Naleśniki jogurtowe – bez mleka

Naleśniki i inne produkty mączne to tradycyjne elementy polskiej kuchni. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. W dalszej części artykułu przeczytasz, jak przygotować delikatne naleśniki na jogurcie i jak można stworzyć z nich pyszny posiłek.

Przepis na pyszne naleśniki z jogurtem

Przygotowanie i usmażenie naleśników dla czterech osób zajmie około godziny, to niewiele w porównaniu z zachwytem domowników. Na ciasto potrzebujesz:

  • 220 g mąki, najlepiej przesianej,
  • 2 jajka,
  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 400 ml wody mineralnej,
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie),
  • 6 łyżek oleju.

Najpierw należy rozmieszać trzepaczką jogurt z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie mikserem dokładnie ubić jajka. Do ubitych jajek stopniowo należy dodawać mąkę, jogurt z wodą i na końcu olej. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut, by gluten zaczął go wiązać.

Naleśniki najlepiej smażyć na płaskiej patelni do naleśników, ale można użyć każdej innej. Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana, w przeciwnym wypadku pierwszy naleśnik będzie do wyrzucenia. Naleśnik należy przewrócić dopiero wtedy, gdy sam swobodnie odejdzie od spodu.

Naleśniki z jogurtem można podawać ze świeżymi owocami, delikatnymi serkami, bitą śmietaną, czekoladą, ale można dodać do nich także farsz mięsny, grzybowy lub szpinakowy.

Idealne naleśniki

Naleśniki można przygotować na słodko, na ostro, z warzywami, z mięsem. Wszystko zależy od naszych smaków. Naleśniki doskonałe są na każdy posiłek, od śniadania po kolację, szczególnie uwielbiają je dzieci.

Idealne naleśniki są cienkie, elastyczne i nie mogą być tłuste. W takie naleśniki można zawinąć każde nadzienie. By osiągnąć taki efekt, ciasto na naleśniki musi być rzadkie. Najlepiej w tym celu jest stosować mleko rozcieńczone gazowaną wodą mineralną w proporcjach 1:1, które dodajemy do mąki.

Oczywiście do ciasta trzeba dodać jajka, ale trzeba zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość sprawia, że naleśniki będą twarde i będą się łamać przy zawijaniu.

Co zrobić, by naleśniki nie były tłuste? Sposób na to jest prosty i sprawdzony, wystarczy do ciasta dodać trochę oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego. Podczas smażenia nie trzeba będzie wtedy dodawać tłuszczu na patelnię, a naleśniki nie będą się przypalać.

Naleśniki z jogurtem

Naleśniki mają to do siebie, że niekoniecznie muszą być robione na mleku. Mleko z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym, będą wtedy delikatniejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne. Ciasto musi być wtedy nieco gęstsze, zbyt rzadkie powoduje, że naleśnik rwie się przy przewracaniu na drugą stronę.

Ciasto na naleśniki z jogurtem zamiast mleka można wykorzystać także do upieczenia pysznych placuszków na śniadanie lub na podwieczorek, wystarczy dodać tylko trochę więcej mąki, by ciasto było gęstsze.

Naleśniki na jogurcie można robić nie tylko z mąki pszennej typu 450 lub 500. Do ich wykonania można użyć także mąki orkiszowej, razowej, żytniej, kukurydzianej, bezglutenowej, a nawet kaszy jaglanej lub gryczanej. Oczywiście przepisy muszą zostać zmodyfikowane.

Dodaj komentarz