Gotowanie kukurydzy -jak ugotować kukurydzę?

Jak szybko i sprawnie ugotować przepyszną kukurydzę? Co dodać aby była chrupiąca? Jakie inne dodatki można zastosować przy kukurydzy? Ciekawe pomysły i sugestie można znaleźć tutaj

Parę słów o kukurydzy

Gotowana kukurydza to źródło wielu cennych składników takich jak fosfor, magnez czy selen. Zawiera również spore ilości skrobi. Jest również polecana osobom uczulonym na gluten. Od wielu lat kukurydza jest bardzo popularna w naszym kraju. Często można ją spotkać w mobilnych punktach gastronomicznych nad morzem czy wielu festynach i jarmarkach. Wielu osobom kojarzy się też jako smak dzieciństwa. Jest pożywna, wartościowa odżywczo i można ją przygotować na różne sposoby używając ciekawych dodatków. 

Składniki główne: 

  • kolby kukurydzy – najlepiej świeże, z zielonymi liśćmi i jasnożółtymi wąsami. Żółte liście mogą oznaczać, że kolba jest stara albo zleżała. 
  • masło i sól – wg uznania
  • 1 lub 2  łyżeczki cukru 

Składniki dodatkowe:

  • mleko 
  • ser tarty
  • wędzona papryka
  • czosnek
  • sok z limonki
  • chili

Przygotowanie:

  • Oczyszczamy kukurydzę z niepotrzebnych liści i nitek
  • Odcinamy zbyt długi trzon
  • Płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wlewamy do garnka wodę tak aby przykryła kukurydzę. Wybieramy w miarę duży garnek, gdyż dobrze jeśli mamy możliwość aby przekręcać kolby w czasie gotowania w garnku
  • W garnku gotujemy wodę (możemy dodać teraz cukier) Absolutnie nie solimy w tym momencie wody. 
  • Do gotującej wody wkładamy kukurydzę
  • Gotujemy przez 15 minut.
  • Miękkość kukurydzy sprawdzamy poprzez wkłuwanie się widelcem w ziarenka
  • Pilnujemy aby nie gotować kukurydzy za długo gdyż wtedy może się stać twarda
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową ewentualnie odcedzamy na durszlaku
  • Odsączamy kolby i polewamy roztopionym masłem i dodajemy sól (możemy też dodać nasze ulubione przyprawy np.: wędzona papryka czy czosnek)
Zobacz też:  Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? Wiosenny dodatek do obiadu

Inne warianty:

  • Kukurydzę gotujemy nie w wodzie a w mleku z wodą w proporcjach 1:1
  • Ugotowaną kukurydzę, możemy również podsmażyć. Dzięki temu będzie bardziej chrupiąca
  • Zamiast gotować możemy również upiec kukurydzę w piekarniku:
    • Do nagrzanego do 175° stopni piekarnika wsadzamy całą kukurydzę z liśćmi. 
    • Jeśli nie chcemy piec jej w liściach to obraną zawijamy w folię i wsadzamy do piekarnika
    • Pieczemy ją ok 45 minut. 
    • Po upieczeniu wyciągamy, usuwamy liście i obkładami kawałkami masła i solimy. 
    • Możemy dodać chili, ser tarty lub polać sokiem z limonki
  • Kukurydze możemy również przygotować w parowarze. Czas gotowania wynosi wtedy ok 15 minut.
  • Ważne aby pamiętać by nie solić wody do gotowania kukurydzy! Wtedy kukurydza stwardnieje. 


Zobacz także:
Archiwum: listopad 2021

Dodaj komentarz