Jak ugotować barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to typowe, tradycyjne wigilijne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jednak można serwować go też w każdy inny dzień roku jako idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. To klasyczny i sprawdzony pomysł na pyszne danie. Barszcz można serwować z ulubionymi dodatkami. Z pewnością zasmakuje każdemu z twoich gości.

Składniki jakie będą potrzebne do przyrządzenia barszczu czerwonego:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 suszone grzybki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz i sól do smaku

Składniki na bulion drobiowy:

  • pół kurczaka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • ulubione zioła
  • natka pietruszki
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu i soli

Przygotowanie:

Rozpocznij od przygotowania bulionu drobiowego. Na początku umyj i obierz korzeń pietruszki, dwie średnie marchewki i kawałek selera. Połowę umytego kurczaka umieść w garnku, dodaj warzywa oraz ulubione zioła. Do garnka wrzuć natkę pietruszki, pokrojony seler naciowy i 2 nieobrane ząbki czosnku. Cebulę przekrój na pół i  podpiekaj do czasu aż się zarumieni na patelni lub na nad palnikiem gazowym. Do całości dodaj jeszcze 4 ziela angielskie, 2 liści laurowe, łyżeczkę soli i pieprzu. Wlej trzy litry wody. Garnek przykryj przykrywką, umieść na gazie. Na początku ustaw większy płomień, tak aby bulion szybko się zagotował. Gdy na wierzchu wywaru pojawią się szumowiny to usuń je. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu bulion przecedź. Następnie umyj buraczki, pokrój na grubsze plastry i wrzuć do przygotowanego bulionu. Dodaj 2 suszone grzyby i 2 ząbki obranego czosnku. Całość przykryj i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz płomień do takiego, aby barszcz lekko mrugał i gotuj przez godzinę. Na 10 minut przed końcem wyłączenia zupy dorzuć łyżeczkę majeranku. Do ugotowanego barszczu dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę octu, pieprz i sól. Tak przygotowaną zupę możesz podać w bulionówkach z ulubionym dodatkiem. Całość możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz też:  Gotowanie kapuśniaka - jak ugotować kapuśniak?

Z czym podać barszcz czerwony?

Każdy z nas lubi jeść barszcz czerwony z innymi dodatkami. A oto kilka pomysłów:

  • krokiety z kapustą
  • krokiety ziemniaczane
  • uszka z grzybami
  • pierożki z ciasta francuskiego
  • paszteciki z pieczarkami
  • kulki ziemniaczane
  • ślimaczki drożdżowe
  • biała fasola
  • pierogi z kapustą i grzybami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz