Pieróg kornwalijski – cornish pasty – przepis

Każdy kraj ma swoje przysmaki, topowe potrawy. W przypadku Wielkiej Brytanii jest to cornish pasty, czyli wyśmienity pieróg z nadzieniem. Różni się on w dużym stopniu od polskich pierogów, ale warto go spróbować, bo zachwyca walorami smakowo-zapachowymi.

Kornwalijskie specjały, czyli cornish pasty

Bardzo popularną potrawą w Londynie jest cornish pasty, pochodzi z Kornwalii i podaje się ją niemalże w każdym lokalu gastronomicznym. Chodzi tutaj o zapiekany pieróg kornwalijski, który nadziewa się pastą przygotowaną z mięsa wołowego, ziemniaków, cebuli, marchwi, brukwi i pasternaku. W zależności od wybranych warzyw, można uzyskać nieco inne walory smakowe. Cornish pasty  różni się od polskich pierogów pod wieloma względami. Jest zdecydowanie większy, zwykle podaje się go z surówką, może być polany sosem. Pieróg kornwalijski smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale też jako zimna przekąska. Wspaniale komponuje się z cydrem i piwem. Ciasto na cornish pasty robi się z maki pszennej lub żytniej. Cornish pasty jest bardzo popularny, można go spotkać nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale też na ulicznych festiwalach, piknikach. Docenia się go za jego aromatyczność i chrupkość, nadzienie rozpływa się w ustach.

Cornish pasty występuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale podaje się go również na słodko. Warto spróbować wersji owocowej lub czekoladowej. Pieróg kornwalijski może być podawany z serem i cebulą, szpinakiem i wieprzowiną, można nawet spotkać opcję z nadzieniem z mięsa z szarych wiewiórek (produkuje je kornwalijska firma). Obecnie cornish pasty są znane i lubiane nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale na całym świecie. Uznaje się je jako kornwalijski symbol i lokalny przysmak. Warto wiedzieć, że cała historia z cornish pasty zaczęła się od tego, że żony górników z Kornwalii zaczęły przynosić swoim mężom ciepłe posiłki w postaci pierogów. Znajdowały się na nich inicjały mężczyzn, aby każdy mógł z  łatwością odnaleźć swój obiad.

Zobacz też:  Kapuśniak z białej kapusty

Pieróg kornwalijski na polskim stole – jak go zrobić?

Nie trzeba wyjeżdżać do Londynu, aby zjeść pysznego Cornish pasty. Można przygotować go w domowym zaciszu, nie ma w tym niczego skomplikowanego. Przepisów na tę potrawę jest wiele, dlatego warto poeksperymentować w kuchni i spróbować różnych wariantów.

Do przygotowania ciasta potrzebne będzie:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g masła;
  • 100 ml wody;
  • szczypta soli;
  • jajko.

Należy połączyć wszystkie składniki ze sobą i zagniatać, aż do powstania gładkiej masy.

Pozostałe ciasto trzeba dokładnie wygnieść, aż stanie się sprężyste, co  zwykle zajmuje dziesięć minut. Kolejnym krokiem będzie zawinięcie wyrobionego ciasta folią i pozostawienie go na godzinę.

W międzyczasie można przygotować farsz z:

  • 300 g mięsa wołowego lub dziczyzny;
  • łyżki masła;
  • marchewki;
  • pasternaku;
  • dwóch ziemniaków;
  • trzech łyżek ziaren słonecznika;
  • trzech ząbków czosnku;
  • łyżki musztardy;
  • szczypty gałki muszkatołowej;
  • soli i pieprzu;
  • posiekanej natki pietruszki;
  • połowy szklanki wody lub mięsnego wywaru.

Marchew i pasternak należy smażyć na maśle, to samo trzeba zrobić z cebulą, czosnkiem i mięsem. Kolejnym krokiem będzie doprawione do smaku i dodanie musztardy. Do farszu wlewa się bulion i wszystko zagniata, po czym dodaje posiekaną natkę pietruszki. Na koniec pozostaje ugotować ziemniaki, udusić je z masłem i gałką muszkatołową, dodać do nich prażone ziarna słonecznika.

Po wyrobieniu ciasta i przygotowaniu farszu, można przystąpić do robienia pierogów. Trzeba rozwałkować ciasto, następnie powycinać z niego duże koła przy pomocy miski. Każdy kawałek ciasta należy wypełnić farszem, po czym skleić boki i posmarować wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem. Mając już uformowane cornish pasty, można wstawiać je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Pierogi powinny być gotowe już o 20 minutach, zaleca się piec, aż uzyskają złocisty kolor.

Zobacz też:  Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Cornish pasty w polskim wydaniu

Inną opcją zrobienia cornish pasty będzie wykonanie ciasta z:

  • 0,5 kg mąki;
  • 120 g smalcu;
  • 20 g margaryny;
  • łyżeczki soli;
  • zimnej wody.
  • Z kolei farsz można przygotować z:
  • 200 g wołowiny;
  • 180 g ziemniaków;
  • 120 g brukwi;
  • dwóch cebul;
  • masła.

Jest to bardziej spolszczona wersja pieroga kornwalijskiego.

Dodaj komentarz