Kultowa surówka colesław jak z KFC – jak przygotować?

Słynna surówka z KFC ma ogromną rzeszę fanów. Chyba nie ma osoby, która choć raz nie spróbowałaby znanego colesława, a wiele z tych osób próbowało odtworzyć ten smak w swojej kuchni. Jak odtworzyć smak tej popularnej surówki w domu?

Surówka colesław swoją nazwę zawdzięcza niderlandzkiemu słowu koolsalade oznaczającego dosłownie sałatkę z kapusty. Surówka świetnie pasuje do znanych wszystkim z sieci restauracji panierowanych skrzydełek kurczaka lub nuggetsów z kurczaka z frytkami, ale także do tradycyjnych dań obiadowych. Odtworzenie jej smaku, by surówka smakowała jak tradycyjny colesław jak z KFC nie jest takie trudne, z pewnością z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy. Jakie składniki będą potrzebne do samodzielnego przygotowania surówki jak z KFC?

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina soku z cytryny lub octu winnego (opcjonalnie)

Jak przygotować surówkę colesław jak z KFC:

  1. Przed rozpoczęciem przyrządzania surówki jak z KFC należy umyć białą kapustę i marchewkę. Następnie przygotuj warzywa do dalszych kroków. Główkę kapusty obierz z warstwy liści zewnętrznych, odsłaniając te ładne i świeże. Następnie podziel główkę na mniejsze części, aby łatwiej się ją kroiło oraz wykrój wewnętrzną część, zwaną głąbem. Kapustę podzieloną na mniejsze części drobno posiekaj i umieść w osobnym naczyniu.
  2. Następnie obierz umytą marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę dodaj do naczynia z poszatkowaną kapustą.
  3. Kolejnym krokiem w przygotowaniu słynnej surówki jak z KFC będzie przygotowanie cebuli. Cebulę należy obrać z brązowej łupiny i pokroić w drobniutką kostkę, a następnie umieścić w naczyniu z wcześniej przygotowanymi warzywami.
  4. Kluczową rolę w surówce colesław odgrywają nie warzywa, a sos. Tylko dobrze przygotowany sos sprawi, że wyjdzie nam colesław jak z KFC. Warzywa stanowią stały składnik surówki i nie wpływają znacząco na efekt końcowy, natomiast to właśnie sos stanowi tajemnicę smaku, ponieważ dobrze dobrane przyprawy sprawią, że odtworzymy znany smak colesława.
  5. Do przygotowania sosu potrzebne będzie osobne, małe naczynie. Do naczynia dodajemy 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód lub cukier. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Następnie powstały sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, by nadać lekko kwaśnego akcentu w surówce. Tak przygotowany sos dodajemy do naczynia z przygotowanymi wcześniej warzywami i dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
  6. Przed podaniem surówkę należy przechowywać w lodówce przez 30 minut, najlepiej podawać dobrze schłodzoną. Tak przygotowaną surówkę można przed podaniem dodatkowo ozdobić natką pietruszki lub koperkiem, co dodatkowo poprawi walory smakowe.
Zobacz też:  Tort dla geodety

Dzięki tym kilku prostym krokom z pewnością każdemu uda przygotować się surówkę colesław jak z KFC i cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w domu.

Dodaj komentarz