Gotowanie brukselki – jak ugotować brukselkę?

Brukselka to warzywo bez wątpienia zdrowe i jednocześnie smaczne, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane. Chociaż wciąż krążą stereotypy na temat brukselki, to dania z nią mogą spełnić oczekiwania kulinarne niejednego smakosza. Jak więc ugotować brukselkę, by nie była gorzka i zagościła na stałe w domowym menu?

Przygotowanie brukselki do gotowania

Decydując się na potrawę zawierającą brukselkę, należy wybrać główki o intensywnym, zielonym kolorze. To oznaka świeżości i jakości warzywa. Z kolei listki pożółkłe, zwiędnięte, będą z pewnością pozbawione większości wartości odżywczych. Wyselekcjonowane główki należy przed gotowaniem też dokładnie umyć w bieżącej wodzie. Można też je pozostawić w zimnej wodzie na parę minut, by zyskały na jędrności.

Zanim brukselka trafi do garnka, warto też pozbawić wszystkie główki zewnętrznych liści i odkroić końcówki głąba. Zaleca się też, by trzonki tego warzywa delikatnie naciąć, przykładowo w formie krzyża. Taki zabieg sprawi, że te twardsze części warzywa znacznie szybciej zmiękną podczas gotowania. Trzeba też pamiętać, że w przypadku gotowania brukselki na parze, należy ułożyć ją w odpowiednim naczyniu trzonkami do dołu.

Jak ugotować brukselkę, by straciła swoją gorycz?

W kręgu kulinarnym istnieje kilka sprawdzonych sposobów na pozycie się charakterystycznej goryczki z brukselki, by można było w pełni delektować się smakiem warzywa. Najpopularniejsze metody gotowania brukselki, by pozbawić ją goryczy, to:

  • odlanie wody po krótkim podgotowaniu brukselki i dolanie do niej świeżego wrzątku do dalszego gotowania,
  • gotowanie brukselki z łyżeczką cukru,
  • gotowanie brukselki z mlekiem w proporcji 2:1,
  • gotowanie brukselki bez przykrycia, by gazy siarkowe, powodujące nielubiane zapachy, łatwiej się ulotniły,
  • mrożenie brukselki – warzywo nie traci wartości odżywczych, ale traci swoją naturalną goryczkę.

Ile gotować brukselkę?

Długość gotowania brukselki zależy przede wszystkim od osobistych preferencji jedzącego. Mimo to zaleca się, by gotować ją w sposób „al dente” – delikatnie jeszcze chrupiące i nie rozgotowane. Odpowiednio przygotowane główki trzeba wrzucić do wrzątku i wystarczy nawet 5-8 minut od ponownego zagotowania wody, były właśnie w sam raz. Warto po tym czasie upewnić się, czy brukselka jest gotowa, nabijając dowolną główkę na widelec. Świeże główki zwykle będą się gotowały szybciej, natomiast mrożone około 7 minut.

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę gryczaną?

Przydatnym trikiem w gotowaniu brukselki jest też krótkie przelanie wyjętych z wrzątku główek zimną wodą. jeśli brukselka ma być jedzona na zimno, przykładowo w sałatce, można ją po ugotowaniu pozostawić w lodowatej wodzie na kilka minut. Dzięki temu warzywo odzyska nieco intensywnego zielonego koloru i będzie się znacznie lepiej prezentowało na talerzu.

Dodaj komentarz