Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Sałatka to jedno z dań, które bez problemu możemy przygotować w domu. W ten sposób wiemy, co wchodzi w jej skład. Nie musimy się bać, że dany składnik był modyfikowany lub w sałatce znajduje się coś, na co jesteś uczulony. Wystarczy tylko, że będziesz mieć sprawdzony przepis. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami  

Możesz ją przygotować na święta, imprezę, piknik oraz grilla. Jest to rodzaj warstwowej sałatki, która najczęściej przygotowywana jest z następujących składników: tuńczyk, kukurydza, szczypiorek, jajka, ser żółty i krakersy. Prosta do wykonania oraz efektywna. Swoim kształtem przypomina ciasto. Najlepiej by przeszła ona smakiem dlatego pozostaw ją na noc w lodówce. Całe ciasto składa się z trzech warstw krakersów, które są przełożone wcześniej przygotowanymi pastami. Całość możesz z łatwością modyfikować, dlatego ilość porcji dostosujesz do ilości ludzi. 

Potrzebne składniki:

  • Krakersy – 30 sztuk 
  • Tuńczyk w kawałkach – 2 puszki 
  • Żółty ser – 100 g
  • Ugotowana kukurydza – 1 szklanka 
  • Pęczek szczypiorku – 1 sztuka 
  • Jajka – 5 sztuk 
  • Majonez – 6 łyżek 
  • Pieprz 

Sposób przygotowania:

Utwórz warstwę z 10 krakersów. Do miski po kolei wsyp następujące składniki: kukurydza, starty ser, 2 łyżki majonezu oraz pieprz. Całość wymieszaj, po czym ułóż na krakersach. Na wierzch znowu daj krakersy tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Następnie tuńczyk odsącz i dodaj do niego 2 łyżki majonezu oraz pieprz. Zawartość miski nanieś na drugą warstwę krakersów. Pozostała Ci trzecia i ostatnia warstwa ciastek. Zagotuj jajka na twardo, a następnie oddziel białka do żółtek. Białka zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki. Do tego dodaj posiekany szczypiorek, majonez i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki i wyłóż nimi krakersy.

Sałatka na krakersach z tuńczyka – druga propozycja

Istnieje także inny sposób na przygotowanie tego typu sałatki. Do jego wykonania będziesz potrzebował następujących składników:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 sztuka
  • Żółty ser – 100 g
  • Ugotowane jajka – 4 sztuki 
  • Ogórki konserwowe małe – 4 sztuki 
  • Pęczek szczypiorku – 1 sztuka
  • Majonez – 2 łyżki 
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki 
  • Krakersy – 27 sztuk 
Zobacz też:  Dietetyczne spaghetti bolognese

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, a następnie dodaj pieprz.
  2. Ser i ogórki konserwowe zetrzyj na tarce.
  3. Wyłóż blaszkę 9 krakersami. 
  4. Następnie posmaruj je wcześniej przygotowaną masą.
  5. Rozdrobni tuńczyk widelcem i dodaj do niego łyżkę sosu z puszki. Po czym dołóż zawartość miski do zawartości tacki.
  6. Masę przykryj kolejną warstwą krakusów. 
  7. Białka oddziel od żółtek, a następnie zetrzyj na tarce. Do białek dodaj 2 łyżki sosu. Gotową pastę wyłóż na krakersy.
  8. Starte na tarce żółtka wysyp na białka
  9. Posiekanym szczypiorkiem posyp sałatkę 
  10.  Na koniec wstaw całość do lodówki by krakersy zmiękły 

Sałatka z tuńczykiem i krakersami – sposób trzeci

Do przyrządzenia 12 porcji potrzebne są takie składniki jak:

  • 48 krakersów – 4 warstwy po 12 sztuk. Najlepiej by były one klasyczne lekko solone. Mogą jednak też  być cebulowe.
  • Puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 sztuki 
  • Jajka – 5 sztuk 
  • Rzodkiewki – 10 sztuk 
  • Ser żółty – 120 g
  • Ogórki konserwowe – 5 sztuk
  • Pęczek szczypiorku – 1 sztuka 
  • Pieprz oraz sól do smaku 
  • około 10 łyżeczek majonezu 

Sposób przygotowania 12 porcji ciasta:

  1. Ser i ogórki zetrzyj na tarce
  2. Wymieszaj ser i ogórki z majonezem 
  3. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź
  4. Odbierz je i oddziel białka od żółtek 
  5. Białaka i żółtka zetrzyj osobno na tarce
  6. Białka wymieszaj z 2 łyżkami majonezu oraz dopraw solą, pieprzem i dodaj odrobinę szczypiorku.  
  7. Odlej zalewę z tuńczyka, a następnie rozdrobni widelcem. Dopraw pieprzem i dodaj 2 łyżki majonezu.
  8. Wyłóż spód krakersami w układzie 3×4, które utworzą prostokąt. 
  9. Teraz na spód z krakersami daj masę serową z ogórkami. Całość przykryj kolejną warstwą krakersów. Na nią daj masę z tuńczyka oraz cienkie plasterki rzodkiewki. Przykryj składniki kolejną warstwą krakersów. Kolejno rozmasuj białka i połóż ostatnie krakersy. Wierzch posyp startym serem i udekoruj szczypiorkiem.

Dodaj komentarz