy 5 -7 minut, doprawiając sola i pieprzem. Gdy pieczarki są gotowe dolewamy śmietankę do sosów 30 procent i ewentualnie zieloną cebulkę lub natkę pietruszki. Całość jeszcze chwilę gotujemy, żeby składniki dobrze się połączyły i gotowe.

Nasze placki ziemniaczane polewamy sosem i dekorujemy bukietem surówek.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz