Jak ugotować młodą kapustę?

Spożywanie kapusty, jak innych warzyw, ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Dostarcza potrzebnych witamin i minerałów, jednak by wszystkie te wartości odżywcze były zachowane, trzeba wiedzieć, jak ją ugotować. Istnieje na to kilka sposobów.

W kapuście znaleźć można odnaleźć takie składniki, które korzystnie wpływają na ciało człowieka, jak między innymi witamina A, C, E, K oraz te z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo, potas. Istnieje jednak możliwość, iż podczas obróbki cieplnej część z nich zostanie zminimalizowana, dlatego tak ważne jest, by zrobić to dobrze. Jak ugotować młodą kapustę? Metod na to jest kilka.

Podstawowy sposób ugotowania

Ile domów, tyle sposobów, najczęściej sięga się po tradycyjną metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. W niej to proces zaczyna się od obrania kapusty z jej zewnętrznych liści. Następnie dokładnie płucze się je pod zimną, bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest przekrojenie młodej kapusty na ćwiartki, poszatkowanie lub też pokrojenie jej w cienkie paski. Taką kapustę umieszcza się w garnku z wodą lub też dusi z bulionem drobiowym – w drugim przypadku na pół główki kapusty należy wlać do garnka szklankę bulionu. Duszenie powinno trwać do momentu, póki kapusta całkowicie nie zmięknie.

Smaczna z zasmażką

Bazując na podstawowym sposobie gotowania, można stworzyć młodą kapustę w smacznej wersji z zasmażką. Tak przygotowana przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom, i w przyczyni się do włączenia tego warzywa do ich codziennej diety.

Obraną, umytą i poszatkowaną młodą kapustę umieszcza się w garnku i zalewa zimną wodą, a następnie gotuje do miękkości przez około dwadzieścia minut. Czas oczekiwania wykorzystuje się na przygotowanie zasmażki: na patelni topi się masło i dodaje dwie łyżki mąki pszennej, przesmaża. Wodę z kapusty się odcedza tak, by pozostała jej niewielka ilość na dnie garnka, dodaje zasmażoną mąkę i miesza. Tak ugotowaną i przygotowaną kapustę wystarczy doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem, by mieć idealny dodatek do głównego dania obiadu.

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę jaglaną?

To się przyda

Najważniejsza w gotowaniu młodej kapusty jest główka tego warzywa, warto zwrócić przy tym uwagę, by była ona ładna i miała jednolity kolor, jej liście zaś nie były podziurawione lub też nadgniłe.

Jako że często do ugotowanej kapusty dodaje się masło w rozpuszczonej formie, można zapamiętać, iż dobrymi jego zamiennikami będzie odrobina smalcu czy boczek. Dla dodania kapuście kwaśnego posmaku można ją po ugotowaniu potraktować odrobiną soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu.

Dodaj komentarz