Ciasto na naleśniki Thermomix (gotowe naleśniki smakują obłędnie!)

Czy znasz kogoś, kto nie lubi naleśników? Zależnie od nadzienia mogą przecież stać się pożywnym śniadaniem, wartościowym obiadem albo pysznym, słodkim deserem. Sprawdź, jak przygotować najlepsze, puszyste naleśniki! Thermomix ci w tym pomoże!

Naleśniki to jedno z najczęściej przygotowywanych – i najchętniej zjadanych (!) dań w polskiej kuchni. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź jak przygotować ciasto i usmażyć idealne naleśniki (Thhermomix).

Pierwszy przepis na naleśniki

Naleśniki to danie znane na całym świecie od czasów starożytnych. Nie wiadomo gdzie i kiedy powstał pierwszy przepis. Włosi upierają się, że naleśniki są daniem wywodzącym się z Florencji. Nie ma jednak żadnych sprawdzonych źródeł, które potwierdzałyby tę hipotezę.

Faktem jest natomiast, że słowo oznaczające naleśnik występowało już w językach prasłowiańskich. Pierwotnie oznaczało ono jednak placek upieczony na liściu kapusty lub blasze. Obecnie naleśniki w różnych wariantach serwowane są zarówno w Europie, jak i Azji czy Ameryce Południowej.

Naleśniki Thermomix – jak je przygotować?

W twoim domu również co jakiś czas goszczą naleśniki? Zapewne więc znasz prosty przepis, który pozwala ci je przygotować. Jeśli jednak chcesz ułatwić sobie zadanie i cieszyć się wyjątkowo puszystym daniem, przygotuj naleśniki Thermomix. Jak je zrobić? Na początek odmierz potrzebne składniki:

  • 250 g mąki;
  • 2 jajka;
  • po 250 ml wody i mleka;
  • 1 łyżeczkę cukru;
  • szczyptę soli;
  • olej do smażenia.

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieść w misie Thermomixa i miksuj 40 sekund (obroty 7). Po tym czasie możesz od razu zacząć smażenie naleśników – ciasto nie wymaga odłożenia, aby „odpoczęło”.

Jak smażyć naleśniki?

Kiedy przygotowałeś ciasto, pora zabrać się za usmażenie naleśników. Thermomix, niestety, tego zadania już za ciebie nie wykona. Przygotuj więc patelnię (najlepiej z grubszym dnem) i ustaw ją na kuchence. Potem wylej na nią odrobinę tłuszczu. Najlepszym sposobem jest umieszczenie tłuszczu w oddzielnej małej miseczce i nakładanie go na patelnię przy pomocy pędzelka. Jeśli nie masz pędzla, zamocz w tłuszczu ręcznik papierowy i posmaruj nim patelnię. Zaczekaj, aż tłuszcz się rozgrzeje i dopiero wtedy wylewaj na patelnię porcje ciasta naleśnikowego. Ich wielkość dostosuj do swoich preferencji co do grubości naleśników.

Zobacz też:  Krupnik – Thermomix sprawi, że gotowanie będzie łatwe

Z czym podawać naleśniki, aby zaskoczyć rodzinę i gości?

Najbardziej popularny sposób na podanie naleśników z Thermomixa to umieszczenie w nich dżemu, kremu czekoladowego albo białego serka na słodko. Tak przygotowane naleśniki podaje się dodatkowo z owocami, dowolną polewą albo kleksem bitej śmietany. Możesz jednak zaskoczyć swoich gości i podać naleśniki w zupełnie innej wersji.

Jako danie główne albo kolacja zapewne sprawdzą się kolorowe naleśniki. W wersji wytrawnej przygotujesz je np. dodając do ciasta (przed zmiksowaniem) liście szpinaku. Dzięki nim naleśniki zyskają piękny, zielony kolor. Serwuj je z wędzonym łososiem, serkiem i rukolą albo podsmażonym mięsem drobiowym i warzywami. W wersji na słodko naleśniki mogą zyskać np. różowy kolor, który na pewno spodoba się dzieciom! Jak je przygotować? Do ciasta dodaj… 1 buraka ćwikłowego! Jego smak pozostanie niewyczuwalny, a małe łasuchy na pewno docenią wyjątkowy kolor dania.

Do tradycyjnych naleśników możesz też przygotować oryginalny farsz. Niech popularne danie smakuje jak prawdziwy sernik albo zaskoczy zebranych przy stole gości odświeżającymi pomarańczowymi nutami. W tym drugim przypadku wystarczy, że do serowego nadzienia dodasz sok i skórkę startą z jednej pomarańczy. Takie naleśniki najlepiej smakują posypane zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

Liczba pomysłów na to, jak podawać naleśniki jest nieskończona. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia! Pamiętaj jednak, że podstawę sukcesu zawsze stanowi odpowiednie ciasto. Warto więc wiedzieć jak zrobić naleśniki, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym członkom twojej rodziny.



Zobacz także:
Zobacz też:  Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz