Elastyczne naleśniki – przepis

Naleśniki to popularne proste do przyrządzenia danie. Bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych.  Elastyczne naleśniki swoją popularność zawdzięczają temu, że są miękkie, aksamitne i ich farsz zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wymieszaj płynne składniki.

2. Dodaj sypkie składniki i wszystko wymieszaj, pozostaw je na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie powstanie elastyczne ciasto na naleśniki.

3. Rozgrzej patelnię. Wlej kroplę oleju i rozprowadź ją po całej powierzchni patelni.

4. Wylej porcję ciasta na patelnię, rozprowadź je po całej powierzchni patelni, tak aby było cienkie.

5. Obróć naleśnik – np. podrzucając lub za pomocą drewnianej łyżki, łopatki.

6. Po zarumienieniu naleśnika z obu stron odkładaj je warstwowo na talerz.

7. Po przestudzeniu nadziewaj naleśniki wcześniej przygotowanym farszem. Po nadzianiu można je ponownie podsmażyć w panierce lub bez.

Porady

Naleśniki cienkie i elastyczne to idealny obiad na słodko, który ucieszy nie tylko łasucha. Przez dodatek oleju ciasto jest miękkie, nie pęka, możesz je w swobodny sposób faszerować i zawijać. Naleśniki częściej są spożywane w wersji na słodko, rzadziej w wersji wytrawnej. Przepis powyżej pasuje do wersji na słodko jak i na wytrawnie. Poniżej przedstawiam klucze porady i wskazówki:

  • Warto przesiać mąkę, przez co ciasto będzie bardziej napowietrzone i nie będzie w nim grudek.
  • Zwykłą wodę można zastąpić wodą gazowaną – przez taki dodatek naleśniki będą bardziej napowietrzone i miękkie.
  • Pamiętaj, by mocno rozgrzać patelnię. Tajemnicą jest bardzo nagrzana patelnia i minimalna ilość tłuszczu na patelni. Większość domowych kucharek mówi, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, wynika to z tego, że patelnia nie jest jeszcze odpowiednio nagrzana.
  • Ciasto musi odstać, aby miało odpowiednią konsystencję. Zbyt szybko smażone będzie się rozlewać po patelni i naleśniki będą wychodzić zbyt cienkie lub zbyt grube.
  • Im ciasto rzadsze, tym naleśniki będą cieńsze. Jednak ciasto nie może być zbyt rzadkie. Do wersji na słono lepiej sprawdzą się naleśniki grubsze, czyli z większą ilością mąki. Natomiast w słodkim wariancie lepiej zadbać, aby ciasto było jak najcieńsze.
Zobacz też:  Makaron ze szpinakiem i jajkiem - przepis

Z czym podawać elastyczne naleśniki?

Nasz przepis na elastyczne naleśniki to baza do nieskończonej ilości słodkich i słonych wariantów. Naleśniki w wersji na deser idealnie pasują do kremów śmietankowych, czekoladowych, do przetworów, dżemów, owoców, bitej śmietany, można je podawać nawet z samym cukrem pudrem. Na słono mogą być podawane, np. z farszem pieczarkowym lub kapuścianym. Naleśniki najczęściej składa się w trójkąt lub w rulon. Nie od dziś wiadomo, że naleśniki to idealne danie na każdą porę dnia zarówno na śniadanie, obiad, deser jak i kolacje. Zajadają się nimi tak samo dorośli jak i dzieci.

Dodaj komentarz