Mrożona kawa latem to jeden z najlepszych sposobów na ochłodzenie się podczas odpoczynku w ogrodzie albo na balkonie. Jak przygotować ją w kilka chwil? Poznaj przepis na kawę mrożoną Thermomix!
Kawa mrożona to idealny sposób na letnie orzeźwienie. Jeśli nigdy nie przygotowywałeś jej w swoim domu, spróbuj koniecznie! Przepis na kawę mrożoną Thermomix jest bardzo łatwy, a napój przyrządzisz w zaledwie… jedną minutę!
Przepis na kawę mrożoną Thermomix
Podczas letnich upałów spędzanie czasu w gorącej kuchni to ostatnie, na co większość osób ma ochotę. Ty również? W takim razie skorzystaj z niezawodnego pomocnika i przygotuj sobie kawę mrożoną Thermomix! Odświeżający smak napoju szybko cię schłodzi i doda energii. Jego podstawowa wersja powstanie dokładnie w minutę! Co będzie ci potrzebne? Aby przyrządzić 3-4 porcje przygotuj:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 40 g dowolnego słodzidła (może być ksylitol, erytrol lub po prostu cukier);
- 250 g kostek lodu;
- 500 ml mleka.
W naczyniu Thermomixa umieść kawę oraz cukier i rozgnieć je na drobny proszek (wystarczy 10 sek. na obrotach 10). Dodaj kostki lodu i ponownie włącz urządzenie na obrotach 10, ale tym razem na 20 sek. (lód w tym czasie się rozkruszy). Teraz pora na ostatni składnik: dodaj mleko i spieniaj je przez 15 sek. na obrotach 6. Gotowe! Przelej mrożoną kawę do szklanki i dowolnie udekoruj. Możesz wykorzystać liście mięty, kakao albo bitą śmietanę.
Chcesz, aby kawa mrożona Thermomix stała się nie napojem, ale prawdziwym, pysznym deserem? W takim razie zmień nieco podstawowy przepis i dodaj do niego… ulubiony likier (np. amaretto). Odrobinę alkoholu możesz umieścić bezpośrednio w szklankach albo dodać do przygotowywanej kawy razem z mlekiem. Taki deser na pewno zachwyci twoich gości!
Z czym podawać kawę mrożoną?
Bita śmietana lub słodki likier to nie jedyne sposoby na urozmaicenie smaku kawy. Jeśli chcesz zamienić ją w deser, wykorzystaj również lody. To idealny pomysł na upalne dni! Na dnie kubeczków lub szklanek umieść po gałce śmietankowych albo waniliowych lodów. Potem zalej je zimną kawą przygotowaną w Thermomixie. Efekt zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości.
Kawa w podstawowej wersji sprawdzi się za to również jako dodatek do ciast i babeczek. Kiedy zdecydujesz się podać ją w tak słodkim towarzystwie, zmniejsz jednak ilość cukru, który dosypiesz do napoju. Dla niektórych twoich gości słodyczy może być już zbyt wiele!
Mrożona kawa – ciekawostki
Co jeszcze warto wiedzieć o orzeźwiającym kawowym napoju z dodatkiem mleka? Kawa mrożona (nazywana także frappe) po raz pierwszy została przyrządzona zupełnie przez przypadek! Jeden z pracowników greckiego oddziału koncernu Nestle miał ochotę na kawę w klasycznej wersji. Jednak ponieważ nie miał dostępu do gorącej wody, kawę wsypał do szklanki z wodą zimną. Potem przelewał ją między szklankami aż do uzyskania pianki. Stworzony w ten sposób napój szybko stał się bardzo popularny, a dziś nie trudno znaleźć go w menu niemal każdej kawiarni.
Zalewanie kawy zimną wodą nie jest jednak oryginalnym pomysłem, który pojawił się dopiero w XX w. Nieco podobny napój kawowy już w XVII w. przyrządzano w Japonii. Jego przyrządzenie było jednak o wiele bardziej czasochłonne i polegało na przepuszczaniu przez ziarna kawowca pojedynczych kropli wody. W późniejszym czasie metodę tę nieco zmieniono. Dziś kawowy napój o nazwie cold brew przygotowuje się w ten sposób, że zmielone ziarna kawy zalewane są zimną wodą na 10-12 godzin. Po tym czasie napój trzeba przefiltrować przy użyciu papierowego filtra do kawy.
Kawa mrożona to pyszny sposób na uzyskanie letniego orzeźwienia. Thermomix sprawi, że jej przygotowanie będzie naprawdę ekspresowe! Wystarczy kilka podstawowych składników i uruchomienie urządzenia na 1 minutę, by cieszyć się smakiem pysznej, zimnej kawy! Mrożoną kawę warto jednak przygotowywać nie tylko latem. Możesz skusić się na nią o dowolnej porze roku – w ten sposób szybko przypomnisz sobie o lecie i poprawisz nastrój!
Zobacz także:
- Placki z cukinii – Thermomix pomoże ci przygotować je w kilka chwil
- Beza – Thermomix pozwoli Ci przygotować ten smakołyk! Składniki i przepis
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Biszkopt – Thermomix. Składniki i przepis na ciasto
- Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania
- Pyszna szarlotka Thermomix – ciasto idealne na każdą porę roku!