Jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki

Dawniej śmietanę ubijało się za pomocą trzepaczki, obecnie używa się do tego miksera. Jest to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Pojawia się jednak pytanie, jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki, bo nie zawsze są one pod ręką. Warto poznać alternatywne sposoby.

Sposoby na idealną bitą śmietanę

Bitą śmietanę wykorzystuje się często podczas przygotowywania różnych słodkości, pysznych deserów. Pełni ona też funkcję dekoracyjną, wspaniale smakuje na cieście czy gofrach. Robi się ją ze śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Bardzo ważną kwestią jest schłodzenie śmietany, w przeciwnym razie można zapomnieć o uzyskaniu pożądanego efektu w krótkim czasie. Najlepszym rozwiązaniem będzie wlanie śmietany do miski, w której ma być ubijana i wstawienie jej do lodówki na kilka godzin. Jeśli jednak komuś się spieszy i nie ma czasu, to może ewentualnie włożyć śmietanę na chwilę do zamrażalnika. Należy jednak uważać, aby nie doszło do jej zbyt mocnego zmrożenia, bo uniemożliwi to jej ubicie.

Najszybciej i najłatwiej będzie ubić schłodzoną śmietanę za pomocą miksera, zaczynając od najwyższych obrotów. Zmniejsza się je na średnie, gdy śmietana zgęstnieje. Jest to też czas na dodanie słodzidła według uznania i dodatków typu ekstrakt czy przyprawy. Wystarczy jeszcze przez chwilę wszystko miksować, aż powstanie sztywny krem, który nie wypadnie z miski po odwróceniu naczynia. Bardzo ważne jest to, aby nie miksować śmietany zbyt długo, bo jest to prosta droga do uzyskania efektu odwrotnego do zamierzonego w postaci rozwarstwiającej się śmietany.

Jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki?

Nie każdy ma w domu mikser, może się też zepsuć, co uniemożliwi użycie go. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą blender i trzepaczka. Można też spróbować ubić śmietanę widelcem, niektórzy korzystają z metody ze słoikiem i korkiem. Blender jest urządzeniem wielofunkcyjnym, można w nim przygotować nie tylko smoothie lub coś zmielić, ale też ubić śmietanę. Warto przetestować ten sposób, bo jest on banalnie prosty i szybki, efekt końcowy będzie podobny jak przy użyciu miksera. W przypadku trzepaczki należy wlać śmietanę do dużej miski i przystąpić do energicznego ubijania. Jest to niestety dosyć męczące dla ręki, ale można ułatwić sobie zadanie, inwestując w model balonowy.

Zobacz też:  Rodzaje i typy mąki - czym się różnią?

Jeśli jednak nie ma nawet trzepaczki do dyspozycji, to można ratować się zwykłym widelcem. Będzie trzeba jednak mocno się namęczyć, zajmie to sporo czasu. Kolejną opcją do wyboru jest wlanie śmietany do słoika, mniej więcej do połowy jego wysokości, po czym należy wrzucić do środka czysty korek. Jeśli nie chce się mieć kolorowej śmietany, to najlepszy będzie korek od jasnego trunku, przykładowo od białego wina. Po szczelnym zakręceniu słoika należy zacząć nim energicznie potrząsać, dzięki czemu śmietana zmieni swoją konsystencję i stanie się sztywniejsza. Warto od razu zaznaczyć, że wszystkie wymienione sposoby są skuteczne i rzeczywiście pozwalają na uzyskanie puszystej i bardzo smacznej bitej śmietany.

Jak zrobić bitą śmietanę z galaretką i żelatyną?

Bita śmietana może zostać wzbogacona o żelatynę. Jeśli chce się zrobić większą ilość, to należy połączyć ze sobą pół litra śmietany z dwoma łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w niecałych stu gramach wody. Żelatynę zaleca się rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie należy przystąpić do ubijania śmietany. Po uzyskaniu gęstej konsystencji można dodać cukru do smaku, po czym zacząć wlewać do niej żelatynę. Jest to skuteczny sposób na sztywną bitą śmietanę, która zachowa swoją konsystencję przez dłuższy czas. Do deserów świetnie nadaje się kolorowa bita śmietana z galaretką owocową. Pierwszym krokiem będzie rozpuszczenie galaretki w szklance wrzątku, następnie należy ją pozostawić do przestygnięcia. W międzyczasie przechodzi się do ubicia schłodzonej śmietany, po czym dodaje się stopniowo do niej tężejącą galaretkę. Wystarczy wszystko wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę.

Dodaj komentarz