Dżem truskawkowy – Thermomix i przepis na smaczne smarowidło

Jeśli chcesz przygotować aromatyczny dżem truskawkowy, Thermomix może być dla ciebie dużą pomocą. Sprawdź, jakie składniki wybrać i od czego zacząć tworzenie smacznego dżemu z truskawek.

Nie ma chyba osoby, której nie smakowałby dżem truskawkowy. Thermomix jest urządzeniem, które ułatwia przygotowanie tego smarowidła. Taki dżem możesz wykorzystać na przykład do kanapek, ale również słodkich wypieków czy placków i naleśników.

Dżem truskawkowy – Thermomix i składniki na przysmak

Zdecydowałeś się przygotować dżem truskawkowy? Thermomix już czeka, ale najpierw przygotuj odpowiednie składniki:

  • 330 g żelfiksu lub cukru żelującego 3:1;
  • 1 kg truskawek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Jeśli chcesz, zamiast cukru żelującego możesz wykorzystać ksylitol. W takim przypadku przysmak będzie odpowiedni dla diabetyków. Pamiętaj jednak, że może mieć nieco inny smak, a jego konsystencja będzie luźniejsza.

Dżem truskawkowy w Thermomixie – sprawdzony przepis

Przepis na dżem z Thermomixa jest bardzo prosty. Znajdziesz go poniżej:

  1. Umyj owoce. Większe z nich przedziel na połówki albo ćwiartki.
  2. Załóż kopystkę. Do naczynia miksującego wrzuć owoce. Nastaw na 4 sekundy na obroty 5.
  3. Do owoców dodać cukier żelujący i sok z cytryny, a następnie nastawić na 5 sekund na obroty 3. 
  4. Aby zrobić dżem truskawkowy, gotuj całość przez czas do 11 minut w temperaturze 100 stopni na obrotach 2. To dobry moment, żeby sprawdzić smak dżemu i go ewentualnie dosłodzić.
  5. W tym czasie przygotuj słoiki. Umyj je i wyparz.
  6. Nakładaj dżem truskawkowy z Thermomixa do słoików. Każdy słoik dokładnie zakręcaj. Pamiętaj, aby odstawić go do góry dnem na przynajmniej kwadrans.

Wartości odżywcze takiego dżemu truskawkowego są o wiele większe. Dzięki przygotowaniu w Thermomixie proces gotowania trwa o wiele krócej, co przekłada się na smak domowej konfitury, a także zawartość witamin i innych składników ważnych dla organizmu.

Zobacz też:  Placki ziemniaczane Thermomix, czyli klasyczne danie w kilka minut!


Zobacz także:
Archiwum: styczeń 2023

Dodaj komentarz