Ciasto drożdżowe thermomix – najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to idealny sposób na letnie śniadanie oraz przepyszny dodatek do popołudniowej kawy. Przedstawiamy przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe thermomix, którym zachwycisz swoich najbliższych i gości!

Dobry przepis na ciasto drożdżowe to skarb każdej gospodyni. Proste ciasto z dodatkiem drożdży, mąki, masła i sezonowych owoców, może przybierać różne oblicza jak niewielkie drożdżówki, drożdżowy zawijaniec lub klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciepły, domowy wypiek mile zaskoczy twoich domowników i gości. Zwłaszcza jeśli będzie idealnie puszyste i wyrośnięte. Przedstawiamy najlepszy przepis na ciasto drożdżowe thermomix.

Ciasto drożdżowe thermomix – przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką, tradycyjny placek czy drożdżowe bułeczki? Zwykłe czy z owocami? Sposobów na domowe wypieki jest naprawdę dużo. W naszym artykule znajdziesz przepis, jak krok po kroku upiec ciasto drożdżowe thermomix. W zależności od sezonu możesz użyć do niego truskawek, jagód lub śliwek. Ciasto najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka lub kawą.

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

Do wykonania ciasta drożdżowego z kruszonką, będziesz potrzebować:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka (ciepłego)
  • szczypta soli
  • 1000 g śliwek, truskawek lub innych owoców sezonowych.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła (zimne)
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do naczynia thermomix dodaj mleko, drożdże, jajka, masło, cukier puder, cukier i szczyptę soli.
  2. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty/ poz. Thermomix/ tryb Interwał.
  3. Pozostaw przygotowaną masę przez 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Przemieszaj ciasto przez 30 sekund na niskich obrotach (2 lub 3).
  5. Przełóż na blachę do pieczenia posmarowaną wcześniej tłuszczem (masło lub margaryna) oraz posypaną bułką tartą.
  6. Na wierzchu ułóż śliwki lub truskawki, lekko wgniatając je w ciasto.
  7. Posyp całość kruszonką.
  8. Wstaw do letniego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Zobacz też:  Placki ziemniaczane Thermomix, czyli klasyczne danie w kilka minut!

Sposób przygotowania kruszonki:

  1. Wstaw masło do lodówki
  2. Gdy się schłodzi, włóż je do misy naczynia i dodaj mąkę oraz cukier.
  3. Miksuj przez 15 sekund/ obroty 6/
  4. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Co jeszcze można zrobić z ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe thermomix możesz także wykorzystać do przygotowania drożdżówek lub apetycznych paluchów.

Drożdżówki z owocami thermomix

Aby upiec aromatyczne, drożdżowe bułeczki, postępuj wedle podanych powyżej kroków, z tą różnicą, że:

  1. Po przygotowaniu ciasta (punkt 4) przełóż je na blat i podziel na 16 części.
  2. Każdą z części ciasta uformuj w kształt kuleczki i spłaszcz lekko od góry.
  3. Niewielki placuszek posyp owocami oraz kruszonką.
  4. Bułeczki wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  5. Wstaw do letniego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Paluchy drożdżowe thermomix

Ciasto drożdżowe thermomix może mieć także bardziej wytrawną postać. Drożdżowe paluchy z pomidorami i serem do świetny sposób na wieczorną przekąskę. Do ich wykonania będziesz potrzebować:

  • 170 g wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • ser mozzarella wiórki
  • sos pomidorowy
  • oregano

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia thermomix dodaj wodę, drożdże i cukier. Mieszaj przez 3 minuty/ temp. 37/obroty 3.
  2. Odstaw na 15 minut, po czym dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj przez 4 minuty.
  3. Wyrośnięte ciast wyłóż na blat i nadaj mu kształt prostokąta.
  4. Posmaruj sosem pomidorowym i mozzarellą.
  5. Podziel ciasto na paski i skręć każdy z nich w spiralkę.
  6. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto drożdżowe thermomix – szybkie i proste

Ciasto drożdżowe thermomix to sposób na szybkie i proste domowe wypieki. Owocowe ciasto z kruszonką wspaniale sprawdzi się podczas przyjęć i rodzinnych podwieczorków. Apetyczne drożdżówki to idealny sposób na drugie śniadanie, podczas gdy wytrawne paluchy świetnie smakują przy wieczornych spotkaniach.

Zobacz też:  Zupa ogórkowa thermomix – wyśmienity przepis na aromatyczną zupę z kiszonych ogórkach


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.